Kaçak akaryakıtın yıllık faturası 20 milyar liraya ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Kaçak akaryakıtın yıllık faturası 20 milyar liraya ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2017 09:55

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıtta özellikle maliyetin altına satış yaparak vergi kaçırmanın giderek sıklaştığını belirtti. Aktaş, bunun Hazine’ye yıllık faturasının 20 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Akaryakıtta vergi kaçıranların en sık kullandığı 4 yöntemin bütçeye etkisi 20 milyar liraya ulaştı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş’ın verdiği bilgilere göre, kaçakçılar ÖTV’si 1.77 lira olan LPG yerine 1.22 lira olan tüpgaz dolduruyor, özel yazılımla yazar kasaların beyinleri sıfırlanıyor, faturasız satış yapılıyor ve kamu ihalelerine aşırı düşük teklif veriyor.

Dünya'nın haberine göre Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıtta özellikle maliyetin altına satış yaparak vergi kaçırmanın giderek sıklaştığını belirterek, bunun Hazine’ye yıllık faturasının 20 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Binin üzerinde akaryakıt bayisinin bir araya gelerek şubat ayında kurduğu EPGİS, sektörün kaçak akaryakıtla mücadele edilerek gelişebileceğini öngörüyor. Basın mensuplarına akaryakıt kaçakçılığı yöntemleri hakkında bilgi veren EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, kamuoyunun gündemine sayaçlardan eksik ürün verilmesi veya sayaç ayarlanması gibi yöntemlerin, genel içinde çok küçük miktarda kaldığını ve bunun buzdağının görünen yüzü olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yapılan hesaplara göre Türkiye’de satılan akaryakıtın yaklaşık yüzde 18’i ile 22’sinin kaçak olduğunu dile getiren Aktaş, bunun sadece yüzde 1’ini eksik ürün satışının oluşturduğunu öne sürdü.

EPGİS olarak bu tarz satış yapan çürük elmaların sektörden ayrılarak en ağır şekilde cezalandırılmasını istediklerini belirten Fesih Aktaş, ilgili kurumların sayaç kontrolüne verdiği önem kadar, Hazine’ye büyük yük oluşturan kaçak akaryakıt konusunun da üzerine gitmesi gerektiğini bildirdi.

 

YAZAR KASALARIN BEYNİ HER GECE SIFIRLANIYOR

Maliyetin altında akaryakıt satışı yapanların en çok kullandığı yöntemlerden birinin, özel yazılımlar aracılığıyla yazar kasaların beynini her gece sıfırlamak olduğunu ifade eden Fesih Aktaş, hiç satış yapmadan alınan Z raporları sayesinde verginin de oluşmadığını aktardı.

Türkiye’de tüketimi giderek artan LPG konusunda da önemli miktarda kaçakçılık yapıldığını söyleyen Aktaş, bunların da otogaz yerine tüplü gaz veya dökme gaz doldurduğunu bildirdi. Otogazda litre başına 1.77 lira olan ÖTV’nin, tüplü ve dökme gazda 1.21 lira olduğunu vurgulayan Fesih Aktaş, ÖTV farkı kaynaklı milyarlarca liralık haksız kazanç oluştuğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Bu konuyu EPDK’nın LPG Dairesi’nin de mercek altına aldığı bilgisini veren Fesih Aktaş, bir diğer sıkıntılı konu başlığını ise kamu ihalelerine aşırı düşük teklif verenlerin oluşturduğunu anlattı. Bunların da mutlaka peşine düşülmesini isteyen Aktaş, benzer şekilde faturasız yapılan satışların da vergi kaybını oluşturan diğer önemli unsur olduğunu bildirdi.

 

RAFİNERİ ÇIKIŞ FİYATININ ALTINA SATIŞ

Türkiye’de bilinenin aksine akaryakıt bayilerinin ürün fiyatlarında herhangi bir etkisi olmadığını söyleyen Aktaş, uluslararası ürün fiyatları ve kurlara bağlı olarak istasyonların kâr marjlarının EPDK tarafından belirlendiği bilgisini verdi.

Buna rağmen bazı istasyonların rafineri çıkış fiyatının bile altında ürün satabildiğini dile getiren Fesih Aktaş, bunun da kaçakçılık kaynaklı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bazı firmaların tek bir irsaliye ile birden fazla istasyona satış yaparak her diğer istasyonlardan yüzde 18 kazandığını belirten Aktaş, marker uygulamasının soruna çözüm olmadığını, yani düşük fiyata satılan akaryakıtın da markerlı olabileceğini ifade etti.

Özellikle fatura kesmeme kaynaklı kaybın önlenmesi için tüketicilere bir çeşit vergi iadesi uygulaması yapılmasını öneren Fesih Aktaş, “Vergisini ödemeyen firmalar listesinde hep akaryakıt firmaları var. Çünkü firma ortadan kaybolmuş” dedi ve ana dağıtıcıların antrepo- depolarına da sayaç takılmasını istedi.

Sektörde son 5 yıldır kârlılığın aynı kalmasına karşın sürekli ek yüklerle karşılaştıklarını vurgulayan Aktaş, sayıları 13 bini bulan akaryakıt istasyonlarından 2 bin 700 tanesinin internet platformu üzerinden satışa çıkarıldığını kaydetti.

 

Haberin Devamı

UZLAŞMA KOMİSYONU DA VAR

14 Şubat 2017 tarihinde kurulan EPGİS’te Genel Başkan Yardımcılıklarını; Çetin İzol, Semih Çolak, Aslı Çelik Yaman, Burak Gelir, Hakan Düzovalılar, Mehmet Mirioğlu, Memiş Zehiroğlu, Ender Kaya ve Uğur Çolakoğlu yürütüyor. EPGİS bünyesinde ayrıca, akaryakıt bayileri ile ana dağıtıcılar arasındaki sorunları, mahkemeye gitmeden, çözülmesi için bir Uzlaştırma Komisyonu bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!