Kamuda taşıt envanteri çıkarılacak

Güncelleme Tarihi:

Kamuda taşıt envanteri çıkarılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2001 00:00


Haberin Devamı

Kamuda taşıt kullanımını büyük ölçüde sınırlayan düzenlemenin hemen ardından devlet, taşıt envanterini de çıkaracak.

Başbakanlık Genelgesi şeklinde çıkarılacak olan taşıt düzenlemesiyle makam aracı kullanımı büyük ölçüde sınırlandırılırken, buna uyulup uyulmadığı da sıkı şekilde denetlenecek.

Bunun için de öncelikle kamunun taşıt envanteri çıkarılacak. Böylece devletin en ücra köşe dahil, nerede kaç aracı olduğu, bunların cinsi ve diğer özellikleri tek tek ortaya konacak.

Devlet, günümüzde sadece genel ve katma bütçeli kuruluşlardaki taşıt sayısını tam olarak biliyor. 2001 bütçesi rakamlarına göre genel bütçeli kuruluşlarda 68 bin 756, katma bütçeli kuruluşlarda da 20 bin 70 olmak üzere konsolide bütçe kapsamındaki kuruluşlarda toplam 88 bin 826 taşıt bulunuyor.

Bunların 25 bin 142'sini binek araçlar, 8.036'sını station vagon, 4.891'ini arazi binek araçları, 419'unu da güvenlik önlemli binek araçlar oluşturuyor.

Genel ve katma bütçeli kuruluşlardaki minibüs sayısı 10 bin 746, pick-up sayısı 10 bin 231, panel sayısı 1.211, otobüs sayısı 4.948, kamyon sayısı 11 bin 95, ambulans ve cenaze arabası sayısı da 6.422 olarak belirleniyor.

Sözkonusu kuruluşlardaki taşıt stokundaki diğer araçlar da, 5.162 motosiklet, 154 bisiklet, 213 güvenlik önlemli servis ve 156 deniz taşıtı olarak sıralanıyor.

Bütçeli dairelerdeki 88 bin 826 taşıtın 20 bin 872'si de Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, 14 bin 847'si Milli Savunma Bakanlığı'nda, 7.451'i Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde, 7.298'i Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda, 3.265'i Devlet Su İşleri, 3.156'sı da Karayolları Genel Müdürlüğünde kullanılıyor.

SIRA BELEDİYE, BİT VE KİT TAŞITLARINDA

Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan taşıt düzenlemesinde, sadece genel ve katma bütçeli kuruluşların değil, bütün kamuda taşıt kullanımının disipline edilmesi amaçlanıyor.

Bu çerçevede, Taşıt Kanunu uyarınca belediye başkanlarına makam aracı tahsisi de yasaklanıyor. Belediye başkanlarının, taşıt havuzundaki araçlardan biriyle evinden işine gidip-gelmesi öngörülüyor.

Yetkililer, belediyelerin taşıt kullanımında da büyük bir savurganlık sergilendiğini belirtiyorlar.

İl ve büyük ilçe belediyeleri bir yana küçük ilçeler, hatta küçük belde belediye başkanlarının dahi son derece lüks makam otomobiller kullandığına dikkat çekiliyor.

Yine kısaca BİT olarak nitelenen belediye işletmelerinde de bu alanda büyük bir israf bulunduğu vurgulanıyor.

Devlet, bir yandan genelge ile bu alandaki savurganlığa son vermeyi hedeflerken, diğer yandan da belediyelerin ve BİT'lerin taşıt stokunu da tam olarak çıkarmaya hazırlanıyor.

Taşıt genelgesinin ardından bütün belediyeler ve bağlı işletmeler, ellerindeki taşıtlara ilişkin bilgileri Başbakanlığa bildirecek.

Aynı şekilde KİT'ler de taşıt varlıklarını Başbakanlığa iletecek. Böylece genel ve katma bütçeli kuruluşlardan sonra KİT'ler, belediyeler ve BİT'lerin taşıt envanteri de sağlıklı bir şekilde çıkarılmış olacak.

Daha sonra da makam tahsisi kaldırılanlardan tasfiyesi yapılacak taşıtlar belirlenecek ve bunlar Maliye Bakanlığı TASİŞ Genel Müdürlüğü kanalıyla elden çıkarılacak.

ÖZEL TAŞIT EDİNİLEMEYECEK

Yeni düzenleme ve taşıt envanteri ile kamu kuruluşlarının ellerindeki taşıtları gizleyerek ve sivil plaka takarak kullanmaları önlenecek.

Yine, kamu görevlileri, vakıf ve dernek gibi yan kuruluşlardan taşıt alarak, bunu makam aracı gibi kullanamayacak.

Genelgenin ardından her makam için taşıtların aylık ve yıllık akaryakıt tüketimi belirlenecek. Bu limitlerin çok aşılması halinde bunun gerekçesi sorulacak. Çok zorunlu bir neden yoksa da limitin üzerindeki kullanım bedeli ilgili kamu görevlisinden tahsil edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!