İzleyiciye 50 lira verdi

Güncelleme Tarihi:

İzleyiciye 50 lira verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2012 15:41

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa düzenlediği 10’uncu Girişimcilik Haftası etkinliklerinin son gününde, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda ’Başarı Öyküleri’ konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelde konuşan, ARZUM Elektrikli Ev Aletleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, bir izleyiciye 50 lira vererek başarının sırlarını anlattı.

Haberin Devamı

AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof.Dr. Murat Karaöz’ün başkanlık ettiği panele, Art Mim kurucu ortağı Hakan Külahçı, OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Akan Bektaş ve Arzum Elektrikli Ev Aletleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı konuşmacı olarak katıldı. Paneli çok sayıda lise ve üniversite öğrencisi de izledi.

Konuşmasının başında girişimciliği anlatmak için cebinden 50 lira çıkaran Kolbaşı, salondakilere "Bunu almak için ne yapmanız gerekiyor" diye sordu. Bu soru üzerine izleyiciler farklı yorumlarda bulunurken, bir izleyici, "Gelip elinizden almam gerekiyor" dedi. İzleyiciyi, "Gel al o zaman" diyerek sahneye çağıran ve parayı veren Kolbaşı, "Bir şeyi başarmak için gördüklerimizi uygulamak şart. Bunu yapmazsak başarıya ulaşmak zor" dedi.

İŞSİZLİK GİRİŞİMCİLİKLE AZALTILABİLİR

Girişimci olmak isteyenlerin düşmekten ve başarısız olmaktan korkmaması gerektiğini aktaran Murat Kolbaşı, şöyle dedi:

"Dünya Bankası’nın 2011 yılında yaptığı bir araştırma var. Buna göre Türkiye’de her 100 kişiden sadece 6’sı girişimci. Bunlardan 3-4’ü de sadece işsizlikten dolayı girişimci haline geldiği için aslında yüzde 2. Girişimcilik işsizliği aşağı indirebilmek için çok önemlidir. O girişimci ruhu artırmamız lazım ki işsizliği azaltalım. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre bizde özgüvende problem yok, riski 30’lu yaşlara kadar alıyoruz. Ama fırsat tespitlerinde birazcık benzer işi yapma gibi bir düşüncemiz var. Örneğin; Kemer’de bir otel açılınca yan yana benzer otellerin açılması gibi. O yüzden bu yönümüzü biraz geliştirmemiz lazım."

AİLE ŞİRKETLERİNDE GELİŞİM ÖNEMLİ

Konuşmasında Arzum markasının ortaya çıkışından da bahseden Murat Kolbaşı, İstanbul’da Mısır Çarşısı’nda 108 metrekarelik bir dükkanda babası ve iki amcasının 1953 yılında kurduğu aile şirketinin bugüne kadar geldiğini kaydetti. Firmanın yaşadığı inişli çıkışlı süreçleri aktaran Murat Kolbaşı, aile şirketlerinin gelişmesi ve büyümesinde araştırmanın önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.

MUTFAK ROBOTU SIÇRAMA YAPTIRDI

1953 yılında ilk elektrikli ütüyü yapan firmanın 1975’li yıllarda Türkiye’de ilk portakal presini yaparak 100 bin adet satmayı başardığını dile getiren Murat Kolbaşı, 1992 yılında üretilen ilk mutfak robotunu 3.5 milyon adet satarak şirket tarihindeki en büyük satış rakamına ulaştıklarını belirtti. Bu mutfak robotunun getirdiği başarı ile 90’lı yıllardan itibaren yurt dışı pazara açıldıklarını anlatan Kolbaşı, 1998 yılında ikinci markaları Felix’i yarattıklarını, bununla birlikte 2004 yılından itibaren ciddi bir sıçrama gerçekleştirdiklerini aktardı.

MARKA BİLİNİRLİLİĞİ YÜZDE 98

2004’te yüzde 76 büyüyerek Türkiye’de ilk 5’e girdiklerini ve yabancıların ilgisiyle karşı karşıya kalmaları sonucu firmanın yüzde 49’unu yurt dışı bağlantılı bir şirkete sattıklarını kaydeden Kolbaşı, şirketin gelişimi ve büyümesini ise ’plan yapmak’, ’profesyonellerle çalışmak’, ’stratejik kararlar vermek’ ve ’güven sağlamak’ ilkelerine bağladı. Murat Kolbaşı, firma olarak Türkiye’deki küçük ev aletlerinde marka bilinirliliği açısından yüzde 98 seviyesine ulaştıklarını, 2 milyar liralık bir pazarda ciroda 4’üncü, satış adedinde ise birinci sıraya yükseldiklerini sözlerine ekledi.

BABASI PARA VERMEYİNCE İŞ HAYATINA ATILDI

Panelde konuşan Art Mim kurucu ortağı Hakan Külahçıise akademiden mezun olduktan sonra para istediği babasının ’Akademiyi bitirdin ben görevimi yerine getirdim, bundan sonra benden sana para yok’ dedikten sonra iş hayatına atılma kararı aldığını söyledi. Meslek hayatının, eşiyle birlikte açtıkları ofisle gelişmeye başladığını anlatan Külahçı, bir süre ufak işlerde çalıştıktan sonra kardeşiyle ortak olduklarını, ardından Organize Sanayi Bölgesi’nde bir imalat fabrikası kurma kararı aldıklarını kaydetti.

ARSA ALDIK OTEL YAPACAĞIZ

Antalya’da turizmin gelişmesine ve otel sayısının artmasına rağmen yatırımcıların düşük maliyetli imalatlar istemesi nedeniyle kentte iş yapamadıklarını vurgulayan Hakan Külahçı, bunun üzerine İstanbul ve yurt dışına yöneldiklerini kaydetti. Şu anda yaptıkları işlerin büyük çoğunluğunun İstanbul ve yurt dışını kapsadığını aktaran Külahçı, "Antalya’da çok az iş yapıyorduk. Bu sürede ikinci fabrikamızı kurduk. Bir ara yabancıya ev satışı işine girdik. O kadar çok otel yaptık ki bir arsa aldık, kendimize de bir otel yapma kararı aldık. Yeni bir iş olarak da OSB’de tekne imalatı işine girdik" dedi.

KARİYER PLANLAMASININ ÖNEMİ BÜYÜK

OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Akan Bektaş ise konuklara iş hayatında kariyer planlamasının önemini anlattı. Paneli izleyenlere özellikle 35-40’lı yaşlara gelindiğinde bulundukları kurumda ’genel müdürlük’ seviyesini yakalanmış olmaları gerektiğini kaydeden Bektaş, "Bu tempoya ayak uyduramadığınız takdirde sıradan ya da belli departmanları yöneten yöneticiler olarak kalma gibi bir süreçle karşı karşıya kalınabiliyor" diye konuştu.

ŞİRKETTE ÜNİVERSİTELİ ÇALIŞAN SAYISI DAHA ÇOK

OTI Holding olarak 1992 yılında aldıkları kararla birlikte şirketlerinde üniversiteli çalıştırmayı prensip haline getirdiklerini belirten Ayhan Akan Bektaş, üniversite, ardından master ve doktora eğitimlerinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

TUR OPERATÖRLÜĞÜ EĞİTİMİ ALINMALI

Türkiye’deki turizm sektörüne değinerek konuşmasını sürdüren Bektaş, "Türkiye bu yıl turizmde dünyada 6, 7’nci sırada yer alıyor. Olağanüstü potansiyelle yoluna devam ediyor. Dünyadaki turizm endüstrisine baktığınızda finans sektöründen sonra, otomotiv sektörüyle başa baş giden bir sektör. Önümüzdeki yıllarda seyahat eden insan sayısının artacağı ve bu anlamda Türkiye’nin konumunu güçlendireceği aşikar. Bu yüzden turizm profesyoneli olmak isteyenlerin eğitimlerinde tur operatörlüğü, havacılık ve seyahat acenteleği konularının da atlanmaması gerekiyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!