Japonya’nın en büyük bankası Türkiye’ye geliyor

Güncelleme Tarihi:

Japonya’nın en büyük bankası Türkiye’ye geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 00:00

JAPONYA’dan geçen yıl 225 milyon dolarlık yatırım çeken Türkiye, Japonya’dan gelecek yatırımların finansmanını desteklemek için bankacılık alanında da yatırım aldı. Japonya’nın en büyük bankası Bank of Tokyo-Mitsubishi, lisans başvurusunu yapıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Japonya arasında 4.5 milyar doları bulan ticaret hacmi, son dönemde yapılan yatırımlarla da yeni bir boyut kazanıyor. Japon firmalarının yatırım yapmak için Türkiye’ye ilgisinin artması, bu alanda bir bankacılık yatırımının da gelmesini sağladı. Japonya’nın en büyük bankası olan ve dünyanın en büyük bankalarından biri olan Bank of Tokyo - Mitsubishi UFC (BTMU), ağustos ayında lisans başvurusunu yapıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) onay vermesi halinde BTMU’nun Ekim 2013’te toptan bankacılık faaliyetlerine başlaması planlanıyor. BTMU, Türkiye’ye yatırım yapacak ya da Türkiye’de iş alacak Japon yatırımcılara finans sağlayacak.

Japon firmalara destek

BTMU Avrupa, Ortadoğu ve Afrika CEO’su Shoji Nakano, “Türkiye’de kurulan Japon şirketlerinin sayısı geçtiğimiz yıllarda güçlü bir artış kaydetti. Bugün itibariyle yaklaşık 140 Japon şirketi ülkede faaliyet gösteriyor ve bu sayının önümüzdeki 5 ile 7 yılda üç katına çıkması bekleniyor. BTMU esasen çeşitli sektörlerde üretim ve hizmet şirketlerine hizmet vermek amacında” dedi. BTMU’nun öncelikle Türkiye’de faaliyet gösteren Japon kurumsal müşterileri ele alacağını ifade eden Nakano, “Ayrıca özel sektördeki ve kamu sektöründeki Japon olmayan birinci sınıf kurumlara ve holdinglere hizmet sunacağız. Özellikle enerji, finans, telekom altyapı ve kamu hizmetleriyle ilgilenecek olan BTMU, Japon firmalar ilgilenirse, Türkiye’deki özelleştirme ihalelerinde de onlara kredi desteği sağlayabilecek. Fizibilitesi uygun olan projelerde Türk firmalarına da destek sağlayabilecek” diye konuştu.
300 milyon dolarla geldi
İstanbul Temsilciliği Ofisi’ni açmasından bu yana 26 yıldır Türkiye’de kesintisiz faaliyet gösteren tek Japon bankası olan BTMU, ilk etapta 300 milyon dolarlık ödenmiş sermayeyle Türkiye’ye giriş yapıyor. BTMU, Türkiye’de mevduat lisansı için de başvuruda bulundu. BTMU, perakende, doğrudan bankacılık ya da KOBİ bankacılığı ile ilgilenmiyor.”

BTMU kimdir

Haberin Devamı

BTMU, 2006’da Bank of Tokyo Mitsubishi ve UFJ Bankasının birleşmesinden sonra doğdu.
Japonya’nın en büyük bankası konumunda.
Dünya’da 40 ülkede 500’den fazla şube ile faaliyet gösteriyor. 36 bin çalışana sahip.
2011 yılında varlıkları baz alındığında dünyanın en büyük 11. bankası konumunda.
Morgan Stanley Bankası’nın yüzde 22.4 hissesini 2008 yılında satın aldı.

Haberin Devamı

Bir banka daha gelecek

TÜRKİYE Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, BTMU’nun dışında bir bankanın daha kısa zaman içinde Türkiye’ye gelmek için anlaşma imzalayacağının sinyallerini verdi. Aycı, Avrupa’da yaşanan kriz nedeniyle son dönemlerde Körfez bölgesine “adeta asıldıklarını”, Uzakdoğu ve Asyalılar ile daha fazla  işbirliğine gitmek için çalıştıklarını belirterek, sonuçların görülmeye aşlandığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!