Kaçak elektrikle kuyuda su ısıtan var

Güncelleme Tarihi:

Kaçak elektrikle kuyuda su ısıtan var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2002 02:06

Gözler banka "hortumlayan"la rüşvet yiyen bürokratın üzerinde. Ama ya halkın içindeki hortumcular. Enerji Bakanı Çakan'dan şok açıklamalar: "Kaçak kullanım 1.5 milyar dolar."

Enerji Bakanı Zeki Çakan, kaçak elektrik kullanımının 1.5 milyar dolarlık zarara neden olduğunu açıkladı. Çakan, ‘‘Kaçak elektrikle ahırına hayvanlar üşümesin diye veya kuyusundaki su donmasın diye rezistans döşeten bile var’’ dedi.

Enerji Bakanı Zeki Çakan, Türkiye'de kaçak enerji kullanımının korkunç boyutlara ulaştığını belirterek, ‘‘Kaçak elektrikle ahırına hayvanlar üşümesin diye rezistans döşeten bile var’’ dedi. Çakan, Türkiye'nin şuan en büyük sorununun kayıp enerji kaçaklarıyla mücadele olduğunu belirterek, halen kaçak kullanımın 1.5 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Ahırın duvarlarına rezistans döşeyenlerden, su donmasın diye kuyunun içine elektrik tertibatı döşeyenlere dek birçok yasadışı kullanıcının bulunduğunu ifade eden Çakan, 10 milyar dolarlık enerji havuzunun yüzde 15'ini bu enerji kaçaklarının oluşturduğunu söyledi.

Çakan, ahırının duvarlarına kaçak elektrik tertibatı döşeten zihniyetler yüzünden vatandaşın da elektrik sıkıntısı yaşadığını ve yüksek maliyetle enerji satın aldığını belirtti. Alınan etkin tedbirlere rağmen, halen kaçak elektrik kullanımının olduğunu belirten Çakan, tüm Türkiye'deki ilgili daire başkanlarına mücadele emri verdiğini açıkladı. Halen toplam üretimin yüzde 21.6'sının kayıplara gittiğini belirten Çakan, bunun yüzde 7'sinin teknik kayıplar olduğunu, geriye kalan yüzde 14.6'nın kaçak kullanımlar sonucu uçup gittiğini belirtti.

Tüm Türkiye'deki daire başkanlarının sorumluluk alanlarında kaçakların belirli bir seviyeye indirilmesi için emir verdiğini söyleyen Çakan, ‘‘Bu limiti tutturamayanları görevden alacağım’’ uyarısında bulundu.

Halen sadece İstanbul'da 100 kişinin kaçakları tespit amacıyla görevlendirdiğini kaydeden Çakan, Türkiye'de en az kaçak kullanımının Bilecik'te olduğunu, en çok yasadışı kullanımın ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da gerçekleştiğini bildirdi.

2006'DA TEHLİKE ÇANLARI

1970'den 2001'e dek her yıl Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 8 arttığınını belirten Çakan, ‘‘Ancak, krizin olduğu 2001'de ise yüzde 8 küçülme yaşandı’’ dedi. Çakan, 2006 yılında enerji tehlike çanlarının resmen çalmaya başlayacağını kaydederek, önümüzdeki 5 yıl içinde planlanan 13 bin 663 megavatlık ek üretim planının ise gelecekteki talebi karşılamayacağını söyledi.

Çakan, halen gündemde olan 7 santralin işletme hakkının devredilmesinin önemli olduğunu belirterek bunun gerçekleşmesi halinde devletin 1 milyar 75 milyon dolarlık gelirinin olacağını ve 300 milyon dolarlık yenileştirme çalışmalarıyla 1500 yeni eleman için harcanarak parayla bunun getirisinin 1.5 milyar doları bulacağını söyledi. Bu santrallerin varlık satışını savunan Devlet Bakanı Kemal Derviş'le arasında bir sorun olmadığını söyleyen Çakan, önemli olanın santrallerin işletme hakkının devredilmesi olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!