İzmir'in kulecisi

Güncelleme Tarihi:

İzmirin kulecisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2018 00:03

İzmir’in ilk kulesini bundan 24 yıl önce yapan Megapol Grup Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, İzmir’in Türkiye’nin İsviçre’si olduğunu söylüyor. İzmir’in ‘yeni kent merkezi’ olarak tanımlanan bölgesi Halkapınar’da 3 kule ve 330 metre uzunluğunda caddeden oluşan Megapol İzmir projesini başlatan Gökdemir, “İnsanlar İzmir’e hayatını daha iyi yaşamaya geliyor” diyor.

Haberin Devamı

Selim Gökdemir İzmir’in önde gelen iş insanlarından. Girişimci bir ruhu var. Aslında Elektronik Mühendisi, ilk işini de elektronik ürünleri pazarlama üzerine kurmuş. Alman ekolüyle yetişmiş disiplinli ve çok çalışkan biri. Ticaret hayatının ardından baba mesleği olan gayrimenkul sektörü onu mıknatıs gibi çekmiş. Dünyayı gezen, dünyadaki son gelişmeleri İzmir’e getirme heyecanıyla yaşayan Selim Gökdemir’le İstanbul’da buluştuk.

Almanya’da iş hayatına atılmışsınız. Sizi Almanya’ya hangi rüzgar atmıştı?
Liseyi bitirdiğimde 1978 yılıydı. Türkiye’nin karışık olduğu dönem. Ailem Türkiye’de başlayan üniversite hayatımı yurtdışında sürdürmeme karar verdi ve Almanya’ya gittim. Elektronik Mühendisliği’nde okudum. İlk şirketimi 1984 yılında Almanya’da kurdum. Rahmetli Özal Başbakan olmuştu. Kendisiyle de Hannover Fuarı’nda tanışmıştım. Kuzey Almanya’dan Türkiye’ye elektronik eşya ithalatı yapıyordum. Almanya’da 9 yıl kaldım. Sonra babamın isteği üzerine İzmir’e döndüm. Babam ünlü bir müteahhitti. Tuğla fabrikamız vardı. İlk tuğla fabrikasında genel müdürlük görevini üstlendim. Babamın baskın bir karakteri vardı, 6 ay dayanabildim. Daha sonra sofra eşyaları ithalatı yaptım. Birçok Alman markasını Türkiye’ye getirdim. Almanya’da 9 yıl yaşamış olmam ve Almanca bilmem avantaj olmuştu. 1980 sonlarında aileme ait bir arazide kat karşılığı inşaat yaptım. O işi sevdim ve daha sonra İzmir’in ilk kulasi olan Mavi Kule’yi yaptım. 1994 krizinde yaptık kuleyi.

Haberin Devamı

Babanızın izinden gitmişsiniz...
Babam o dönemde İzmir’de hacimli işler yapardı. 5 bin konut yapmıştı. Babamdan farklı bir yorum getirdim. Kule yapmaya devam ettim. 1995 sonuna doğru Ankara’da Botaş binasını yaptım. O dönemde bir şekilde Muhsin Yazıcıoğlu’yla tanıştım. 28 Şubat sürecini Ankara’da yaşadım. Siyasi tanıklıklarım oldu. İzmirli bir iş insanı için Ankara’nın atmosferi farklıydı. Sonra İzmir’e dönüp kule yapmaya devam ettim. İzmir’de 7 kulede Megapol’ün imzası var.

URLA İÇMELER’İ DEĞİŞTİRDİK

Şehir merkezlerinde proje yapabilmek de zorlaştı. Sizin radarınızda ne tür projeler var?
Eskiden projelerde lokasyon çok önemliydi. Ulaşım ve erişim artık lokasyonun önüne geçti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu alanda değişim var. Sektör değişiyor. Ulaşım ve erişim alt yapısı olan şehircilik açısından çöküntü bölgelerini geliştirmeye yönelik projelere yöneldim. Örneğin Urla İçmeler’de 190 villalık bir proje yaptık. Tüm çevre değişti. Denizi temizledik. Taşları kırıp kum yaptık. Bir anda bölge farklılaştı.

Haberin Devamı

Son başladığınız proje de İzmir’in son dönemde en çok konuşulan bölgesinde…
Yeni Kent Merkezi denilen bir bölge var İzmir’de. Orada da ilk kuleleri yapan şirketiz. İzmir’in geleceği Halkapınar’da. Oraya ikinci Alsancak kuruluyor, biz de oraya konsantre olduk. O bölgede metro istasyonu var, tramvay var, Ankara’dan gelen hızlı tren de orada. Ben yaşadığım şehri güzelleştirmeye odaklıyım. Urla’da Megapol Urla Köyü’ne Avrupa’daki bir köy ortamını taşıdık.

Yeni Kent Merkezi denilen bölgede ne yapacaksınız? Diğer projelerden farkınız ne?
Halkapınar’da Avrupa’daki bir alışveriş caddesini İzmir’e getireceğiz. 330 metrelik uzunlukta bir cadde yapıyoruz. Genişliği de 80 metre. 867 koltuklu tiyatro salonu, sinema salonu, spor salonları ama stüdyoların olduğu bir spor merkezi yapacağız. Örneğin Yakın Dövüş getireceğiz oraya. Hollandalı uzman bir grupla anlaştık. Özellikle kadınların çok ilgi göstereceğini düşünüyoruz. Oradaki projemiz 2021’de bitecek. Zemin iyileştirme çalışmaları yapılıyor. 3 yüksek bina olacak. Yeni Kent Merkezi İzmir için bambaşka bir hikaye. En iyi planlı bölge. İzmir Limanı etrafındaki alan imara açılarak bölge yaşam alanı oldu. Plan bütünlüğü var. Büyük parseller var. Bizim 27 bin metrekarelik arsamız var. Bizim dışımızda da orada çok önemli projeler var. İzmir’in yeni Alsancak’ı kesinlikle orası olacak. 

İzmirin kulecisi

Haberin Devamı

SELİM GÖKDEMİR KİMDİR?

1960 İzmir doğumlu Selim Gökdemir, liseyi İzmir Atatürk Lisesi’nde bitirdi. İzmir’in ünlü müteahhitlerinden Mustafa Gökdemir’in 3 çocuğundan biri olan Sahir Selim Gökdemir, üniversiteyi Almanya’da Elektronik Mühendisliği’nde okudu. İzmir’de inşaat, gayrimenkul ve yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren Megapol Grubu’nun 1992 yılından bu yana başkanlığını yapıyor.

İzmir’de en çok kule yapan iş insanı olarak bilinen Gökdemir, Mavi Kule, Heris Tower, Sunucu Plaza, Kordon Kule ve Megapol Tower gibi yüksek yapı projeleri ve Urla’daki dönüşüm projeleriyle dikkat çekti. 3 çocuk babası olan Gökdemir, Almanca ve İngilizce biliyor.

Haberin Devamı

İMKÂNLAR GENİŞ BEN İYİMSERİM

Türkiye’nin sıkıntılı bir döneminde başladınız projeye. Frene basmayı düşünmediniz mi?
Ben ilk işimi büyük yaparken 5 Nisan kararları alınmıştı. O zaman da yaptım. Ben iyimserim. Türkiye’nin imkânları geniş. Eskiye oranla çok daha geniş. İzmir’de çok mütevazı insanlar var, pek bilinmiyorlar, kredi kullanmadan işlerini ve yatırımlarını yapıyorlar. Bu benim gözlemim. İstanbul’da zenginlik daha çok gösteriliyor ya da zenginmiş gibi yaşandığı gösteriliyor. İzmir öyle değil. Bir de İstanbul’da insanlar “başarılıyı” oynuyor. İzmir’de samimi bir ortam var, kimse kendini kasmıyor, çünkü yaşam keyifli. Bu yüzden İzmir koşulları içinde bu proje uygun ve ilgi görüyor. Türkiye’nin genel fotoğrafına bakarsak, ben bu konuda da iyimserim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!