İTO: Ticari kredi için eşlerden ‘kefalete rıza’nın ağır sonuçları olur

Güncelleme Tarihi:

İTO: Ticari kredi için eşlerden ‘kefalete rıza’nın ağır sonuçları olur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2012 00:00

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu’na göre, ticari kredi almak için eşlerden kefalete rıza verilmesi konusunun sıkıntılara sebep olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Yalçıntaş, yaptığı açıklamada, Türk Borçlar Kanunu’nun 584’üncü maddesine göre, mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça eşlerden birinin, örneğin bir banka kredisine kefil olacağı zaman, diğerinin yazılı rızasını alması gerektiğini hatırlattı. Yalçıntaş, yasanın yürürlüğe girmesiyle bankaların, yeni kefalet  sözleşmelerinde bu hükmü uyguladıklarını anımsattı.

‘Hayır’ derse

Yalçıntaş, şunları kaydetti: “Ticari kredi almak için eşlerden kefalete rıza verilmesi konusunun sıkıntılara sebep olacağı kanaatindeyim. Eşlerden biri ticaretle iştigal ederken, diyelim diğerinin hiç ilişkisi yok. Kefalete izin vermesi  için izin istenen eş, alışık olmadığından hayır diyebilir. Öte yandan aile  şirketlerinde, kendi şirketinin borcuna şahsen kefil olmak isteyen şirket ortakları yönünden eşin rızasının alınması zorunluluğu daha ağır sonuçlar doğuracaktır. Bu kanun, ne yazık ki tüm evli tacirleri zora sokacak gibi görünüyor. Mesela, kefalete rızası istenen eşin kendi adına malı varsa, kefalete rıza talebi  o eşlerde çok önemli endişe ve kararsızlığa sebep olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!