Kadın mantosu sepetten çıktı enflasyon ‘Loto’ oynayacak

Güncelleme Tarihi:

Kadın mantosu sepetten çıktı enflasyon ‘Loto’ oynayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 00:00

Kamuoyunda sık sık tartışma konusu olan enflasyon sepeti, yeniden güncellendi. Tramvay ücreti ve Süper Loto sepete dahil edilirken, yünlü kumaş, kadın mantosu ve atık çöp ücreti ise enflasyon sepetinden çıkarıldı.

Bakan katılımlı toplantı yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “2011 TÜFE ve ÜFE Madde Sepetleri ile Madde Ağırlıkları Güncellemesi”ni yazılı bir açıklama yerine basın toplantısıyla duyurmayı tercin ederken, bu toplantıya Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılması da dikkat çekti. Bu katılım muhalefetin, enflasyon sepetine yönelik eleştirilerine bir yanıt olarak algılandı. TÜİK’ten Sorumlu Devlet Bakanı olan Yılmaz, Türkiye’de herkesin bilgiye ve analize dayanmayan eleştirilerden uzaklaşması gerektiğini belirterek, “Türkiye bu kadar da geri değil” diye konuştu. Muhalefetin bu konudaki tavrını “şov” olarak yorumlayan Yılmaz, bunun da TÜİK’i yıprattığını söylerken, bu basın toplantısını da kamuoyunu doğrudan bilgilendirmek için yaptıklarını kaydetti.

20 ürünün ağırlığı yüzde 52

2011 yılı boyunca kullanılacak yeni tüketici fiyat endeksi (TÜFE) sepeti ise 445 kalemden oluştu. Sepetin toplam ağırlığının yüzde 52.55’ini oluşturan ağırlıklı ilk 20 ürün şunlar oldu: “Taze sebzeler, ekmek, elektrik, otomobil, su, benzin, cep telefonu görüşme ücreti, et, taze meyveler, tüp, dolmuş ücreti, LPG, sigaralar, doğalgaz, kömür, mazot, beyaz peynir, lokantada yenenler ve deterjanlar.”

Son 20’nin payı binde 1

Sepette, yüzde 1 ile en az ağırlığa sahip son 20 ürün ise şöyle belirlendi: Faks, modem cihazı, telefon kart ücreti, PTT koli gönderme ücreti, tramvay ücreti, köprü geçiş ücreti, şans oyunu (10 Numara), pamuk, otoban geçiş ücreti, dikiş ipliği, ayakkabı tamiri, bankayla para havale ücreti, veteriner ücreti, pirinç unu, mektup gönderme ücreti, tiyatro, viski, ilk yardım aletleri, banliyö tren ücreti, kakaolu içecekler ve boş CD.

Kayınvalidem bile ‘Enflasyonu niye düşük, çıkarttın’ diye kızıyor

FİYAT İstatistikleri Grup Sorumlusu Cengiz Erdoğan, hatalı bulduğu haberlere ilişkin de bir sunum yaparken, “Memura zam vermemek için enflasyonu düşük çıkarıyorlar” sözlere atıfta bulundu. Böyle bir şeyin teknik olarak mümkün olmadığını söyleyen Erdoğan, esprili bir üslupla “kendilerinin de memur olduğunu” hatırlattı. Bakan Cevdet Yılmaz da bunun üzerine “En güzel savunma bu” dedi. Yılmaz, TÜİK’e yöneltilen eleştirileri yanıtlarken, kendi kayın validesinin bile “tüpün fiyatı arttı, enflasyonu niye düşük çıkarttın” diye kendisine kızdığını aktardı.

Sepette ne değişti

Tramvay ücreti ve Süper Loto girdi.
TÜFE endeksinde toplam 445 kalem yer alıyor.
Sepette en ağırlıklı ilk 20 ürün toplam ağırlığın yüzde 52.55’ini oluşturuyor.
Gıda ve alkolsüz içkilerin ağırlığı 2010’da yüzde 27.6 iken 2011’de yüzde 26.78 olacak.
Konut-su-elektrik grubunun ağırlığı yüzde 16.83’ten, yüzde 16.46’ya düştü.
Ulaştırma grubunun ağırlığı geçen yıl yüzde 13.9 oldu, bu yıl yüzde 15.15 olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!