İzmir'de üç otobüsten biri sefere çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

İzmirde üç otobüsten biri sefere çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2013 14:01

İZMİR’de genel grev nedeniyle her gün 1450 otobüsün sefere çıktığı kentte bu sabah sadece 1000 araç yolcu taşıdı. Genel-İş’in örgütlü olduğu İZELMAN’da işçiler direksiyon başına geçmedi. Belediye-İş’e bağlı İZLUAŞ ve ESHOT kadrolu şoförler acil hat planlamasıyla boşlukları doldurmasına karşın bazı güzergahlarda aksamalar görüldü, yolcular duraklarda bekledi. Hastanelerde de sağlık çalışanları eyleme katıldı, ancak yoğun başvuru olmadığından sorun görülmedi.

Haberin Devamı

Gezi Parkı olayları nedeniyle yapılan genel grevde İzmir’de toplu ulaşımda örgütlü sendikalar ortak hareket etmedi. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nı örgütlü olduğu belediye şirketi İZELMAN’da kadrolu şoförler 12.30’e kadar iş başı yapmadı. Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’nda örgütlü ESHOT ve belediye şirketi İZULAŞ şoförleri  çalıştı. ESHOT Genel Müdürlüğü, alternatif hat planlarını devreye soktu.

Sabah vardiyasında İZELMAN şoförlerinin çalışmaması nedeniyle ESHOT ve İZULAŞ şoförlerine yeni hat planlaması yapıldı. Otobüs sıkıntısı yaşanacak hatlara İZULAŞ ve ESHOT otobüsleri kaydırıldı. Otobüslerin dijital panoları kapatıldı. Sadece İZULAŞ tabelası yerleştirildi. Otobüsler ön camlarına yapıştırılan kağıttan geçici hat numaralarıyla sefere çıktı. ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik büyük bir sıkıntı görülmediğini açıkladı. Alçelik, "A’ ve ’B’ planlarımız vardı. Hat planlaması yaptık. İZULAŞ ve ESHOT otobüslerini bazı hatlara kaydırdık. Tabii ki sefere çıkan otobüs sayısının azlığından dolayı bazı aksamalar oldu. Toplam 1000 araç sefere çıktı. Ancak, İzmirlileri mağdur etmedik" dedi.

Haberin Devamı

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, eylemlerin İzmir halkına yönelik olmadığını, AK Parti’nin halk üzerindeki baskı, özel yaşama müdahale, doğa, haksızlık ve hukuksuzluğa karşı yapıldığını söyledi. Belediye-İş 1 No’lu Şube Başkan Zeynel Ersoy, eylemin çalışarak olacağını düşündüklerini açıkladı. Genel greve atelyeler ve diğer birimlerdeki işçilerin katıldığını belirten Ersoy, "Halkı taşıdık. Polisi taşımayacağız. Gezi Parkı mücadelesine böyle katkı koyduk" dedi.

Belediye yönetimi eyleme katılan şoförlerle ilgili tutanak tuttu. İşçilere disiplin cezası verilebileceği belirtildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI EYLEME KATILDI

KESK’in iki günlük genel grev çağrısına sağlık çalışanlarının büyük ölçüde uyduğu görüldü. Acil olmayan hastalar da hastanelere gelmeyince boş koridor ve bekleme salonları dikkat çekti.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İşyeri temsilciliği öncülüğünde başlatılan greve katılım tam oldu. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sabah 06.00’dan itibaren eylem başladı. SES temsilcileri ilk kayıt gişesi önünde hastaları bilgilendirerek acil olmayan hastaların bakılmayacağını açıkladı. Daha önceden grevden bilgisi olan hastalar da hastaneye gelmeyince fazla sorun görülmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!