Japonya’da yabancı işçi yasa tasarısına onay

Güncelleme Tarihi:

Japonya’da yabancı işçi yasa tasarısına onay
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2018 09:50

Japonya’ya daha fazla yabancı işçinin kabulüne imkan tanıması beklenen yasa tasarısı, bakanlar kurulu toplantısında onaylandı.

Haberin Devamı

Ülkedeki yetersiz genç nüfus ve düşük doğum oranı kaynaklı iş gücü açığını yabancı işçi alımı ile çözmeyi hedefleyen Japonya’da, bakanlar kurulu ülkeye ‘mavi yakalı’ işçi alımına olanak tanıyacak yasaya dair tasarıyı onayladı. Yürürlüğe girmesi halinde Japonya’nın katı göçmen politikasında dönüm noktası olması beklenen düzenlemeye göre, şimdiye dek yalnızca yüksek vasıflı profesyonellere ülkede iş imkanı sağlayan Japonya, ‘nitelikli işçilere’ de istihdam sağlayabilecek.

DİL YETERLİLİĞİ ARANACAK

Hemşirelik ve yaşlı bakımı, tarım ve inşaat dahil olmak üzere 10'dan fazla alanda bilgi ve deneyim sahibi işçilerin kabulüne olanak tanıyacak düzenlemede, Japonca dil yeterliliğine sahip olması beklenen yabancı işçiler için iki yeni ikamet statüsü öngörülüyor.

Haberin Devamı

ÖNCE 5 YILLIK VİZE

İlk ikamet statüsüne hak kazananlar, beş yıla kadar geçerli olan vizeyi alabilecek. Ancak aile üyelerini Japonya'ya getirmelerine izin verilmeyecek. İkinci grupta yer alan ve ‘yüksek vasıflı işçiler’ olarak tanımlanan işçiler ise daimi ikamet statüsü alabilecek. Bu grubun, aile üyelerini Japonya'ya getirmelerine izin verilecek.

MUHALEFET PARTİLERİNDEN TEPKİ

Hükümet, söz konusu tasarı ile ilgili görüşmelere en kısa sürede başlamak isterken, muhalefet partilerinin tasarıya mesafeli olduğu belirtiliyor. Muhalefet partileri, tasarının ayrıntılardan yoksun olduğunu ve acele edilmemesi gerektiğini savunuyor.

1.28 MİLYON YABANCI İŞÇİ VAR

Japonya'daki yabancı işçilerin sayısı Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığının verilerine göre 2012 yılında 680 bin iken, geçen yıl Ekim ayındaki verilere göre ikiye katlanarak 1.28 milyona ulaştı. Teknik eğitim programı kapsamında ülkede bulunan işçi ve öğrencileri de içeren rakamlarda, 372 bin 263 kişi ile Çinli işçiler en kalabalık grubu oluştururken, bu grubu Vietnam, Filipin, Brezilya ve Nepal takip ediyor.

BAKMADAN GEÇME!