JCR: Türkiye, krizden IMF’siz çıktı, notu buna uygun olmalı

Güncelleme Tarihi:

JCR: Türkiye, krizden IMF’siz çıktı, notu buna uygun olmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 00:00

Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu iki kademe artırıp ‘yatırım yapılabilir’ seviye olan “BBB-”nin bir altı olan BB+’ya yükselten kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten sonra, Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR) da not artışı sinyali verdi.

Haberin Devamı

JCR Türkiye Baş Analisti Yoshihiko Tamura, Türkiye’nin küresel krizde Uluslararası Para Fonu (IMF) desteği almasa da ekonomik ve mali krize düşmediğini belirterek, “Türkiye ekonomisi toparlanma sürecine girdi. Bundan sonra büyümeye geçecek. Türkiye’nin gösterdiği dayanıklılık kredi notuna yansımalı” dedi.
Büyük’ halen zorlanıyor
Türkiye’nin, gösterdiği bu dayanıklılığa uygun kredi notu olması gerektiğini ifade eden Tamura, şu ifadeleri kullandı: “Küresel mali kriz çok ciddi bir şekilde dünyayı etkiledi. Kriz büyük ülkeleri halen zorluyor. Türkiye ise bu krizde dış şoklara karşı dayanıklılığını gösterdi. Küresel krizde gösterdiği dayanıklılığın, Türkiye’nin yıllık kredi notu değerlendirmesine de yansıması gerekir. Gelecek yıldan itibaren Türkiye yeniden makul bir büyümeye geçebilir.”
Petrol artarsa açık artar
JCR’nin yaptığı analizde de, Türkiye’nin, dış finansman açığını kapatabilmesi için dış kaynak bulması gerektiği vurgulandı ve küresel ekonomik krizin olduğu bir ortamda, uluslararası finansman kaynaklarının iyice azaldığı belirtildi. Petrol fiyatının ucuzlaması ve ithalatın daralmasıyla birlikte daha önce artış gösteren cari açığın düştüğünün belirtildiği analizde, ancak petrol  fiyatlarındaki artışa paralel olarak ve toparlanma sürecinde cari açığın yeniden yükselebileceğine dikkat çekildi. JCR, Avrupa Birliği sürecindeki yapısal reformların da Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyümesine çok önemli katkı sağladığını düşünüyor.
Finans sektörünün katkısı
JCR analizinde, Türkiye’nin sağlam bir finans sektörüne sahip olduğuna da vurgu yapılıp, “Bu sektör sadece krize karşı dayanıklılık sağlamıyor, toparlanmaya da katkısı olacak. Hükümetin mali kurala geçmesiyle, borç rasyosunun milli gelire oranı ana gösterge olacak. Bu arada borcun vade yapısının uzamasıyla kredi notu yükselecek” deniliyor. JCR daha önce Türkiye’ye BB(-) notu vermişti.
Türkiye, bu yıl reytingi yükselen 13 ülke arasında yer alıyor ve krizde notu iki kademe artan tek ülke.

Haberin Devamı

Hazine de 2010’a IMF’siz bir senaryo yazdı

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın, 2010 yılı temel senaryosunu IMF ile anlaşma olmayacağına göre hazırladıklarını ifade ederken Hazine de, 2010 yılı finans programında IMF’den herhangi bir kaynak kullanımını öngörmüyor. Hazine 2010 yılında 9 milyar dolar dış borçlanma öngörürken, bunun 5.5 milyar doları eurobond tahvilinden, 3.5 milyar doları da Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası’ndan temin edilecek kaynaklardan oluşacak. Bu çerçevede 2010 yılında Dünya Bankası’ndan 2 adet program kredisi alınacak. Hazine yetkilileri, Körfez ülkelerine yönelik ihraç edilecek sukuk (İslami bono-tahvil) tarzı enstrümanın 2010 programında olmadığını bildirirken “Olmayacağı anlamı taşımıyor; ama, yok” dedi. Japonya’nın gelişmekte olan ülkeler için başlattığı borç programından yararlanmaya sıcak bakıldığını aktaran Hazine yetkilileri, bu programdan Endonezya, Kolombiya gibi bazı ülkelerin yararlandığını belirtiyor ve “Koşulları uygun bulursak, piyasaya girmeyi biz de planlıyoruz” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!