JP Morgan’a Tekel fırçası

Güncelleme Tarihi:

JP Morgan’a Tekel fırçası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2003 01:44

İngiliz Financial Times (FT) gazetesinde Tekel'in değerinin 3 milyar dolar olarak gösterilmesi ve rakamın JP Morgan kaynaklı olması Özelleştirme İdaresi'ni kızdırdı. Özelleştirme İdaresi'nden bir yetkili, ‘‘Bazı ihalelerde bize danışmanlık yapan JP Morgan'ı gizlilik anlaşması konusunda uyardık’’ dedi. Aynı nedenle başka kurumların uyarıldıkları da belirtildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, İdare'nin başka ihalelerde danışmanlığını da yapan JP Morgan'dan bir yetkilinin Financial Times gazetesinde çıkan Tekel'in sigara bölümüne dair değer ve bazı şirketlerin eleneceği açıklamasına tepki gösterdi.

Yetkili, ihalenin ilan sürecinde bu konuda bir tartışma yaşandığını açıklarken, JP Morgan'ın sözlü ve danışmanlığını yaptığı kuruluşun ise yazılı olarak uyarıldığını bildirdi. Yetkilinin kuruluşun ismini açıklamamasına karşın sözkonusu firmanın Altadis olduğu öğrenildi. Imperial ve danışmanlığını yapan Global'in de aynı nedenle uyarıldığı bilgisine ulaşıldı.

ANLAŞMAYA AYKIRI

JP Morgan'ın birkaç ay önce Tekel ile ilgili olarak ‘‘Turkish Delight-Türk Lokumu’’ isimli bir rapor hazırladığını, bu raporda da kuruluşun değerine ilişkin açıklamaların bulunduğunu anımsatan yetkili, ‘‘JP Morgan'a, (Böyle şeyler yapmasanız iyi olur) diye sitem ettik. Onlar da değerlendirmeleri kendilerinin yapmadıklarını savundular. Bunun üzerine danışmanlıklarını yaptıkları firmaya gizlilik anlaşmasını anımsatarak uyarıda bulunduk’’ dedi.

JP Morgan'a sözlü, danışmanlığını yaptığı firmaya yazılı uyarıda bulunduklarını belirten yetkili, firma ismini açıklamazken, Hürriyet bu firmanın Altadis olduğu bilgisine ulaştı. Aynı kapsamda Imperial'in danışmanlığını yapan Global'in benzer bir raporu nedeniyle yazılı olarak uyarıldığı öğrenildi.

Financial Times'ta 3 milyar dolar rakamından sözedilmesine karşı Özelleştirme İdaresi yetkilisi, ‘‘Değer konuşulmasa iyi olur. Ben o tür haberleri gözardı ediyorum. Televizyonda gazete özetleri okunurken gördüm, çok fazla da merak etmedim’’ dedi.

TAHRİK ETMEK İSTİYORLAR

Tekliflerin açıklanmamasının borsada haksız para kazanılmasına neden olacağı ve suç teşkil ettiği iddiaları için yetkili, iddiaların doğru olmadığını ve kendilerini tahrik etmek için çıkarıldığını savundu. Kendileri dürüst olduğu sürece sorun olmayacağını belirten yetkili, ‘‘SPK tebliğlerini iyi okusunlar, böyle bir zorunluluk yok. Ayrıca bilgi sızması yoluyla borsada haksız kazanç elde edilmesi gibi bir kaygım da yok. Biz dürüst, samimi olduğumuz sürece, ben doğru olduğuna inandığım şeyi yaptığım sürece ne dendiği hiç önemli değil’’ diye konuştu.

Pazartesi günü açıklama yapılmasının sözkonusu olmadığını, İhale Komisyonu'nun önümüzdeki hafta tekliflerini değerlendireceğini, tekliflerin açıklanmasının bir hafta da üç hafta da sürebileceğini, bir süre vermelerinin mümkün olmadığını anlatan yetkili, ‘‘Dört aydır dişimizi sıktık, biraz daha sıkacağız. Şeffaflığa ne zaman ihtiyacımız olursa o zaman açıklayacağız’’ dedi. Yetkili ayrıca, Tüpraş ve Tekel için verilen tekliflerden memnun olup olmadıkları konusunda yorum yapmayacağını belirtti.

Philip Morris alırsa bazı markaları satar mı

Türkiye sigara piyasasında Tekel'den sonra en büyük paya sahip olan Philip Morris'in ihaleyi kazanması durumunda Rekabet Kurumu'na takılmamak için kárlı bazı ürünleri satmak zorunda kalabileceği yorumlarını değerlendiren Özelleştirme İdaresi yetkilisi, Özelleştirme Yasası'nda son yapılan değişiklikle Rekabet Kurulu'nun istemesi durumunda alıcı firmanın vergiden muaf olarak bazı markaları satmak ya da bölmek gibi uygulamalara başvurabileceğini bildirdi.

Bu konuda alınacak kararın Rekabet Kurumu'nun insiyatifinde olduğunu ve kurumun kararlarına uyacaklarını kaydeden yetkili, daha önce de vergiden muaf olarak bu işlemlerin gerçekleştirilebildiğini buna karşın yazın Özelleştirme Yasası'nda yapılan değişiklikle bu kapsama Rekabet Kurulu kararlarının da eklendiğini söyledi.

Unakıtan: Tekel'den iyi para bekliyorum

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yabancı uzmanların ‘‘Tekel 3 milyar dolar eder’’ değerlendirmesi için, ‘‘Çok iyi, ne kadar yüksek değerlendirilirse benim için o kadar iyi’’ dedi. Unakıtan, özelleştirme için yabancı yatırımcı ve ‘‘iyi para’’ beklediğini söyledi.

Unakıtan, dün İzmir'den Ankara'ya gitmeden önce Adnan Menderes Havalimanı'da DHA'ya ilk teklifleri değerlendirdi. Financial Times'da yer alan ‘‘Tekel 3 milyar dolar eder’’ haberi için Unakıtan, ‘‘Çok iyi, ne kadar yüksek değerlendirilirse benim için o kadar iyi. Teklifler verildi biliyorsunuz. Bunlar birinci teklifler. Bundan sonra tekrar revize teklifler alınacak. Bu prosedür içinde herhangi bir açıklama yapmıyoruz. Neticeler belli olduktan sonra ihale kurumu gerekli değerlendirmeleri yapacak, açıklama yapacak. İnşallah beklediğimiz büyük rakamlara ulaşırız’’ diye konuştu.

‘‘Niçin daha önceki özelleştirme ihalelerinin aksine bu sefer taliplileri açıklamıyorsunuz?’’ sorusuna ise Unakıtan, ‘‘İhale kurulu böyle bir karar almış. Kendileri karar almışlar. Biz de prosedür gereği onlara uyuyoruz, karara saygı duyuyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!