Kaliforniyalı uzman aradığı bağı buldu sahibinin ismini şarap şişesine yazdı

Güncelleme Tarihi:

Kaliforniyalı uzman aradığı bağı buldu sahibinin ismini şarap şişesine yazdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 00:00

Daniel O’Donnell ve Şükrü Baran’ın Elazığ Aydıncık’ta kesişen yolları, Türkiye’nin ilk single vineyard (tek bağ) konseptiyle üretilen Kayra Vintage Öküzgözü’nü ortaya çıkardı.

Biri şarap kalitesi, vinifikasyon ve vitifikasyon konularında 20 yılı aşkın uluslararası tecrübeye sahip, Amerika’da kaliteli şarap üretiminin yeniden gelişimiyle birlikte “Taster Guild International” tarafından, Kaliforniya Eyaleti’nde ‘Yılın Şarap Uzmanı’ seçilmiş; Bulgaristan, Arjantin, Şili, Arjantin, Avusturalya, İtalya ve Çin’de şarap üretimi yapmış, İrlanda asıllı bir Amerikalı... Diğeri 1942’de Elazığ Çatalharman köyünde doğup, medikal sağlık sektöründe faaliyet gösterirken 1999’da şirketini çocuklarına bırakıp memleketine yatırım yapmak için dönen, 2000’lerin başında besicilikte ve bağcılıkta karar kılan bir idealist... O’Donnell bağlarla evli olduğunu söyeyen bir kalite delisi, Baran üzümleriyle tek tek konuşan bir doğasever...

Tüm bağları gezdi

Daniel O’Donnell, 2006 yılında Kayra’da çalışmaya başladığı günden itibaren Denizli Güney’den Çal’a, Malatya’dan Elazığ’a Türkiye’deki üzüm bağlarını geziyor ve kalitenin miktarın üzerinde tutulduğu bağ arayışını Şükrü Baran ile karşılaşıncaya kadar sürdürüyor. Üç-dört yıllık çalışmanın sonucu olarak Türkiye’nin single vineyard konseptiyle üretilen ilk şarabı Kayra Vintage Öküzgözü 2007 ortaya çıkıyor.

Üzümleriyle konuşuyor

Daniel O’Donnell, şarapçılıkta temel meselenin iyi üzüm bulabilmek olduğunu belirterek, bunun da en başta bağcılıkta başladığını, iyi üzümden kötü şarap yapmanın mümkün ama kötü üzümden iyi şarap üretmenin imkansız olduğunu anlatıyor. Bağlarla evli olduğunu söyleyen O’Donnell single vineyard konseptini şu sözlerle anlatıyor: “Tanım olarak da şarap yapım uzmanı son şarabı elde etmek için herhangi bir kupaj yapmadan tek bağdan şarabı yaratır. Bu da tüketiciye o terroir ile ilgili gerçek bir deneyim yaşama fırsatı sunar, bağdan kadehe uzanan bir yolculukta seri denenir.” Üzümleriyle adeta çocuklarla konuşur gibi konuşan Şükrü Baran, 450 dönümlük ekili araziyi, yakın gelecekte 1.500 dönüme çıkarmayı hedefliyor.

Sadece 5.800 şişe üretildi

19 ay Amerikan meşe fıçılarında dinlendirilen Kayra Vintage Öküzgözü 2007’den sadece 5.800 şişe üretildi. Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, Kayra’nın üreticiyi topraktan şişeye destekleyen bir zincirin öneminin altını çizdiğini belirterek, “Türkiye’de ilk defa şaraplık üzüm üreticileriyle yaptığımız çalışmaları marka etiketlerine taşıyarak teşekkür ediyoruz” dedi.

Elazığ’ın 68 yıllık şarap üretim tesisi

DANIEL O’Donnell’ın ‘Benden sonra Kayra’da yerimi alacak kişi’ sözleriyle övdüğü Elazığ Şarap İşletmesi Üretim Sorumlusu Emre Adem, Kayra Şarapları’nın, Türkiye’nin en doğusundaki şarap üretim tesisine sahip olduğunu söyledi. Adem, tesisle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu haliyle şarabın doğduğu topraklara en yakın konumda. Elazığ’daki üretim tesisinde işlenen Türkiye’nin belki de geçmiş kültürüyle bağlantısını oluşturan Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri Kayra’nın en önemli güçleri. Elazığ Şarap Üretim Tesisi, 1942 yılında kurulan bir imalathaneyken 1944 yılında büyük bir tesise dönüştürüldü. Kuruluşunda 1.16 milyon litre şarap üretimi yapılıyordu. Bugün yılda 4 milyon 794 bin litre üretim var. Elazığ ve Diyarbakır bölgesinde yetişen Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri bu tesiste işleniyor. Tesiste sadece kırmızı şarap üretiliyor. Özel şarapların olgunlaştırılması için 500 fıçılık mahzeni var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!