Kaçak kömür kullanmayın

Güncelleme Tarihi:

Kaçak kömür kullanmayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi 1994-95 kışından beri kentte satılan kömürleri denetliyor. O kış havadaki kükürtdioksit miktarı 350-400 mikro gram'dan geçen kış 70 mikro grama indi. Belediye ‘‘Kömürden şüphelenen bizi arasın’’ diyor.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Dairesi her yıl İstanbul'da satılan kömürleri denetliyor. İstanbul'da yılda yaklaşık 1.5-2 milyon ton kömür tüketiliyor. Bunun yüzde 65'i ithal. Bu yıl belediyeye İstanbul'da kömür satmak için başvuran üretici sayısı 40. Bunun 50'ye ulaşması bekleniyor. Geçen yıllarda kömür satan üretici sayısı 105-94 arasında değişiyordu.

1994-95 kışında havadaki kükürtdioksit miktarı 350-400 mikrogramdı. Bu rakam 1998-99 kışında 70 mikrograma indi. Hava kirliliğinin azalmasında doğalgaz kullanımının artmasının da etkisi oldu. Doğalgaz sayesinde yıllık kömür tüketimi 4 milyon ton azaldı.

İstanbul'da kömür satmak isteyen herhangi bir üretici Büyükşehir Belediyesi'ne gerekli evraklarla başvurmak zorunda. Belediyenin bir ekibi İTÜ'den bir maden mühendisi ile birlikte başvuruyu yapan üreticinin tesislerini denetliyor. Analizler yapıldıktan sonra üreticiye kömür satma izni veriliyor.

İstanbul'da kok kömürü dışındaki tüm kömürler torba içinde satılmak zorunda. Bu torbaların üzerinde teknik açıklamalar ve üretici firmanın adresinin bulunması şart.

İstanbul'a giren her kömür 7 denetim noktasında denetleniyor. Kömür satma izni olan şirketlerin kömür kamyonları kente girmeden önce bu denetim noktalarında belgelerini kaşeletiyor.

Kaçak kömür satanlar için 2 milyar liradan başlayıp 5 milyar liraya kadar çıkan para cezaları söz konusu. Eğer bir üretici 3 kez aynı hatayı yaparsa 10 gün süreyle İstanbul'a giremiyor ve şirket kamuoyuna açıklanıyor.

Kaçak kömürü kullananlar için de 1 milyar liradan başlayan para cezaları sözkonusu. Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanı Mustafa Öztürk ‘‘Halkımızın mutlaka kaliteli kömür kullanması gerekiyor. Bu ekonomik olarak da önemli çünkü, kalitesiz kömürde 2 bin kalori, kaliteli kömürde 6 bin kalori var. Yani kaliteli kömür aslında daha ucuzdur. Çünkü daha çok ısıtır’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!