Kaçak elektrik hutbesi

Güncelleme Tarihi:

Kaçak elektrik hutbesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2015 01:08

Güneydoğu’da kaçak elektrik, belediyeler ve bölgenin elektrik dağıtımını yapan DEDAŞ’ı karşı karşıya getirirken, tansiyonu yüksek tartışmalar yaşanıyor. DEDAŞ, kayıp-kaçak sorununu farklı yöntemlerle çözmeye çalışıyor. Bunlardan biri de camilerde ‘kaçak elektrik’ hutbesi okutmak.

Haberin Devamı

GÜNEYDOĞU, bir kez daha elektrik kesintileriyle gündemde. Hatta bu sefer üzerine su kesintisi de eklendi. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (DEDAŞ), belediyelerin borçlarını gerekçe göstererek, içme suyu şebekelerinde kullanılan elektrikleri kesmesi, bölgede tepkiyle karşılandı. Şirket, sattığı elektriğin parasını tahsil etmekte güçlük çektiğinden şikâyetçi. Bu nedenle kaçak elektrik kullanımına yönelik tedbirler artırılmaya çalışılıyor. DEDAŞ yetkilileri, kaçak elektrik ve fatura ödememe alışkanlığını çözmek için Diyanet İşleri Başkanlığı’na da başvurduğunu açıkladı.

BİRİNCİ ELDEN BİLGİ

DEDAŞ Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, kaçağa karşı sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığını dile getirerek, “Eklemek gerekirse, biz Diyanet’ten de yardım istiyoruz. Bu olay yalnızca insanları engelleyip, eline vurup, yani cezalandırarak üstesinden geleceğiniz bir olay değil. Bu bir sosyal olay. Bunun başka parametreleri de var. Belki bir yerde de hutbeye imamı çıkartıp oradan vaaz verdirmeniz, okulda öğretmeni bilinçlendirerek öğrencilere ders vermeniz, ya da taziye evlerine giderek halkla bizzat yüz yüze gelerek, insanlara birinci elden bilgiyi bizim çalışanlarımızın vermesi gerekiyor. Bu faaliyet yalnızca polisiye bir faaliyet değil” şeklinde konuştu.

KAÇAK GÜNAH

Haberin Devamı

İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelen DEDAŞ Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, “Kaçak hutbesinde ne denilmeli? ‘Kaçak günahtır gibi bir vurgu mu’ yapılmalı” sorusuna karşılık, “Bunun günah olmadığını düşünen, bununla ilgili olarak hiçbir değerlendirme yapmamış olan belki bazı vatandaşlarımıza bunu da bir değerlendirme unsuru olarak hatırlatmamız gerekiyor ve hatırlatıyoruz da” yanıtını verdi. Üstün, karşılaştıkları sorunlarda başka kurumlardan da destek beklediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Şu anda bölgede hiçbir elektrik kesintisi kalmadı. Belediyenin resmileşmiş, elimizde evrakı olan borçlarını ödemesini istiyoruz. Daha geniş perspektife çıkacak olursak, bölgede elektriği kullanan her vatandaşımızın, aboneliğini yaparak, bunu bir sayaçtan geçirerek, kaçak kullanmaktan vazgeçmesini istiyoruz ve bunu yapmaya çalışıyoruz. İlgili kamu kurumlarının, özellikle kayıp kaçağı tespit edip, bunu engelleme noktasında bize engel teşkil eden bazı noktalarda yardımcı olmasını istiyoruz. Kayıp kaçağı düşürerek, Türkiye’nin geri kalanından ve bölgede faturalarını ödeyen vatandaşlardan haksız yere bedel alınmamasını sağlamak, Türkiye’nin muazzam israfının önüne geçmek ve bir ticari kurum olarak kar elde eden ve elde ettiği kar ile kendi ayaklarının üzerinde durup, verdiği hizmetin kalitesini artıran bir kurum haline gelmek istiyoruz.”

Haberin Devamı

KAÇAĞA ÖZEL POLİS TİMİ

KAYIP kaçakla mücadele konusunda diğer ülkeleri incelediklerini, Macaristan ve Hindistan’da kayıp kaçak oranının yüksek olduğunu ve burada yalnızca elektrik kaçaklarıyla mücadele etmek için kurulmuş polis timlerinin olduğunu kaydeden Üstün, bu tür yapıların Türkiye’de de dizayn edilmesinin düşünülebileceğini söyledi. Üstün, verdikleri elektriğin yüzde 75’inin genellikle kayıp kaçağa gittiğini belirterek, geriye kalan yüzde 25’i faturalandırıp bölgeden tahsilata çalıştıklarını, burada da yüzde 5’lik bir kayıp çıktığını aktardı. Reel olarak yüzde 20’lik tahsilat yaptıklarını söyleyen Üstün, bölgelerindeki belediyelerin DEDAŞ’a yaklaşık 255-260 milyon lira civarında borcu olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

ABONELERE SOSYAL DESTEK

ÖDEME güçlüğü çeken aboneler için bazı yapılanmalar üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Üstün, gelir seviyesi belirli bir düzeyin altında olan abonelere sosyal destek mekanizması üzerinde çalıştıklarını ve yakın zamanda da gündeme getireceklerini söyledi. Üstün, aylık faturalarda ilk kullanılan belirli bir miktarın şirket tarafından karşılanması, o miktarın üzerindekinin faturalandırılması gibi yöntemler üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Bölgeye satılan elektriğin yıllık bedelinin 6 milyar liranın biraz üzerinde olduğunu kaydeden Üstün, ayrıca 2015 yılı için öngörülen yüzde 59’luk kayıp kaçak hedefinin revize edilmesi gerektiğini savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!