Kablo kardeşliği

Güncelleme Tarihi:

Kablo kardeşliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2018 08:30

Bu yılın ikinci yarısından itibaren diğer telekom operatörleri ile altyapısını paylaşmak için protokol imzalayan Türk Telekom, bu doğrultuda yeni bir model için ilk pilot projeyi başlattı. Buna göre Türk Telekom, ihtiyacı olan altyapı yatırımını diğer operatörlerle yapıp, mevcut alt yapısını daha ucuza kiralıyor.

Haberin Devamı

TELEKOM sektöründe iletişim altyapısı paylaşımı sorunu yıllardır süre gelen bir tartışma. Altyapının büyük bir kısmı Türk Telekom’a ait. Türk Telekom bu yılın ikinci yarısından itibaren diğer telekom operatörleri ile altyapıyı paylaşmak için yeni bir protokol imzaladı. Bu protokol fiber altyapının daha uygun şartlarda paylaşılmasının yanı sıra yeni altyapı ihtiyacına ise daha önce uygulanmamış bir modeli öneriyor. Bu modele göre Türk Telekom’un sabit altyapısı diğer operatörün projesini tamamıyla kapsamıyorsa, o zaman altyapıyı tamamlamak üzere Türk Telekom operatöre bir teklif sunacak. Operatörün teklifi kabul ederse Türk Telekom eksik bölümü inşa ediyor ve bunun için yaptığı yatırımı da diğer operatörden alıyor. Bunun karşılığında ise diğer operatör bu fazladan altyapıyı kullanma hakkını elde ediyor. Ayrıca mevcut altyapıdan da indirimli bir fiyatla kullanabiliyor.

Haberin Devamı

PİLOT PROJE BAŞLADI

Bunun ilk örneği ise Ankara Sincan’da Vodafone ile gerçekleştirildi. Türk Telekom CEO’su Paul Doany yeni sistemi Hürriyet’e şöyle anlattı: “Vodafone ile Sincan, Ankara’da sabit altyapı kiralaması için ilk pilot projemize imza attık. Belirlenmiş bölgede kazı çalışmaları şu an başladı ve son sürat devam ediyor. Anlaşma kapsamında, mevcut sabit altyapıyı uygun fiyatlarla Vodafone’a 15 yıl boyunca kiralayacağız ve ilave yatırım zorunlulukları gerektiren fazladan altyapı çalışmaları Vodafone tarafından karşılanacak. Böylece, işbirliği protokolü kapsamında mevcut altyapı verimli bir şekilde kullanılırken, Türkiye’deki altyapı ağının genişlemesine katkıda bulunuluyor. Bu model sayesinde var olan altyapıyı etkili bir şekilde kullanabiliyor ve daha verimli bir sermaye kullanımı için sektördeki oyunculara destek sağlıyoruz. Bu girişimler mükerrer yatırımları ortadan kaldırmak için önemli.”

Kablo kardeşliği

YENİ TAMBU YOLDA

Yerli ve milli dijital klavye ‘TAMBU’ ile 7.2 milyon indirme sayısına ulaştıklarını anlatan Doany, “Araç çubuğu üzerinden kurulan etkileşim sayısı da aynı dönemde 14.7 milyar olarak gerçekleşti. Yakın gelecekte araç çubuğuyla entegre bir şekilde yiyecek ve içecek, yerel arama ve web aramanın yanı sıra bir oyunlaştırma modülü ile birlikte, TAMBU’nun yeni bir versiyonunu piyasaya süreceğiz. Ekim ayında canlı mobil oyunumuz olan ve iştirakimiz Argela tarafından geliştirilen ELEQ’i piyasaya sunduk. Zamanı gelince açıklayacağımız heyecan verici uygulamalar bu platforma eklenecek” dedi.

HEDEF BÜYÜTTÜ

Haberin Devamı

İLK 9 aylık bilanço sonuçlarına göre 2018 hedeflerini yukarı yönlü revize ettiklerini belirten Doany, “9 ayda, geçen yıla göre yüzde 12.7 büyüme gösterdik ve yüzde 41.3 Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) marjı ile 6.2 milyar TL FAVÖK kaydettik. FAVÖK ve gelir kazancımızdaki bu olağanüstü sonuçların ardından, 2018 yıl sonu hedefimizi yukarı revize etmeye karar verdik. 2018’de gelirlerimizdeki konsolide büyüme hedefinin yüzde 11’den yüzde 13’e, FAVÖK’teki konsolide öngörümüzü 7.6 milyar TL - 7.8 milyar TL aralığından 8 milyar TL - 8.2 milyar TL aralığına ve konsolide yatırım harcamalarının 4.1 milyar TL’den 4.2 milyar TL’ye çıkacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABONE SAYISINDA 11 YILIN REKORU

2018’in ilk 9 ayında son 11 yılın rekor abone büyümesine ulaştıklarını ifade eden Doany, şunları söyledi: “3.1 milyon net yeni abone kazandık. Bu rekor büyüme ile toplam abone sayımız 45 milyona dayandı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!