İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı: Kart krizini henüz aşamadık

Güncelleme Tarihi:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı: Kart krizini henüz aşamadık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2015 11:34

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplu ulaşımdaki akıllı kart sistemindeki krizi henüz aşamadıklarını söyledi. Sistemle ilgili 44 aylık yeni ihale hazırlıklarına başladıklarını belirten Kocaoğlu, ancak yürütmeyi durdurma kararı çıkan davada mahkemeden "esastan red" kararı çıkması durumunda eski ihalenin geçerli olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

İzmir’de toplu ulaşımda kullanılan elektronik kartlarla ücret toplama sisteminin Ocak ayında yapılan ihalesi önce Kamu İhale Kurumu’na yansıyan itiraz tartışmalarına ardından da Haziran ayında yeni yüklenici firmanın sistemi devralmasıyla yolcuları mağdur eden ve belediyeyi zarara uğratan krize yolaçtı.

Eski firma KentKart’ın belediyenin şikayeti üzerine ihale yasaklısı olduğu süreçte Ankara 11. İdare Mahkemesi, Kentkart firmasının ihaleyi kazanan Kartek’in yeterlilik belgesiyle ilgili itirazlarını reddeden KİK kararının iptali için açtığı davada, Kentkart’ı haklı bularak kararın yürütmesini durdurdu. Bunun üzeirne Yeni ihaleye kadar geçiş döneminde sıkıntı olmaması için ESHOT Genel Müdürülğü 4 aylık pazarlık usulü ihaleye yaptı. Bu ihaleyi Kartek firmazı kazandı. Eylül ayı Büyükşehir Belediye Meclisi’nde elektronik ücret toplama sistemi için 44 aylık yeni ihale yapılması kararı alındı.

Başkan Aziz Kocaoğlu, ihale itirazları, Kamu İhale Kurumu karaları, mahkemeden çıkan yürütmeyi durdurma kararı ve sistemle ilgili geçiş dönemi olan Haziran ayında toplu ulaşım araçlarına binişte yaşanan elektronik kart sıkıntılarıyla ilgili sorunun henüz aşılmadığını söyledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kocaoğlu, "Belediye bir ihale yapıyor. İki firma giriyor. Bir tanesinin bizim kabul ettiğimiz yeterlilik belgesiyle ilgili ihaleyi kaybeden firma KİK’e itiraz ediyor.

KİK de belgenin geçerli olduğu kararı veriyor. Bunun üzerine biz ihaleyi yeni şirkete veriyoruz. Sonra adaptasyon döneminde kriz yaşandı. Soğukkanlılıkla atlatmaya çalıştık. Kağıt bilet önlemi bile aldık. Eski firmanın KİK kararına karşı açtığı davada mahkeme yürütmeyi durdurma karar verdi. KİK’in yazısı üzerine biz bu kararı uyguladık, geçiş dönemi için de 4 aylık acil durum ihalesi yaptık. Ana ihale için hazırlarımızı sürdürüyoruz. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi ama esastan davayı redderse o zaman eski ihale devam edecek. Bir de böyle bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!