Kaleseramik'ten esneyebilen seramik

Güncelleme Tarihi:

Kaleseramikten esneyebilen seramik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2007 11:02

Bu yıl 50'nci kuruluş yılını kutlayan Kale Grubu şirketlerinden Kaleseramik, yapı sektöründe yeni fikirlerin uygulanmasına olanak sağlayacak esneyebilen seramik üretti.

Kuruluşun Çan'daki tesislerinde düzenlenen toplantıda konuşan Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu'nun Türkiye'de ve dünyada pazar liderliğinin gereklerini yerine getirebilmek için sürekli gelişim ve değişim içinde olmayı amaç edindiğini anlattı.

Dünyadaki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ve teknolojiye yatırım yaptıklarını kaydeden Okyay, Ar-Ge yatırımlarına cirolarının yüzde 2'si oranında kaynak ayırdıklarını, bu oranın Avrupa ortalamalarını yakaladığını söyledi.
Türkiye sanayinin yurt dışında rekabet deneyimine sahip olan en önemli sektörlerinden biri olan seramiğin yüzde 95 oranında yerli ham madde kullanımıyla üretim yapan Türk seramik sektörünün, 20 yılda dünyanın en önemli üretici ve ihracatçıları arasına girdiğini belirten Okyay, üretimini 45 üretim biriminde sürdüren Kale Grubu'nun, 62 milyon metre karelik kapasitesiyle tek bir alanda üretim yapan dünyanın önde gelen seramik kuruluşlarından biri olduğunu dile getirdi.

Grubun 2006 yılında teknik ve kimya grubuyla seramik grubu dahil olmak üzere toplam 100 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirdiklerini, bu yıl Kalesinterflex yatırımının dışında 4 tesisi daha devreye alacaklarını ifade eden Okyay, bu yatırımların 35 milyon dolarlık kısmını yıl sonuna kadar aktifleştirmiş olacaklarını aktardı.
Okyay, sadece seramik grubunda hayata geçen modernizasyon ve yeni yatırımlarının tutarının 50 milyon dolar olduğunu, seramik grubunda 2007'de planladıkları yatırım tutarının 45 milyon dolar olduğunu, seramik grubu şirketlerinde 2007'de dolar bazında yüzde 18 oranında büyüme hedeflediklerini bildirdi. Okyay, sıfırdan planlanan yatırımlar arasında yer alan Yozgat'taki tesisin açılışını da önümüzdeki ay yapacaklarını kaydetti.

Seramik sektöründe var olan teknolojilerin iyileştirilmesi ya da yeni teknolojiler geliştirilmesi hedefiyle 5,5 milyon dolarlık 17 projeye kaynak aktarıldığını ve 2006'da 11 projenin tamamlandığını diğer 6 proje üzerindeki çalışmaların ise sürdüğünü bildirdi. Kalesinterflex'i, katma değeri yüksek bir ürün olarak inovasyonun en çarpıcı örneklerinden birisi olarak niteleyen Zeynep Bodur Okyay, “üretim teknoloji ve tasarımıyla mükemmelliğin sembolü ürünlerinden birisini daha dünya pazarına sunduklarını belirterek, “Sadece 3 milimetre kalınlığında ve 1x3 metrelik ebadıyla dünyanın en ince, en büyük boyutlu, en hafif ve tek esneyebilen seramiği üreterek bir yeniliğe daha imza atmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Ürünü iş ortakları İtalyan System Ceramic ile birlikte geliştirdiklerini belirten Okyay, İtalyan firmanın sözü edilen seramiği üreten makinayı geliştirdiğini söyledi.

Ürün tanıtımının ardından gazetecilerle sohbet eden Okyay, seçimlere  ilişkin bir soruya, “İnşallah iyi bir sonuç çıkar seçimden, sanayicinin bütün arzusu istikrar... Sanayici taraf tutmaz, biz icraata bakarız. Türkiye iyi bir ivme kazandı, sekteye uğramaması lazım” dedi. Okyay, başka sektörlerdeki yabancıya satışların hatırlatılıp böyle bir düşünceleri olup olmadığının sorulması üzerine, böyle bir planları olmadığını vurguladı. Zeynep Bodur Okyay, yurt dışında yatırımları olmadığını, düşünceleri olduğunu, Rusya ile ilgili bir çalışmalarının olduğunu, “Belki Orta Doğu'da bir yatırımları olabileceğini”, gelişen pazarları düşündüklerini aktardı.

KALESİNTERFLEX

Üretim tesislerinde gazetecilere bilgi veren Kaleseramik Fabrikası Kalesinterflex Ürün ve Marka Yöneticisi Zeliha Özay Kozlu, Kalesinterflex fabrikasının toplam yatırım tutarının yeni uygulama bölümlerinin devreye girmesi ile birlikte 2005 yılından itibaren 16,5 milyon YTL'ye ulaştığını, son dönemde tesise 1,5 milyon avro tutarında ek yatırım yapıldığını, fabrikanın yıllık 1 milyon metre kare Kalesinterflex levha üretim kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.
Kalesinterflex'in, ateşe, lekelenmeye, kimyasallara, her türlü iklim koşuluna (atmosferik koşullara karşı) ve solmaya karşı dayanıklı olarak geliştirildiğini belirten Kozlu, metre kareye düşen ağırlığı 7 kilogram olan Kalesinterflex'in hafifliğinin, özellikle bina ağırlığına binecek yükü azaltmada ve mekanik konstrüksiyona uyumluluğu yakalamakta önem taşıdığını söyledi.

3 metre uzunluğunda Kalesinterflex plakanın esneklik yarıçapının 5,5 metre, daire çapı 11 metrelik alanı dönebildiğini anlatan Kozlu, doğal renkler ve çarpıcı yüzeyler sağlayan ürünün, çevreye duyarlı bir teknoloji ile üretildiğini, çevreye yaydığı karbon emisyonunun, geleneksel seramik üretimine göre 1.000 kat daha az olduğunu aktardı.

Kozlu, şunları kaydetti: “Kalesinterflex, seramiğin kullanılabileceği alanların da dışına çıkarak mobilya uygulamaları, (ofis toplantı ve çalışma masaları, deskler) separasyon panelleri, (ofis içi bölücü paneller), yükseltilmiş döşemeler, hijyenik alanlar (hastane ve gıda üretim tesisleri duvar ve zemin kaplamaları, mutfak ve laboratuvar tezgahları), modüler yapı sistemlerinde kaplama malzemesi olarak, endüstriyel cephe kaplamalarında da yaygın olarak kullanım alanı bulmaktadır. Kalesinterflex, değişken ebatları ve işenebilme kolaylığı (yüzey parlatma, dekorlama, kolay kesme ve delme) gibi özellikleri sayesinde mimarlara farklılaşma imkanı yaratmaktadır. Kullanıldığı mekanlara modern bir kimlik kazandıran ürünün desen ve yüzey çeşitleri sürekli geliştirilmektedir. Renkleri, dokusu, hafifliği, kompozit nitelikleri (yani kırıldığında dağılmama özelliği) sayesinde Kalesinterflex, mimarlar için uygun bir sistem ve detay çözümü sunmaktadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!