İTO: Mali Milat kasa satışlarını patlattı

Güncelleme Tarihi:

İTO: Mali Milat kasa satışlarını patlattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Maliye'nin araştırmasına göre İstanbul'da 1 milyon vergi mükellefinden 600 bini beyanname vermesine rağmen peşin vergisini ödeyemedi. İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Mali Milat yüzünden paranın piyasadan kaçtığını belirterek, ‘‘Kasa satışları patladı. Çünkü, herkes parayı dövize çevirip, kasaya koydu’’ dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, İstanbul'daki 1 milyon vergi mükellefinin üç aylık peşin vergi beyannamesi vermesine rağmen vergilerini ödeyemediğini söyledi. Yıldırım, ‘‘Maliye ile yaptırdığımız araştırmada İstanbul'da 1 milyon vergi mükellefinin yüzde 60'ının beyanneme vermesine rağmen, yüzde 15 cezaya kalmak pahasına vergisini ödeyemediğini’’ tespit ettik diye konuştu.

Yıldırım, bu arada paranın dövize çevrilip kasalarda saklandığını da savunarak, ‘‘Bakın GSMH yüzde 8 küçüldü, ekonomide daralma yüzde 40, ama kasa satışları patladı. Bu sektörün büyüme orana yüzde 185. Millet parayı dövize çevirip kasaya atıyor. Kasada duran paranının ekonomiye ne hayrı olur’’ dedi.

ALTI AYA ÇIKSIN

Yıldırım, haftabaşında Maliye Bakanı Sümer Oral ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirirken, temelde üç değişiklik istediklerini söyledi. ‘‘İnşallah bizi dinleyip geri göndermemişlerdir. Dilerim cuma günü vergi yasasındaki değişiklik önerileri Bakanlar Kurulu gündemine gelir’’ diyen Yıldırım şöyle konuştu:

‘‘Üç isteğimiz var. Mali Milat'ı kaldırın, banka ve finans işlemlerinde kaynağından kesinti yapın. Peşin vergiyi üç aydan altı aya çıkarın. Bakın, peşin vergiyi kaldırın demiyoruz, altı aya çıkarın diyoruz. İstanbul'daki vergi mükelleflerinin yüzde 60'ı beyanneme vermesine rağmen, vergisini ödeyemedi. Bir de yüzde 15 cezaya kalmayı göze aldı. Mali Milat da aceleye getirildi, kim geçmiş servetini ortaya koyup da hapse girmeyi, ceza yemeyi göze alır? En canlı sektör hangisi biliyor musunuz? Kasa sektörü, kasa satışları patladı. Gaziantep'teki kasa üretecilerinin satışları arttı, bu sektörde satışlar yüzde 185 oranında arttı. Millet parayı dövize çevirip kasaya atıyor. Kasada duran paranın ekonomiye hayrı ne?’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!