İzmir'de konut satışları dibe vurdu

Güncelleme Tarihi:

İzmirde konut satışları dibe vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 10:52

GAYRİMENKUL sektöründe bu yıla umutlarla başlanan İzmir’de, konut satışlarında Türkiye genelinin en yüksek düşüşlerinden ikincisi yaşandı. İlk sırayı Erzurum, Erzincan, Bayburt’un içinde bulunduğu bölge aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu 2010 yılının 4’üncü dönem konut satışlarını açıkladı. Buna göre İzmir’de 2009 kriz yılında bile 33 bin 811 konut satılırken 2010 yılında 19 bin 922 konuta düştü. Geçen yıl en fazla konut satışı ise 5 bin 303 ile yılın son 3 ayında gerçekleştirildi. Türkiye genelinde yılın son 3 ayında konut satışları yüzde 16 düşerken İzmir de önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk düşüşle en yüksek ikinci düşüşü gerçekleştiren bölge oldu. Yüksek düşüş hızında İzmir’den önce yer alan ise yüzde 37’lik oranla Erzurum, Erzincan ve Bayburt’un içinde bulunduğu bölge oldu. Yüksek düşüş hızında İzmir’i yüzde 29 ile Ankara takip etti.

SEKTÖR: "SADECE MASTER PLANI İSTİYORUZ"

İzmir Ticaret Odası İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Necip Nasır, 2009 yılının ikinci çeyreğinde 12 binlere varan satışların kayda geçtiğini, ancak bunun tapu harçlarının düşürülmesinden kaynaklı yapılan el değiştirmeler olduğunu dile getirdi. "Dolayısıyla 2009’da da reel bir satış yoktu" diyen Nasır, inşaat sektörünün 2009 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük küçülmesini yaşadığını, 2010’da toparlanma başladığını, ancak İzmir’in arsa yetersizliğinden kaynaklı bundan pay alamadığını dile getirdi. Nasır, İzmir’de elde bulunan stokların 2010’da eridiğini, yeni projelerin ise ortalama 1.5-2 yıldan önce somut satış sonuçlarının alınamayacağını dile getirerek, şöyle konuştu: "İzmir’de sağlıklı konut sadece yüzde 15. Geri kalan kısmın yenilenebilmesi ve sektörün canlanması için biz sadece 50 yıllık biz master planı istiyoruz. Eğer bu yapılırsa bizim sektörümüzün dinamikleri İzmir’i dünyanın en iyi şehirleri arasına getirecek güce sahiptir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!