Kaçak elektrik kullanan milletvekili olamayacak

Güncelleme Tarihi:

Kaçak elektrik kullanan milletvekili olamayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2001 01:55

Enerji Bakanlığı, kaçak elektrik kullanımının en yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu'da yerel gazetelerde ‘‘Kaçak elektrik kullanan milletvekili, belediye başkanı, muhtar ve memur olamaz’’ uyarısının yer aldığı ilanlar yayınladı. Diyanet de, camilerde ‘‘Kaçak elektrik kullanmak günahtır’’ şeklinde vaaz verdi.

Enerji Bakanı Zeki Çakan, kaçak elekrtik kullanımını önlemek için ilginç bir uygulamaya imza attı. Enerji Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliğine girip, camilerde, ‘‘kaçak elektrik kullanmak günah’’ diye vaaz verdirirken, yerel gazetelere de, ‘‘Kaçak elekrtik kullanan milletvekili, belediye başkanı, muhtar ve memur olamaz’’ uyarısının yer aldığı ilanlar yayınladı.

Bu uygulama özellikle, kaçak elektrik kullanımının yaygın olduğu Doğu ve Güneydoğu'da gerçekleştirildi.

Kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek için Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın talimatı ile camilerde verilen vaazlarda, ‘‘Kaçak elektrik kullanmak, kamu malını çalmaktır, yani hırsızlıktır, hırsızlık ise dinimize göre günahtır’’ mesajı verildi.

YÜZ KIZARTICI SUÇ

Enerji Bakanlığı, yine bu bölgelerdeki yerel gazetelere de kaçak elektrik kullanımını önlemeye yönelik uyarı ilanları yayınlattı. Bu ilanlarda da, kaçak elekrtik kullanımının ‘‘devlet malını çalmak’’ yani ‘‘yüzkızartıcı’’ bir suç olan ‘‘hırsızlık’’ olduğuna dikkat çekildi ve şu uyarıda bulunuldu:

‘‘Kaçak elektrik kullananlar devlet malını çalmak, yani hırsızlık suçu işlemiş sayılır. Bunlar saptandığında haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunulmaktadır. Bu suçtan mahkum olanlar, ileride milletvekili, belediye başkanı, muhtar ve kamu görevlisi olamaz.’’

Saadet Partisi ise Enerji Bakanlığı'nın kaçak elektrik kullanımını cami vaazi yoluyla önleme çabasını Meclis gündemine taşıdı. Ankara Milletvekili Zeki Çelik, Başbakan Bülent Ecevit'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ‘‘Laikliğin en yaygın tarifinin ‘dinle dünya işlerinin ayrılması' şeklinde olduğuna göre, kaçak elektrik kullanımı gibi dünyevi bir olayın dinle ilgisi nedir? Objektif hukuku ve maddi unsurları ilgilendiren böyle bir konuda vaazlar verdirilmesi yönündeki uygulama laikliğe aykırı değil midir?’’ dedi.

Zeki Çelik, bir kamu kurumunun göreviyle ilgili bir işte vaaz verdirip, hutbe okutmasının laiklik prensibi ile bağdaşıp bağdaşmadığını da sordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!