Kaçak yabancı çalıştırana ağır ceza

Güncelleme Tarihi:

Kaçak yabancı çalıştırana ağır ceza
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 12:34

Kaçak yabancı işçi çalıştıran işverenlere, çalıştırdıkları her işçi adına 2 milyar 500 milyon lira para cezası verilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak TBMM'ye sunulan yasa tasarısına göre, yabancı işçi çalıştırmak isteyen işverenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan izin alacaklar.

Tasarıya göre, yabancı işçilere genel çalışma izni, iş piyasasındaki durum ve çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjonktür değişiklikleri dikkate alınarak bir yıl süre ile verilecek. Bir yıllık çalışmadan sonra, aynı işyeri veya işletmede ve aynı meslekte çalışmak üzere izin süresi uzatılabilecek.

Türkiye'ye çalışmak üzere gelen bir yabancının beraberinde veya daha sonra getirmiş olduğu ve bakmakla yükümlü bulunduğu eş ve çocuklarına, yabancının kendisi ile birlikte en az 5 yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmeleri şartıyla genel çalışma izni verilebilecek.

En az 8 yıl kanuni ve kesintisiz ikamet eden ve toplam 6 yıl kanuni çalışması olan yabancılara, süresiz olarak özel çalışma izni verilecek.

Bağımsız çalışacak yabancılara da en az 5 yıl ikamet etmek koşuluyla, İçişleri Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşların görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca izin verilecek.

Tas istisnai hallerde, bu sürelere bağlı olmaksızın çalışma izni verilmesini de öngörüyor.

1 yıla kadar olan genel çalışma izinlerinden 10, 2 yıla kadar olanlardan 20, 3 yıla kadar olanlardan 30 milyon lira harç alınmasını öngören tasarı, özel çalışma izni için 75, bağımsız çalışma izni için ise 150 milyon lira harç ödenmesini hükme bağlıyor.

Bağımlı veya bağımsız olarak çalışan yabancılara, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce verilen çalışma izinleri, sürelerinin sonuna kadar geçerli olacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma izni verdiği veya istihdam ettiği yabancılara ait bilgiler, 3 ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirilecek.

2 MİLYAR 500 MİLYON LİRA PARA CEZASI

TBMM'de bulunan tasarıya göre, izinsiz yabancı işçi çalıştıran işverene, çalıştırdıkları her işçi adına 2 milyar 500 milyon lira, yine bir işverenin yanında bağımlı olarak izinsiz çalışan yabancı işçiye ise 500 milyon lira idari para cezası verilecek.

İşveren para cezasının yanı sıra, izinsiz çalıştırdığı yabancı işçi ile varsa ailesinin konaklama ve sağlık giderleri ile bunların ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları üstlenecek

Tasarıya göre, verilen para cezasına karşın yeniden izinsiz yabancı işçi çalıştıran işverenlere, çalıştırdıkları her işçi adına 5 milyar lira para cezası uygulanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!