John Deere, Hattat'la el sıkışarak ayrıldı

Güncelleme Tarihi:

John Deere, Hattatla el sıkışarak ayrıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2002 01:52

ABD'li traktör devi John Deere ile Mehmet Hattat sonunda anlaşmaya vardı. İki şirket arasında yapılan anlaşmaya göre 2000 yılının Şubat ayında yüzde 51 John Deere, yüzde 49'u Hattat ortaklığı ile kurulan John Deere Hattat Endüstri A.Ş.'nin tasfiye edilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye'de traktör üretmek üzere bir araya gelip ortak şirket kuran ancak çıkan anlaşmazlıklar sonucu kanlı bıçaklı duruma gelen ABD'li traktör devi John Deere ile Mehmet Hattat sonunda anlaşmaya vardı. İki şirket arasında yapılan anlaşmaya göre 2000 yılının Şubat ayında yüzde 51 John Deere, yüzde 49'u Hattat ortaklığı ile kurulan John Deere Hattat Endüstri A.Ş.'nin tasfiye edilmesi kararlaştırıldı. Bu kararla birlikte John Deere artık Türkiye'de bağımsız olarak faaliyet gösterip üretim yapabilecek. Buna karşılık olarak Hattat, John Deere'nin tüm dünyadaki fabrikalarına yaptığı yıllık 20 milyon dolarlık ihracatı yedi yılı garantili olmak üzere yılda 120 milyon dolara çıkardı.

Yaklaşık bir yıldır mahkemelik olan ve gazetelere birbirleri hakkında suçlayıcı açıklamalar vererek kanlı bıçaklı hale gelen John Deere şirketi ve Mehmet Hattat mahkeme sonuçlanmadan kendi aralarında anlaşma yolunu buldular. Mahkeme kararı ile 10 yıl boyunca Hattat'la kurdukları ortak şirketin dışında Türkiye'de iş yapamaz hale gelen John Deere firması bunun üzerine mahkemeye başvurarak şirketin tasfiye edilmesini istemişti. Ancak Hattat tarafından açılan davalarla birlikte bu kararın alınmasının uzun süreceğinin anlaşılmasınını ardından John Deere Hattat'la anlaşma yolunu seçerek dün Mehmet Hattat'la İstanbul'da biraraya geldi. Dün 5 saat süren görüşmelerin ardından Mehmet Hattat, John Deere ile ortak olarak kurdukları John Deere Hattat Endüstri A.Ş.'nin tasfiye edilmesini kabul etti. Ancak buna karşılık olarak John Deere'nin Amerika, Brezilya, Meksika ve Almanya'daki fabrikalarına yaptığı 20 milyon dolarlık ihracatı 120 milyon dolara çıkartılmasını istedi. John Deere bu talebi kabul edip 7 yıllık bir garanti anlaşmasına imza attı ve bir yıldır süren kavga böylece sona ermiş oldu. İki şirket tarafından açılan tüm davalar fes edilirken, ortak şirketin malları da iki şirket arasında paylaştırıldı. Buna göre Hattat'ın Çerkezköy'de 55 milyon dolara kurduğu fabrika Hattat'a kalırken, fabrikanın içindeki demirbaşlar iki şirket arasında paylaştırıldı.

John Deere ile Mehmet Hattat arasında ilişki 2000 yılının başında John Deere'in Türkiye'de traktör üretmek istemesiyle başladı. John Deere, 2000 yılının şubat ayında Hattat'la yüzde 51'i kendilerine ait olmak üzere bir şirket kurdu. Ancak ortaklığın ilk dönemlerinde Hattat'la anlaşamayarak Türkiye'de tek başına faaliyet göstermek isteyen John Deere, Hattat'ın yüzde 49'luk hissesini almak isteyince kavgalar başladı.

Bunun üzerine iki şirket tarafından sayısız davalar açılmış ve kriz büyük boyutlara ulaşmıştı. Bir yandan John Deere mahkeme kararı ile Türkiye'de Hattat'la kurduğu şirketin dışında faaliyet gösteremezken, Hattat'ın da Çerkezköy'de 55 milyon dolar yatırımla kurduğu fabrika boş duruyor ve hergeçen gün şirkete büyük zarar yüklüyordu. Mahkemeler sonuç vermeyince sonunda iki şirket masaya oturup uzlaşma yolunu seçti ve aradaki pürüzler halledilip el sıkışarak ayrıldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!