Japonya'da batık krediler krizi uzatabilir

Güncelleme Tarihi:

Japonyada batık krediler krizi uzatabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 15:24

Japonya'da bankaların elindeki batık kredilerin miktarının mali krizi, ekonomik durgunluğun süresini uzatabileceğinden her yerliler hem de yabancılar ürküyor.

Bu sorun nedeniyle Japonya'nın son 10 yılda üçüncü kez durgunluğa girebileceğinden endişe duyuluyor.

Analistlere göre, birçok banka, faaliyetlerini, işlemlerini iyileştirmek, düzeltmek için çok fazla beklediğini öğrenebilir.

Bir banka analisti, Japon bankalarına baskı uygulandığını, bunun bir balon gibi ne kadar şişirilirse patlama riskinin de o denli büyük olduğunu söyledi.

Japonya'da ürküten mesele, batık kredilerin ne miktarda olduğu. Hükümet, bunu 237 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ederken, özel analistler bu rakamın çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Gizli batık kredilere dair endişeler de çok fazla.

Japonya serbest pazar kurallarıyla işleyiş ve şirketlerin batmasına uzun süredir izin vermediğinden dolayı, ekonomik sistem biraz tıkandı. Son zamanlarda küçük ve orta ölçekli işletmelere daha kolaylıkla kredi açılmaya başlandı.

Japon menkul kıymetler borsasında hisse senetleri fiyatlarındaki düşüşler de çok önemli olarak nitelendiriliyor. Çünkü borsada büyük bankalar, iş ilişkilerini güçlendirmeye dayalı geleneksel şirket kültürü gereği, öndegelen şirketlerin hissedarları olarak dikkati çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!