Kamu borcuna sadık değil

Güncelleme Tarihi:

Kamu borcuna sadık değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2000 00:00

Vatandaşların İSKİ'ye olan içme ve kuyu suyu borçlarını yüzde 99.9 oranında zamanında ödemelerine karşın, kamu kurum ve kuruluşlarının büyük bölümü borcunu ödemiyor.
Haberin Devamı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, İSKİ'nin 2000 yılı itibariyle müşterilerinden tahsil edemediği miktar toplam 68 trilyon lira. Bunun 25 trilyon lirasını ana para, kalanını ise gecikme cezası oluşturuyor.

Bu alacağın büyük bölümü, kamu kurumlarının içme ve kuyu suyu borcu oluşturuyor. Normal aboneler ise yüzde 99.9 oranında borçlarını gününde ödüyor.

İSKİ'den üstdüzey bir yetkili, kamu kurumlarının borçlarını ödememesinin art niyetten değil, hükümet tarafından tahsis edilen ödeneğin yetersiz olmasından kaynaklandığını savundu.

İSKİ'nin de kamu tüzel kişiliğine haiz bir kuruluş olduğunu, bu nedenle kamu hizmetini aksatamayacaklarını dile getiren yetkili, şunları söyledi:

"Kamunun bir bütünlüğü var. O nedenle bu kurumlara resmi olarak bir şey yapamıyoruz. Şimdi ben okulların, karakolların, adliyelerin, cezaevlerinin suyunu nasıl keserim? Kesemeyiz... Kamunun disiplini ve bütünlüğü açısından, kamunun suyunu kesmek mümkün değil. Zaten mülki amir de müdahil olur ve 'aç kardeşim' der. Alacağın varsa devletten, tamam bu yumuşak bir nokta, fazla dokunmamak lazım...Kamu, devlet, ama buna bir çare bulup herkesin hesabını yerine getirmesi lazım."

Yetkili, ilçe belediye başkanlarının İSKİ'nin yönetim kurulu üyeleri olduğunu da hatırlatarak, "İsterlerse bu borçları 'sıfırla' derler. Bizim tarifeyi onlar yapıyor, ama onların da borcu var. Sigorta primlerini de ödeyemiyorlar. Bu nedenle belediye başkanlarının maaşlarına haciz geliyor" dedi.

Devlete haciz yok, İSKİ çaresiz

Mevcut su borçlarının 11 yıldan beri sürdüğünü, kısmi ödemeler nedeniyle kalan borç ve faizlerin biriktiğini anlatan İSKİ yetkilisi, "Kamu kurumlarının mallarının haczedilemezliği var. Devlete haciz uygulayamıyoruz. İSKİ burada çaresiz. Kamu haczedemez. Kamu disiplini açısından suyu kesemez" diye konuştu.

İSKİ yetkilisi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu yıl duyarlı davranarak ödemeler için protokol yaptığını, ancak diğer birimlerin "para gelmedi" diyerek ödemede bulunmadıklarını belirterek, "Bayındırlık, milli eğitimin diğer birimleri, üniversiteler felaket" dedi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!