İthal gül, 25 liradan 40 liraya ithal orkide, 40 liradan 60 liraya çıktı

Güncelleme Tarihi:

İthal gül, 25 liradan 40 liraya ithal orkide, 40 liradan 60 liraya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 11:54

Türkiye’de bu yıl sıcaklıklar zaman zaman mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Kurak geçen yıl gıda fiyatlarını da vurdu. Fakat pek gündeme gelmeyen diğer bir konu ise çiçek fiyatlarındaki artış oldu. Seralarda yetiştirilen çiçeklerin aşırı sıcaklardan dolayı istenen üretim seviyesine ulaşamaması çiçek fiyatlarını artırdı. Eşine gül almak isteyen kocalar için durum zorlaştı. İç pazarda gül fiyatları ithal ürün baskısıyla yükseldi. Geçen sene 25-30 lira civarında alınan ithal gülün fiyatı 40 liraya kadar çıktı. 40 liraya alınan ithal orkide ise 60 liradan alıcı buluyor.

Haberin Devamı

İthal gül, 25 liradan 40 liraya ithal orkide, 40 liradan 60 liraya çıktı
Aşırı sıcaklar, çiçek üreticilerini ve çiçek satıcılarını kötü yönde etkiliyor. Yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar çiçek seralarındaki üretimin talepleri karşılayamamasına neden oluyor. Bu sebeple artan çiçek ithalatı aracı firmaların ve çiçeklerin maliyetlerinin artmasına yol açıyor. 8 yaşından beri çiçek işiyle uğraştığını ve sıcakların etkisinin artmasından Türkiye genelinde yerli çiçek bulmakta zorluk çektiklerini söyleyen İstanbul Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Sunay Çalışır, “Geçen seneye oranla, ülke genelinde esnafların işleri yüzde 40 ile yüzde 50 arasında düştü. Aracı firmaların çoğalmasıyla birlikte ithal çiçeklerin fiyatlarında yüzde 40 oranında yükseliş meydana geldi” dedi.

Haberin Devamı

ASIL PARAYI ALICI KAZANIYOR

Ramazan ayı ve seçim telaşının işleri iyice geriye götürdüğünü kaydeden Çalışır, "Sıcaklıkların artışı yerli çiçekleri mahvetti. Mecburen ithal çiçekler almak durumunda kaldık. İthal çiçekleri alırken bir de aracı firmalar işin içine giriyor. Onlar da maliyeti arttırıyor. Böylelikle çiçeklere gizli bir zam yapılmış oluyor” dedi.

İNTERNET SATIŞLARI İÇİN DÜZENLEME GEREKİYOR

Başkan Çalışır, “İthal çiçeklerin piyasayı aracı firmalarla ele geçirmesi, çiçeklerin maliyetlerini yükseltmiş oldu” derken “Hollanda, Singapur, Ekvador, Kenya gibi ülkelerden çiçekler satın alıyoruz. Piyasada kaliteli yerli çiçek bulmak imkansız. Sektörü tek ithal ürünlerin fazla olması etkilemiyor, insanların bilmediği ve görmediği yerden çiçek almaları da sektörü tehdit ediyor. İnternet satışı yapan siteler, odalara bağlı değil. Hesap verdiği kişi veya kurum bulunmadığından malın kötüsünü gönderebiliyorlar” açıklamalarında bulundu.

İthal gül, 25 liradan 40 liraya ithal orkide, 40 liradan 60 liraya çıktı

Çamlık Çiçek dükkanının işletmecisi olan Ayten Kalkan

Haberin Devamı

GÜLÜ SORAN BİLE YOK

İstanbul'un Bakırköy İlçesi'nin İncirli Caddesi'nde bulunan Çamlık Çiçek dükkanının işletmecisi olan Ayten Kalkan işlerin kötü gittiğini söyleyerek, " Siftah yapamadığım günler oluyor. İnsanlar sevdiklerine çiçek almaz oldular. Kime soruyorsam iş yok . Yurt dışından 40 liraya gelen orkideyi 60 liraya satıyorum. Yine de elimde kalıyor” dedi. Düğün sezonunda olunmasına rağmen insanların internetten ucuz çiçek alımına yöneldiğini söyleyen Kalkan, “Geçen sene güllerim yok satılıyordu. Bu yıl gülü soran dahi olmadı. Para kazanamadığım için kalfa çalıştıramıyorum. En az haftalık 500 lira alıyorlar. Ben siftah bile yapamazken bu parayı çalışana nasıl vereyim ? Bu yüzden tek başıma çalışıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

ARACI FİRMALAR PİYASAYI VURDU

İzmir'in Karataş semtindeki Yeni Yasemin Çiçekçilik'in çalışanı olan Fevzi Özdem, 3 kişi çalıştıkları dükkanda geçenlerde bir günde sadece 30 liralık iş yaptıklarını ve giderleri bile karşılayamadıklarını söyledi. Özdem, “ Geçen sene ithal gülü 25 ile 30 liraya alırken şimdiler ithal gülün demetini 40 liraya alıyoruz. Geçtiğimiz sene yerli gülü 5-10 liraya mal ederken bulunduğumuz yıl ise 15 liraya alabiliyoruz ve elimizde kalıyor. Aşırı sıcaklar ve soğuklar bizlerin işlerini yani çiçekle uğraşan kişileri olumsuz şekilde etkiliyor” dedi.

İthal gül, 25 liradan 40 liraya ithal orkide, 40 liradan 60 liraya çıktı

İthal orkide ve saksı çiçekleri

Haberin Devamı

İthal Gerbera çiçeğinin kutusunu geçen yıl 10 liraya aldıklarını şimdi ise bu ürüne de yüzde 50 zam geldiğini ifade eden Özdem, “İthal ürünleri getiren aracı firmalar en çok parayı kazanıyor. Bizler de satışlar düşük olduğu için kan ağlıyoruz ve çok fazla ürün alamıyoruz. Çiçeklerin ömürleri pek fazla olmadığından onları saklayamıyoruz. Geçen sene böyle bir sıkıntı yaşamıyorduk. Düğünlerin çoğunlukta olduğu zamanlar yani yazın işler yoğundu” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!