‘Jest’le 128 milyon dolara çıktı, Gaziantep’i kaptırmadı

Güncelleme Tarihi:

‘Jest’le 128 milyon dolara çıktı, Gaziantep’i kaptırmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2005 00:00

Sanko, Gaziantep Çimento’ya kapalı zarfta verdiği 127 milyon doları 1 milyon dolar artırıp en yüksek teklifi verdi. Tek seferde 1 milyon dolarlık artırımı şartnameye uymadığı gerekçesiyle 127 milyon 250 bin dolara indirilen Sanko’nun patronu Abdülkadir Konukoğlu, bir ‘jest’ yaparak 128 milyon dolar ödeyeceğini söyledi ve ‘Mantıklı fiyat değil ama Gaziantep’e feda olsun’ dedi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) satışa çıkardığı Rumeli Çimento fabrikalarından Gaziantep ihalesinde en yüksek teklifi veren Sanko’nun patronu Abdülkadir Konukoğlu, ihaleyi kazandığı 127 milyon 250 bin dolarlık teklifi kendisi artırarak 750 bin dolarlık ‘jest’ yaptı. Konukoğlu, 47 milyon dolarlık muhammen bedelin yüzde 172 üzerine çıkarak Gaziantep Çimento’ya 128 milyon dolar teklif etti.

İKİ ŞİRKETİYLE KATILDI:

Uzanlar’ın çimento fabrikalarından Bartın’ı kapalı zarfta verdiği 48 milyon dolarlık teklifle kazanan Konukoğlu, dünkü Gaziantep ihalesinde de kapalı zarfta en yüksek teklifi sundu. Sepetçiler Kasrı’nda yapılan ihaleye, 14 şirket katılırken Konukoğlu, hem Çimko hem de Sanko Pazarlama olarak bu şirketler arasında yer aldı. Konukoğlu, kapalı zarf aşamasında her iki şirketi ile de 47 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılan fabrikaya 127 milyon dolar ile en yüksek teklifi sundu.

TMSF UYARDI:

Açık artırma aşamasında ise Sanko Pazarlama olarak fiyatı 1 milyon dolar birden artıran Konukoğlu’na TMSF yetkilileri, en fazla 250 bin dolarlık artırımda bulunacağını hatırlattılar. Böylece teklifi 127 milyon 250 bin dolara çekilen Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, ihaleyi bu bedelle kazanmasının ardından kendi deyimi ile bir ‘jest’ yaptı ve fabrika için 128 milyon dolar ödeyeceğini açıkladı. Konukoğlu, ‘Ama bizim ağzımızdan 128 milyon dolar çıktı. Yani bu sözümüzü yememek için bunu 128 milyon dolara yükseltiyoruz. Sözleşmeyi 128 milyon dolar olarak imzalıyoruz. Bu da bir jest oldu’ diye konuştu.

PRESTİJ İÇİN ALDIK:

Konukoğlu, Gaziantep Çimento’yu ‘bir Gaziantepli olarak prestij için aldıklarını’ söyledi. Tesis için verdikleri 128 milyon doların mantıklı bir fiyat olmadığını belirten Konukoğlu, ‘Gaziantep Çimento’nun 25 milyon dolarlık bir masrafı var. Tesis eskimiş, hammaddesi azalmış. Onun için bu mantıklı bir fiyat değil ama Gaziantep için feda olsun’ dedi. Önemli olanın fabrikayı Gaziantep’in şanına uygun birinin alması olduğunu vurgulayan Konukoğlu sözlerine şöyle devam etti: ‘Fabrika için normalde 85-90 milyon dolar vermemiz lazımdı. Ama ringin dışında kalmamak için muhammen bedelin 2.7 katını verdik. Diğer fabrikaların fiyatları da yüksekti. Açık artırma masasına her çıkana birşeyler oluyor. Ancak paraların her kuruşu devlete gittiği için verirken acımıyoruz.’

Konukoğlu payını artırıyor

TÜRKİYE
’nin klinker kapasitesinin yüzde 10’una, çimento kapasitesinin yüzde 8’ine sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tüketimin ise yüzde 10’u gerçekleşiyor. Bölgede 3 fabrikası olan Rumeli Grubu yüzde 49 ile en büyük üretici konumunda. Gaziantep fabrikası, Türkiye’deki toplam çimento üretiminde yüzde 1.63 pay alırken, Şanlıurfa yüzde 0.86, Ergani ise yüzde 1.73 pay alıyor. Adıyaman Çimento’yu 1995 yılında özelleştirmeden alan alarak Çimko ile sektöre giren Konukoğlu ise Bartın ve Gaziantep için verdiği tekliflerin onaylanması ile fabrika sayısını 3’e çıkarmış olacak. Konukoğlu, çimento da 2 milyon 455 bin tonluk, klinkerde ise bir milyon 343 bin tonluk kapasiteye ulaşacak olan Konukoğlu’nun bu kapasiteler ile sektörden aldığı pay çimentoda yüzde 3.67, klinkerde ise yüzde 4’ü aşacak.

Standart’tan kravat kazandı

ABDÜLKADİR
Konukoğlu’nun, Standart Çimento Fabrikası için açılan açık artırmaya giremediği gün Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar’dan bir kravat kazandığı ortaya çıktı. 175.5 milyon dolara satılan Standart Çimento Fabrikası için, fiyatın 160 milyon doların üzerine çıkacağını tahmin eden Konukoğlu, tersini savunun Ar’la kravatına iddiaya girdi. Dün Gaziantep Çimento Fabrikası’nın satışında biraraya gelen ikiliden Konukoğlu, ‘Standart Çimento Fabrikası’nı alamadık ama kravatı kazandık. Kravatı pazartesi günkü Şanlıurfa Çimento Fabrikası ihalesine gelirken takacağım’ dedi.

Uzan tahsilatı 4-5 milyar doları bulur

TMSF Satış Komisyonu Başkanı Fethi Çalık, Uzan Ailesi’nin malvarlıklarından yapılan tahsilatın çok iyi gittiğine işaret ederek, ‘Çimento fabrikaları muhammen bedellerinin 2.5-3 katına satılıyor. Telsim’in de satılmasıyla birlikte, Uzanlar’dan yapılan tahsilatın TMSF’nin payına düşen rakam 4-5 milyar doları bulur’ diye konuştu. TMSF, şimdiden 658 milyon 250 bin dolarlık gelire ulaştı. Toplam 433 milyon dolar muhammen bedelle ihaleleri başlatan TMSF, bundan sonraki 4 ihalede muhammen bedel kadar teklif gelse bile 839 milyon dolar 250 bin doları garantilemiş olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!