Jeotermal yatırımcısı ilave teşvik bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Jeotermal yatırımcısı ilave teşvik bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2017 13:28

JESDER Yönetim Kurulu Başkanı Şentürk: "Jeotermalde kapasite artışının sağlanması için 90 dereceden 140 dereceye belirlenmiş farklı su sıcaklıklarında 10,5 dolar/cent alım garantisi yanında, ayrıca 105, 120, 130 ve 140 derece için de ek teşvik uygulaması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye'de jeotermalden elektrik üretim potansiyelinin 5 bin megavat düzeyinde olduğunu, bu kapasiteye ulaşmak için santrallerdeki su sıcaklıklık seviyelerine göre farklı teşvik miktarları uygulanması gerektiğini belirtti.

Şentürk, yaptığı açıklamada jeotermal enerjideki kapasite artışı hakkında bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışmayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunduklarını aktardı.

Jeotermal enerjide Türkiye'nin mevcut kurulu gücünün 800 megavat seviyesinde olduğunu ifade eden Şentürk, yakın dönemde yapılacak projelerle bin 350 megavatlık kapasiteye ulaşılacağını dile getirdi.

Şentürk, jeotermal enerjinin sürdürülebilirlik ve enerji arz güvenliği açısından oldukça önemli bir kaynak olduğunu vurgulayarak, "Jeotermalde kapasite artışının sağlanması için 90 dereceden 140 dereceye belirlenmiş farklı su sıcaklıklarında 10,5 dolar/cent alım garantisi yanında, ayrıca 105, 120,130 ve 140 derece için de ek teşvik uygulaması gerekiyor. Belirlenen her sıcaklık değeri için aynı miktarda alım desteği, bankalar için yatırımcıya destek imkanı sunmuyor." dedi.

Haberin Devamı

Su sıcaklığı arttıkça elektrik üretimi için gerekli ekipman ve türbinlerin teknik özelliklerinin de değiştiğini anlatan Şentürk, "Bu da yatırımcı için ek maliyet anlamına geliyor. Her sıcaklık değeri için ilave ücret eklenmesiyle elektrik üretiminin yüksek ve düşük sıcaklıklarda yatırımcı açısından daha ekonomik olacağını hesapladık. 105 derece için 5,5 dolar/cent, 120 derece için 2,9, 130 derece için 1,3 ve 140 derece için de 0,3 dolar/cent ilave destek verilmesi gerekiyor. Aynı zamanda bu durum bankalar açısından daha öngörülebilir ve finanse edilebilir olabilecek. Hesaplanan değerlerin jeotermal yatırımcısına sağlanması durumunda 2023 yılında hedeflenen bin megavat hedefi beşe katlanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Şentürk, Bakanlığa sundukları ilave destek çalışmanın bütçeye getireceği yük açısından değerlendirildiğini öğrendiklerini söyledi.
Türkiye'de geçen yıl üretilen elektriğin yüzde 1,6'sı jeotermal enerjiden karşılandı.

BAKMADAN GEÇME!