İtalyan Fiat’ta direksiyon 7 yıl sonra yine aileye geçti ‘en genç başkan’ oldu

Güncelleme Tarihi:

İtalyan Fiat’ta direksiyon 7 yıl sonra yine aileye geçti ‘en genç başkan’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2010 00:00

İtalyan Fiat’ın direksiyonuna 7 yıl sonra Agnelli Ailesi’nin yönetimde yer alan tek üyesi John Elkann geçti. 105 yıl Agnelli Ailesi tarafından yönetildikten sonra 2003 yılında Umberto Agnelli’nin kansere yenik düşmesiyle Fiat’ın Başkanı olan Luca Di Montezzemolo, dün görevini Elkann’a bıraktığını açıkladı. 34 yaşındaki Elkann Fiat’ın en genç başkanı oldu.

Haberin Devamı

İTALYA’nın en büyük gruplarından biri olan Fiat’ın direksiyonuna 7 yıl sonra Agnelli Ailesi’nin yönetimde yer alan tek üyesi John Elkann geçti. 105 yıl Agnelli Ailesi tarafından yönetildikten sonra 2003 yılında Umberto Agnelli’nin kansere yenik düşmesiyle yönetimin ilk kez aile dışına çıktığı Fiat’ta 7 yıl sonra yeniden aile yönetime geçmiş oldu. Umberto Agnelli’nin ölümünden sonra Fiat Grubu’nun başkanı olan Luca Di Montezzemolo, dün Fiat’ın önümüzdeki beş yıllık döneme ilişkin plan ve stratejisinin açıklanması
arifesinde, 7 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevini 34 yaşındaki John Elkann’a bıraktığını duyurdu.
Ailenin resmi vasiyetiydi
Fiat İcra Kurulu’nda Başkan Yardımcısı olarak görev yapan 34 yaşındaki John Philip Elkann’ın başkanlığa getirilmesi gerek Gianni ve gerekse Umberto Agnelli’nin resmi vasiyetinde de yer alıyordu. Agnelli ailesinin gözdesi olan Elkann, bugün devraldığı bu  yeni görevle, Fiat’ın en genç başkanı olma unvanını da elde etti.
Huzur içinde bırakıyorum
Luca Di Montezzemolo, Fiat’ta yönetim kurulu üyesi olarak çalışmaya devam edeceğini belirterek, “Son derece rahatım. Yedi yıllık başarılı bir dönemin  ardından, direksiyonu gönül huzuruyla bırakmanın mutluluğu içindeyim” dedi. Fiat grubunun en önemli hissedarı olan Elkann’ın Fiat başkanlığına gelmesi, Agnelli ailesinin grup içindeki konumunu perçinlemesinin göstergesi olarak yorumlanıyor.
1976 doğumlu başkan
Giannni Agnelli ve Umberto Agnelli’nin ardarda ölümünden sonra Fiat otomobil fabrikalarının başına Gianni Agnelli’nin torunu ve Umberto Agnelli’nin oğlu gibi sevdiği yeğeni John Philip Elkann’ın geçeceği uzun süreden beri bekleniyordu. Önce Torino Politecnico Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olan daha sonra Oxford Üniversitesi’nde master yapan 1976 doğumlu Elkann, Gianni Agnelli’nin kızı Margherita ile Fransız gazeteci- yazar Alain Elkann’ın çocuğu. Fiat Başkan Yardımcısı olarak görev yapan John Philip Elkann’ın başkanlığa getirilmesi gerek Gianni ve gerekse Umberto Agnelli’nin resmi vasiyetinde de yer alıyor.

Haberin Devamı

Elkann başa geçse de Agnelli çağı bitti

Haberin Devamı

JOHN Elkann, Agnelli Ailesi’nen yönetimdeki tek üyesi olarak Fiat’ın başına geçsede ‘Agnelli’ soyadını taşımadığı için ailenin ismini yaşatamayacak.1899 yılında kurulan Fiat, Giovanni ve Umberto’nun büyükbabası olan Giovanni Agnelli tarafından kuruldu. Giovanni ve Umberto’nun babaları Edoarda Agnelli 1935 yılında uçak kazasında hayatını kaybetti. 1945 yılına kadar şirketin kurucusu Giovanini Agnelli tarafından yönetilen Fiat, daha sonra vekillerin eline kaldı. Giovanni Agnelli 1963 yılında yönetimi devraldı ve ölümünün ardından Grubun başkanlığını Umberto Agnelli devraldı ancak şirketi sadece 16 ay yönetebildi.

Üç Agnelli kansere yenildi

FIAT’ın Onursal Başkanı olan Gianni Agnelli’nin 81 yaşında prostat kanserine yenik düşüp hayatını kaybetmesinin ardından, şirketin başına ondan sonra geçen kardeşi Umberto Agnelli de 69 yaşında akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirmişti. Grubun veliahtı olarak gösterilen Umberto Agnelli’nin oğlu da 1997 yılında kansere yenik düşerek 33 yaşında ölmüştü. Fiat’ın yönetiminde aileden sadece beşinci kuşağın temsilcisi olan Gianni Agnelli’nin torunu John Elkann kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!