Kadın girişimciye fiyat avantajı sağlayın

Güncelleme Tarihi:

Kadın girişimciye fiyat avantajı sağlayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 22:42

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamuda yerli ürüne yüzde 15 avantajı uygulaması gibi, kadın girişimcilerin şirketlerine ayrıca fiyat avantajı sağlanmasını önerdi.

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu ihalelerinde yerli malına yüzde 15 fiyat avantajı sağlayan düzenlemeden sonra hükümetten kadın girişimcilerin kurduğu şirketlere fiyat avantajı sağlanmasını talep etti. ABD’nin daha pahalıya satsa bile alacağı üründe kadın girişimcileri tercih ettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Kamu alımlarında kadın girişimcilerin şirketleri için kota konuluyor. Kamudan bu tür desteklerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile TOBB Genç Girişimciler Kurulu seçimleri tamamlandı. Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras, Kadın Girişimciler Kurulu’nun yeni başkanı olurken, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı Genç Girişimciler Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin en önemli meselesinin girişimcilik olduğunu savunarak, “Türkiye’de her yıl 900 bin genç, iş aramaya başlıyor. İşsizlik oranını aynı düzeyde tutmak için bile her yıl en az 900 bin insanımıza yeni istihdam alanı açmak zorundayız. Bizim her yıl ez az 90 bin yeni girişimci çıkarmamız gerekiyor” dedi. Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

KADINI ATIL BIRAKTIK
“Bugün Japonya’da yaşayan her 100 kişiden 5’i kendi işini yapıyor. Bizde ise oran sadece yüzde 2’de kalıyor. 77 milyon nüfusumuz, 1.5 milyon girişimcimiz var. Bizim Japonya’nın seviyesine çıkabilmemiz için ilave 2 milyon girişimci çıkarmamız gerekiyor. Nüfusumuzda atıl bıraktığımız iki unsur var. Bunlardan birisi kadınlarımız. Nüfusumuzun yüzde 50’sini kadınlar oluşturuyor. Ama girişimciler içinde sadece yüzde 8 kadın bulunuyor. Biz yıllarca kadınlarımıza ‘sen bu işi yapamazsın’, ‘sen bu işi yapma’ demişiz. Bu anlayışı değiştirmezsek girişimci sayısını arttırmak hayal olur. Nüfusumuzda gençleri de atıl durumda bırakıyoruz. Ne yazık ki bu ülkede gençlerimize de yıllarca girişimcilik hevesi aşılamadık. Yol göstermedik. ‘Sigortalı işin olsun yeter’ dedik. Bu yüzden gençlerimizi girişimci olmaya heves etmediler, cesaret bulamadılar.

KADINA KOTA VERİLSİN
Şimdi kamuyla beraber Fonların Fonu’nu kurma çalışmalarını yürütüyoruz. Fonların Fonu, ‘erken aşama’ şirketlere yatırım yapacak diğer fonları destekleyecek, bu fonları fonlayan bir yapı olacak. Burada kamunun atacağı çok önemli adımlar var. Kamu alımlarında yerli malına yüzde 15 fiyat avantajı sağlayan düzenleme hayata geçti. Şimdi bunu kadın girişimcilerin desteklenmesi noktasında bir adım ileri taşımamız gerekiyor. Bu sistem ABD’deki bazı eyaletlerde uygulanıyor. Bu eyaletlerde kamu alımlarında kadın girişimcilerin kurduğu şirketlere fiyat avantajı sağlanıyor. Yani kadın girişimci daha pahalıya satsa bile devlet bu malı bu şirketten alıyor. Hatta bununla yetinmeyip kamu alımlarında kadın girişimcilerin kurduğu şirketler için kota konuluyor. Devlet mal alırken bu kotayı doldurmak zorunda kalıyor.”

Haberin Devamı

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nun yeni başkan ve icra komitesi üyeleri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. Üyeler selfie çekti.

Haberin Devamı

Sabancı: Birlikte çalışalım
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da girişimcilerin değer yaratacak şirketler kurmalarının ve büyümelerinin yolunun sağlıklı bir “girişimcilik ekosistemi” oluşturulmasından geçtiğini söyledi. Sabancı, sivil toplum, özel sektör ve kamuoyunu, bu konuda birlikte hareket etmeye çağırdı. Sabancı, Global Girişimcilik Haftası, BİST Özel Pazar, G3 Forum, Fonların Fonu gibi projelerin desteklenmesini de isteyerek, “Sağlıklı bir Girişimcilik Ekosistemi oluşturamazsak çok kıymetli projeleri, fikirleri ve girişimcileri fark edemeyiz” dedi.


Kadın girişimci sayısını arttıracağız
KADIN Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, “Amacımız kadın girişimci sayısını arttırmak ve onlara iş planlarında yol göstermek olacak. Kurulumuzun tüm güçlü, güzel kadınları, genç kızlarımızı cesaretlendirerek kendi hikayeleriyle ilham oluyor. Rol modellerimizin sayısı arttıkça, kendine daha fazla güvenen nesiller kuruluyor” dedi.

Haberin Devamı

ecelikkan@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!