Kadın işçiye sigorta güvencesi

Güncelleme Tarihi:

Kadın işçiye sigorta güvencesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay, primleri ödenmiş ve işe giriş bildirgesi düzenlemiş bir kadın işçinin, sırf Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü gerekçe gösterilerek çalışmışlığının iptal edilemeyeceğine hükmetti. Yargıtay 10'ncu Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin bu yöndeki kararını oybirliğiyle bozarken, müfettiş raporunun incelenmesi ve tanıkların dinlenmesinin ardından karar oluşturulması gerektiğine işaret etti.

20 yıl önce 5 ay çalıştığı işyerinin sonradan bu çalışmışlığını iptal etmesi üzerine dava açan kadın işçi, işlemin iptalini ve çalışmışlığının saptanmasını istedi. Yerel mahkemenin bu istemi reddetmesi üzerine davayı temyiz eden işçinin dosyası Yargıtay 10'ncu Hukuk Dairesi'nde tartışıldı. Çalışma müfettişinin Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü uyarınca forkliftle yükleme yapılan bir işyerinde kadın işçinin çalıştırılamayacağını belirtmesi üzerine, işverenin bir yanlışlık olduğundan hareketle bu kişinin kepçe işlerinde çalışmasının olanaksız olduğunu savunarak çalışmışlığını iptal etmesine Daire'den vize çıkmadı. Yargıtay'ın, işverene karşı çalışanın lehine oybirliğiyle aldığı bozma kararı ise şöyle:

‘‘İşyeri kayıtları getirtilerek, tutanağı düzenleyen müfettiş, işyerinde çalışan diğer işçiler, işveren ya da temsilcisi tanık sıfatıyla dinlenerek; işyerinde, kadın işçinin yapabileceği hafif işlerin ve büronun bulunup bulunmadığı, kadın işçiye gereksinim olup olmadığı belirlenerek varılacak sonuca göre karar verilmelidir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!