Kağıda 600 milyon dolar yatırdı, Avrupa sekizincisi oldu

Güncelleme Tarihi:

Kağıda 600 milyon dolar yatırdı, Avrupa sekizincisi oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

Eren Holding şirketlerinden Modern Karton, 240 milyon doları KfW IPEX ve IFC’den kredi olmak üzere, 365 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’nın 8’inci büyük oluklu ambalaj kağıdı üreticisi olacak. Eren Holding’in kağıda yaptığı toplam yatırım 600 milyon doları bulacak.

TÜRKİYE’nin en büyük kağıt üreticisi Eren Holding şirketlerinden Modern Karton, Alman Kalkınma Bankası KfW IPEX-Bank ve Dünya Bankası Grubu üyelerinden IFC’den (Uluslararası Finans Kurumu) doğrudan aldığı 240 milyon dolarlık krediye, öz kaynaklarından 150 milyon dolar ekleyerek PM4 yatırımı yapıyor. Toplamda 365 milyon dolar olan yatırımla Modern Karton Avrupa’nın en büyük 8’inci, Doğu Avrupa’nın ise en büyük 2’inci oluklu ambalaj kağıdı üretcisi olacak. Holdingin bugüne kadar kağıt söktöründeki yatırım tutarı ise 600 milyon dolara ulaşacak. Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, kredi imza töreninde, kredinin özel sektör tarafından bir seferde alınan en büyük kredilerden biri olduğunu belirtti.

10 YIL GERİ ÖDEMESİZ: 240 milyon dolarlık kredinin 180 milyon dolarlık kısmı Fortis Bank ve Webt LB’nin desteğiyle KfW, 60 milyon dolarlık kısmı ise IFC tarafından verilecek. 2007 yılında tamamlanacak yatırım için alınan kredi 3 yıl süreyle geri ödemesiz olmak üzere 10 yıl vadeli olacak. Yeni kağıt makinesi, yeni üretim hattı ve kojenerasyon tesisini kapsayan PM4 yatırımı ile yıllık 300 bin ton olan kapasitesi 700 bin tona yükselecek.

ÜRETİMSİZ REFAH OLMAZ: Herhangi bir Türk bankasının garantisi olmadan alınan kredinin Eren Holding’le beraber Türkiye’ye de olan güvenin de bir göstergesi olduğunu kaydeden Ahmet Eren, şunları söyledi: "Biz Türkiye’de yatırımcı bir grup olarak uzun vadeli yatırımlara ağırlık veriyoruz. Türkiye’de refahın artması ve işsizliğin azalması ancak bu yolla olur. Refahın kaynağı üretimdir, tüketim bir sonuçtur. Üretim olmazsa refah sona erer. Sadece tüketime, ithalatı dayalı bir politikaya inanmıyoruz. Türkiye’de işsizliği azaltacak bu yatırımla grur duyuyoruz."

Tekstilde sızlanıyoruz

AHMET Eren, tekstilde son günlerde herkesin sızlandığını belirterek, şöyle konuştu: "Biz de bu sızlananlara dahiliz. Sektörden sorumlu yeğenim, tahsilat yapmakta zorlandıklarını söylüyor. Türk tekstil sektörü bir sıkıntı içinde. Biz son 10 yıldır yenileme dışında tekstile yatırım yapmadık. Tekstilde Hindistan, Pakistan ve Çin gibi ülkeler yüzünden sıkıntı var."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!