Japonya, 0.9 büyüdü, resesyondan çıkan üçüncü G-7 ülkesi oldu

Güncelleme Tarihi:

Japonya, 0.9 büyüdü, resesyondan çıkan üçüncü G-7 ülkesi oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 00:00

Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 0.9 büyüyerek resesyondan çıkan üçüncü G-7 ülkesi oldu.

Haberin Devamı

Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Japonya ikinci çeyrekte büyümeye geçerek, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşadığı en uzun resesyonu sona erdirdi. Ancak ekonomistler, yeni başlayan bu toparlanmanın kaynağının kısa vadeli canlandırma paketleri olduğunu belirterek, Japonya’nın önünde zorlu bir yol olduğu uyarısında bulundular.

Almanya ve Fransa’dan sonra

Japonya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası Nisan-Haziran döneminde bir önceki döneme göre yüzde 0.9 artarak, yüzde 1.0 olan piyasa beklentilerinin biraz altında gerçekleşti. Bu, Japonya’yı Almanya ve Fransa’nın ardından resesyondan çıkan üçüncü G-7 ülkesi yapıyor. Geçen hafta açıklanan verilere göre, Avrupa’nın en büyük ekonomileri  Almanya ve Fransa da yüzde 0.3 oranında büyümüştü. Aynı çeyrekte ABD ekonomisi yüzde 0.3, Euro bölgesi de yüzde 0.1 daralmıştı. Teşvik harcamalarının dünya çapında devam etmesine ve ihracata paralel olarak şirketlerin stok yenilemeleri, global ekonomideki krizin en zarar verici döneminin sona erdiğine işaret ederken dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya gelecekte de büyüme kaydedebilir.

Haberin Devamı

En önemli katkı ihracattan

Ekonomistler ve politika yapıcılar, nisan-haziran dönemindeki büyümeye en çok katkısı bulunan kalemin ihracat olmasına ve diğer ülkelerdeki teşvik önlemlerinin sona ermesiyle ihracatın azalabileceğine de dikkat çekiyorlar. Gelecek yıl ekonominin görünümüyle ilgili temkinli olunması uyarısında bulunan Barclays Capital Japonya Başekonomisti Kyohei Morita, “Bugünkü verilerin arkasındaki itici güç Japonya ve diğer ülkelerdeki canlandırma faaliyetleriydi. Bu da Japon ekonomisinin kendi olanaklarıyla sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamaktan uzak olduğunu gösteriyor” dedi.

İhracat ve sanayi üretimi de ilk çeyreğe göre arttı

JAPONYA ekonomisi, dört çeyrek üst üste küçüldükten sonra yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre yüzde 0.9, yıllık bazda ise yüzde 3.7 büyüdü. Japonya’nın ihracatı ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 6.3  büyürken, sanayi üretimi de yüzde 8.3 arttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!