GeriEkonomi Kahverengi yosunla döndü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kahverengi yosunla döndü

Kahverengi yosunla döndü

Kalkavan ailesinin damadı Sencer Bulut, Azerilerle geliştirdiği ‘nano gümüş dezenfektan’ işini, Ruslara sattıktan sonra İskoçya, Norveç sahillerinde bol bulunan ‘kahverengi deniz yosunundan’ Türkiye’de gıda destek ürünü imalatına başladı. Bulut’un hedefi, ürünü ABD dahil birçok ülkeye ihraç etmek.

TÜRKİYE, hiç bir üründen çekmedi gıda destek ürünlerinden çektiği kadar. Sonunda devlet de halk sağlığını korumak için bütün ‘izin-ruhsat sürecini’ yeniledi. Artık, bu tür ürünleri, ‘yasal’ ithal edip satmak ya da üretmek ‘sırat köprüsünden geçmekten’ daha zor bir süreç gerektiriyor. Yeni sistemle ilk üretim ve satış iznini alanlardan biri de Kalkavan Ailesi’nin damadı Sencer Bulut oldu. Daha önce, Azeri ortaklarıyla ‘nano gümüş karışımlı’ çok özel bir ‘dezenfektan’ geliştiren ve satışlar belli seviyeye geldikten sonra hisselerini Ruslara satan Bulut, şimdi de İskoçya ve Norveç sahillerinde bolca bulunan ve Latince adı ‘Ascophyllum Nodosum’ olan ‘kahverengi yosundan’ tamamen organik ve helal sertifikalı ‘gıda takviyesi’ üretecek. Ürünün patenti Slovenyalı mikrobiyolog Goran Dordic’e ait. Sencer Bulut, Vervella markasıyla Türkiye’de üretime başladı. Hedefi, ABD dahil birçok ülkeye Türkiye’den ‘Türk markası olarak’ ihracat. Sencer Bulut şöyle anlatıyor yeni girişimcilik öyküsünü:

BESLENME UZMANI
“Kimya ile başladığım öğrenim hayatıma uluslararası sporcu beslenme uzmanlığı, gıda kimyası ve takviye edici gıdalar üzerine çalışmalar yaparak devam ettim. ABD, Kanada ve Ukrayna’da sertifikasyon ve eğitimlere katıldım. Geçtiğimiz sene ‘Aslında Diyet’ adlı kitabımı yayınladım. Selanikliyim; bu yüzden suyun öbür tarafını seviyor ve orada zaman geçirmekten keyif alıyorum. Sağlık ve enerji sektörlerindeki yenilikçi çalışmalarımız Avrupa ve Amerika ile bütünleşmiş şekilde devam ediyor. Diğerlerinden farklı olduğunu düşündüğümüz bir takviye edici gıdanın üretimini Türkiye’de yapmakla beraber, enerji sektöründe özellikle de biyogaz üretiminde bilinenin çok üzerinde atılımlarla geliyoruz.

GORAN DORDIC’İN FORMÜLÜ
Sayın Goran Dordic ile karşılaşınca, sağlıklı gıda takviye ürünlerine ilgim daha da arttı. Kendisi mikrobiyolog olan Goran Dordic ile bugün iki önemli projede çalışıyoruz. Sayın Goran Dordic, formüle, 18 senelik bir çalışma sonucu ulaşmış ve ortaya insan sağlığı için çok faydalı bir ürün çıkmış. 2013 senesinin ocak ayında duyduğum bu iddia üzerine bugüne kadar 12 defa Slovenya gezisi yapmak durumunda kaldım. Konu insan olunca, ciddiyet ve dikkat gerekiyordu. Ascophyllum Nodosum dediğimiz kahverengi deniz yosunu üzerinden bugüne kadar üzerinde birçok çalışma yapılan bir hammaddedir. Çalışmayı tüm detaylarıyla inceleyince bunu bir Türk markası yapıp bütün dünyaya satmaya karar verdim.

HELAL VE KOŞER SERTİFİKALI
Ascophyllum Nodosum’un bu yeni ürünü için helal ve koşer sertifikaları aldık. Ürünün organik hali İskoçya ve Norveç sahillerinden çok dikkatli bir biçimde hasat ediliyor. Toplandıktan hemen sonra yapısı bozulmadan Sayın Goran Dordic’in son dokunuşu ile bize yani üretime hazır hale AB standartlarında geliyor. Vervella olarak biz de Türkiye’de üretimini yapıyoruz. İhracat yetkimiz var tüm dünyaya ama öncelikle AB ülkelerine, Amerika, Kanada’ya gireceğiz. Ascophyllum Nodosum, bir oligosakkarittir ve oligosakkaritler prebiyotiktir. En önemli etkisi, bağırsak floranızın düzenlenmesine ve doğru çalışmasına yardımcı olması. Hipokrat’ın, ‘tüm hastalıklar bağırsakta başlar’ sözünü de hatırlatmak isterim. Ayrıca, bağışıklık sisteminiz de büyük ölçüde bağırsak floranızın performansına bağlıdır.
sozdemir@hurriyet.com.tr

Yorumları Göster
Yorumları Gizle