İtalya'ya dört koldan ‘Apo mektubu’ yağıyor

Güncelleme Tarihi:

İtalyaya dört koldan ‘Apo mektubu’ yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

İş dünyasından İtalya'ya yönelen mektup trafiğine Türk-İş de katıldı. Türk-İş, İtalya Cumhurbaşkanı Scalfaro'ya ‘‘Apo'yu iade edin’’ mektubu gönderdi. İş dünyasından İtalya'ya gönderilen mektuplara dün yenileri eklendi.

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, İtalya'da yakalanan bölücü terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iade edilmesi için, İtalya Cumhurbaşkanı Luigi Scalfaro ve diğer yetkililere mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'de toplam 30 bin insanın ölmesinden sorumlu olan Abdullah Öcalan'ın Roma'da yakalanmasından büyük sevinç duyulduğu belirtilerek, Öcalan'ın aynı zamanda Avrupa'nın en büyük uyuşturucu şebekesinin de başında bulunduğu bildirildi.

Bazı İtalyan yetkililerinin, Öcalan'ı misafir gibi ağırlamaları ve sığınma hakkından söz etmelerine başta Türk-İş olmak üzere, tüm Türkiye tarafından büyük bir tepki gösterileceği vurgulanan mektupta, şu görüşlere yer verildi: ‘‘Bundan sonraki adım, günümüzün en büyük insan hakları ihlalcilerinden olan bu caninin ve uyuşturucu kaçakçısının, bu suçların en büyüğünü işlediği, Türkiye Cumhuriyeti'nde bağımsız yargı önüne çıkarılmasını sağlamak olmalıdır. Bu adım, ülkemizde teröre yeni darbelerin indirilmesine ve demokratikleşme sürecinin daha da hızlandırılmasına önemli katkılarda bulunacaktır.’’

HAK-İŞ'İN GİRİŞİMİ:

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da İtalyan işçi sendikalarına bir mektup gönderdi. Uslu, İtalya Genel İş Konfederasyonu (CGIL), İtalya İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CISL), İtalya İş Birliği (UIL) ve İtalya Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CISNAL) başkanlarını, karşılıklı ziyaretlere davet ederek, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için katkıda bulunmaya çağırdı. Uslu, ‘‘Tarih boyunca kimden ve hangi misyon adına olursa olsun her türlü şiddete karşı çıkan işçiler olarak, bugün de aynı ortak duyarlılığı göstereceğimize inanıyorum. Abdullah Öcalan ve PKK terörünün Türkiye coğrafyasının her bir köşesinde, Türkiye insanlarının her birinin yüreğinde açtığı derin acıları, kaybedilen yaşamları, yitirilen umutları ve bizim gerçeğimizi yine bizimle paylaşmalısınız. Karşılıklı gerçekleştirilecek ziyaretlerin hem gerçeklerin yerinde görülmesine ve hem de kendi kamuoylarımızın doğru bilgilendirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum’’ dedi.

KATİLİNİ VERİN:

Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz ise Abdullah Öcalan'ın iadesiyle ilgili olarak İtalyan Deniz Ticaret Odası Başkanlığı başta olmak üzere bütün İtalyan Armatörlük ve Acentelik firmalarına mektup gönderdi. Kaptanoğlu, İngilizce ve İtalyanca olarak hazırlanan mektupta, Türk gazetecilerine uğradıkları saldırıyı da kınadı. Kaptanoğlu mektubunda, çocuk, yaşlı, kadın demeden 30 bin insanı katleden yalnızca çocuklara Türkçe öğretiyor diye 112 ilkokul öğretmenini öldürten Öcalan'ın aynı zamanda eroin ticaretini de yönlendirdiğini hatırlattı.

GİYİMCİLERE FAKS:

İtalyan tekstil firmalarından yılda yaklaşık 15 milyon marklık ithalat yapan Sarar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, 100 İtalyan firmasına bölücü örgüt başı Öcalan'ın iadesi için faks gönderdi. Eskişehirde üretim yapan Sarar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sarar yaptığı açıklamada İtalyan firmalara çektikleri faksa olumlu yanıtlar gelmeye başladığını da söyledi. Sarar, firmalara geçtiği faksta Türkiye'de 30 bin insanın ölümünden sorumlu olan Öcalan'ın iade idilmeyeceği yönündeki açıklamaların Türk kamuoyunu rahatsız ettiğini belirterek, İtalyan firmalardan hükümetlerine baskı yapmalarını istedi.

DERİCİLER:

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar ise Avrupa Birliği Deri Sanayicileri Komisyonu COTANCE ve Uluslararası Deri Sanayicileri Konseyi'ine (ICT) başvurdu. Koşar gönderdiği mektuplarda, İtalya'nın yanlış tutumunu ve Türk gazetecilere yapılan saldırıyı kınarayarak, destek istedi.

MÜTEAHHİTLER UYARDI:

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Sever, terör örgütü başının İtalya'da yakalanmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Sever, İtalyan hükümetini, Türk ulusuna yıllardır büyük zararlar veren bu olayın gerçek niteliğini önyargılardan sıyrılarak değerlendirmeye ve sorunun çözümü için Türk Devleti'ne yardımcı olmaya çağırdı.

Kayhan: Apo bir insanlık suçlusu

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kayhan Washington'dan yaptığı açıklamada, 550'si çocuk, 30 bin kişiyi öldüren bir kişinin pişmanlıktan söz etmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. ‘‘Apo bir insanlık suçlusudur’’ diyen Kayhan, terörün bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve bir gün bütün AB ülkelerine yayılabileceği uyarısında bulundu. Kayhan, İtalyan hükümetinin de bunu bir iç politika meselesi haline dönüştürmemesi gerektiğini vurguladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!