İTO’dan Meclis’e vergi mektubu

Güncelleme Tarihi:

İTO’dan Meclis’e vergi mektubu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, milletvekillerine gönderdiği mektupta, ‘‘Vergi tasarısı bu şekliyle gizli servet beyanını içeriyor. Faiz, repo ve hisse senedi gelirleri stopaja tabi olmalıdır’’ dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, TBMM'de bulunan Vergi Yasa Tasarısı ile ilgili olarak bütün milletvekillerine bir mektup gönderdi. Yıldırım mektubunda, tasarının bu haliyle yürürlüğe girmesi durumunda gelir sağlanması yönünde bir sonuç elde edilemeyeceğini savundu. Tasarı'nın gizli bir servet beyanı niteliğinde olduğunu da savunan Yıldırım, mektubunda faiz, repo ve hisse senedi gelirlerinin stopaja tabi olmasını önerdi.

Tasarıya enflasyon muhasebesi sisteminin de dahil edilmesini öneren Yıldırım, mektubunda tasarının hızla önerileri doğrultusunda değiştirilmesini isteyerek şu görüşlere yer verdi:

GİZLİ SERVET BEYANI

Tasarının getirdiği yeni gelir tanımı, kaynağı ne olursa olsun her türlü geliri kavramaktadır. Bunun denetimi ancak servet beyanı ile mümkündür. Esasen eldeki dövizlerin 28 Şubat'a kadar beyanı bu amaçla istenmektedir.

Faiz, repo ve hisse senedi gelirleri formalitelerden arındırılarak gelir elde edilirken vergilendirilmesi mümkündür. Stopaj uygulaması ile Hazine hiçbir kaçağa yer bırakmdan gelir elde edilebileceği gibi, mükellefleri de beyan külfetinden ve cezai müeyyidelerden kurtarmak suretiyle finans sektörünün gelişmesine de büyük katkı sağlanacaktır. Kaldı ki önceki hükümet döneminde bu gelirlerin beyannameye dahil edilmeyeceğine dair kesin taahhütler bulunmaktadır.

Tasarıya enflasyon muhasebesi dahil edilmemiştir. Bugünkü durum geliri değil, sermayeyi vergilendirmektedir. Teşebbüs gücünü yok eden bu hale son verilmelidir.

EKONOMİK CEZA

Tasarı vergi kaçakçılığı tespit edilenlere hapis cezası öngörmekti’dir. Bu durum, işletmelerin kapatılması sonucunu yaratır ve bundan ülke ekonomisi zarar görür. Ekonomik suça ekonomik ceza verilmelidir.

Tasarıya göre götürü mükellefiyet üç yıl sonra kalkacaktır. Vergi mükelleflerinin üçte birini kapsayan bu tür vergilenmeye son verilmedikçe reformdan bahsedilemez. Bu tür mükelleflerin basit bir nakit defteri tutmak suretiyle gerçek usulde vergilendirilmeleri uygun olacaktır.

Tasarıda mükelleflerin masraflarını indirmesi kabul edilmemiştir. Tüm masrafların matrahtan indirilmesi teşvik edildiğinde kayıtdışı işlem asgariye inecek hem de verginin tabana yayılması sağlanarak maliyetinin geliri arttırılacaktır.

ATO da vergi raporu hazırladı

Ankara Ticaret Odası, hükümet tarafından hazırlanan yeni vergi yasası taslağını incelemeye aldı. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, tasarıyı incelemek üzere oda bünyesinde özel bir komisyon oluşturduklarını bildirerek, hazırlanacak raporun önümüzdeki hafta kamuoyuna açıklanacağını, ayrıca Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ile TBMM Bütçe Plan Komisyonu üyelerine sunulacağını açıkladı. Aygün, bu konuda yaptığı açıklamada, vergi reformunu ilke olarak

desteklediklerini vurgulamakla birlikte, tasarının bazı yönleri üzerinde çekinceleri bulunduğunu belirtti. Aygün, bu çekinceleri sıralarken, ‘‘Vergi taslağında tüccara gelen hapis cezalarıni ağır bulmaktayız. Para ile işlenen suça parasal ceza verilmesi gerektiğine inanıyoruz’’ dedi.

Aygün, ‘‘Önemli olan kayıt dışı ekonominin vergilendirilmesidir. Tüccar zaten Maliye'ye teslim olmuştur. Önemli olan vergi dairesi kaydında gözükmeyen gelirlerin vergilendirilmesidir’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!