Japonya’ya 40 yıl sonra greyfurt sattık, ihracata ilk kez süttozu eklenecek

Güncelleme Tarihi:

Japonya’ya 40 yıl sonra greyfurt sattık, ihracata ilk kez süttozu eklenecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 00:00

Türkiye’nin 40 yıl sonra Japonya’ya greyfurt ihraç ettiğini açıklayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “İhracatımız yeni ürünler ve ülkelerle gelişecek. Çok yakında süttozu ihracatına başlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin kısa süre içerisinde süttozu ihracatına başlayacağını açıklayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Ben ilkokuldayken, Muş’ta okurken, 1965’te süttozu dağıtırlardı. Şimdi yeni bir çalışma başlattık. Çok yakın bir süre içinde süttozu ihracatına başlıyoruz. Ciddi manada süttozu ihracatı yapacağız. 40 yıldır Japonya’ya greyfurt ihracatı yapamıyordum bir iki ay önce yaptık” dedi.
40 yıl sonra
Brüksel’de Crans Montana Forumu’nun açılışında Türkiye’nin ihracatının yeni pazarlar ve yeni ürünlerle gelişeceği mesajını veren Çağlayan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Japonya 60 milyar dolara yakın gıda tarım ithalatı yapan bir ülkeye domates ve salça ihraç ediyoruz. 40 yıldır Japonya’ya greyfurt ihracatı yapamıyordum bir iki ay önce yaptık.”
20 bin kalem ürün
Daha önce ihracatçıların gitmediği yerlere gitmesiyle beraber 102.2 milyar doların yakalandığını söyleyen Çağlayan, “239 gümrük bölgesine 20 binden fazla ürün gönderiyoruz. 2010 yılında 65 ülke veya gümrük bölgesine şimdiye kadarki zamanların en yüksek ihracatını gerçekleştirdik” dedi.
3 nükleer santral
2023’e kadar üç nükleer santralin olacağını belirten Çağlayan, “Biz 2 nükleer santralden 85 milyar ana noktasında bu yatırımları yapıyoruz. 85 milyar kilowatsaatlik bir elektrik enerjisini eğer doğalgazda çevrim santralinden elde edecek olursak biz tamamı yüzde 100 ithal olan 4 milyar dolarlık doğal gaz ithal etmek zorundayız” diye konuştu.
Cimbom’dan tanıyorlardı
Eskiden Türkiye’nin yurtdışındaki bilinirliğinin farklı olduğunu belirten Çağlayan, şöyle konuştu: “Türkiye geçmişte hayalini duyduğumuz bir şeyi yapıyor. Ben önceden Avrupa’ya geldiğimde insanlar Türkiye Cimbom diye tanıyorlardı. Ben de bir Galatasaraylı olarak gurur duyardım, ama şimdi ekonomimizden örnek göstererek anlatıyorlar.”

Haberin Devamı

Mısır’a askeri yönetim değişmeden gideceğim

MISIR’da yaşanan olayların ardından bazı çalışmalar yapacaklarını açıklayan Zafer Çağlayan, şöyle konuştu: “Mısır’da yaşanan olayların bir benzerinin Türkiye’de yaşanacağını söyleyenlerin uzayda yaşıyor olmaları lazım. Beyni olan böyle bir şey söylemez. Askeri yönetim değişmeden Mısır’a gideceğim.”

Haberin Devamı

19 Afrika ülkesine rekor ihracat

TÜRKİYE’nin Afrika bölgesine yöneliminin, sadece ekonomik ve ticari hedeflere bağlı olmadığını anlatan Çağlayan, şu bilgileri verdi: “Afrika stratejimizi başlattığımız 2003’te Afrika ile 5.4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz üç kat artarak 2010 yılında 15.7 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde Afrika’ya ihracatımız 2.1 milyar dolardan 9 milyar dolara yükseldi. 2010 yılında dünyada 67 ülkeye ihracatımızda rekor kırılmış olup, bu ülkelerin 19 tanesi Afrika ülkesidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!