İTO: Ekonomiye 10-15 şirket yön veriyor

Güncelleme Tarihi:

İTO: Ekonomiye 10-15 şirket yön veriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

250 bini aşkın üyesi bulunan İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, ‘‘Ekonomiye yön veren şirket-holding sayısı 10-15'i geçmiyor. Kartelleşmeye yol açmayacak özelleştirmeden yanayım’’ dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, kartelleşmeye gidiş konusunda uyarılarda bulundu. 250 bini aşkın üyesi bulunan İTO'nun Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Türkiye'de ekonomiye yön veren şirket, holding sayısının 15'i geçmediğini belirtirken, ekonomide son 5 yıl içinde kartelleşmenin görülmeye başlandığını söyledi. Yıldırım, hem yabancı sermayenin kartelleşmeye yönelik çalıştığını, hem de holding anlayışı ile hareket eden bazı firmaların, küçük müteşşebislere hayat hakkı tanımayacak şekilde çalışmalarına yön vermeye başladıklarını öne sürdü.

Ekonomiyi 10-15 şirketin idare ettiği görüşünü savunan Yıldırım, şöyle devam etti:

‘‘15'i geçmeyen şirketlerin, holdinglerin elindeki bu ekonominin, Türkiye'de sermayenin tabana yayılmasına, zenginleşmeye yardımcı olacağına inanmıyorum. Sermayeye karşı değilim. Ben de sermayedarım, bulunduğum kurum da sermayenin yanında. Ama adil olmadığınız takdirde, mevcut kapitali de korumada ileriye dönük sıkıntılar yaşarız.’’

Avrupa'da ekonominin belirli ailelerin, holdinglerin eline geçmesinden sonra müteşebbis çıkmamaya başladığına işaret eden Yıldırım, ‘‘Ekonomi üst düzeyde belirli şirketlerin elinde olunca, küçük müteşebbisliği çok çabuk öldürüyorlar’’ dedi.

ÖZELLEŞTİRMEYE DİKKAT

Türkiye'de son 5 yılda kartelleşme gelişmelerini görmeye başladığını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

‘‘Hem yabancı sermaye kartelleşmeye yönelik çalışıyor, hem de Türkiye'deki holding anlayışı içinde çalışan firmalarımız, kartelleşme anlayışı içinde küçük müteşebbislere hayat hakkı tanımayacak şekilde çalışmalarına yön vermeye başladı. Bunu, hem ileriye dönük müteşebbisliği engelleyici, hem de KOBİ işletmelerinin hayat alanlarını daraltıcı buluyorum. Bu bakımdan kartelleşmeye yardımcı olmayacak özelleştirmeden yanayım.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!