Ä°talya'da Fiat krizi

Güncelleme Tarihi:

Ä°talyada Fiat krizi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 14:16

FIAT'ın CEO'su Sergio Marchionne'nin, Avrupa genelinde etkisini gösteren kriz nedeniyle İtalya'daki satışların darbe yediği, Türkiye, Brezilya ve Polonya gibi ülkeler olmasa batabilecekleri yönündeki açıklaması ülkede kriz yarattı.

Haberin Devamı

BaÅŸbakan Monti duruma el koyarken, CEO'nun yeni açıklamaları, otomotiv sektörünün Ä°talya'da girdiÄŸi çıkmazı gözler önüne serdi.  Â

İtalya denince akla gelen ilk markalardan ve dünyanın en eski otomobil üreticilerinden biri olan FIAT, doğduğu ülkede kan kaybediyor. CEO Sergio Marchionne, La Repubblica gazetesine verdiği röportajda, kıtada yaşanan krizin, İtalya'daki satışları çökerttiğini ve fabrikaların zararına çalıştığını açıkladı. Hatta daha da ileri giderek, Türkiye, Brezilya ve Polonya gibi genç ve dinamik ülkelerdeki üretimle, İtalya'da FIAT'ı ayakta tuttuklarını itiraf etti.

 

FIAT, Ä°TALYA'DAN KAÇMAYACAK    Â

Bu açıklamaları ülkede yankı uyandıran ve FIAT'ın İtalya'daki fabrikalarını kapatacağı endişesi yaratan Marchionne, yine aynı gazeteye verdiği ikinci demeçte ise yanlış anlaşıldığını söyledi. CEO, "FIAT, İtalya'yı terk etmek istemiyor. Ben asla buradaki fabrikalarımızı kapatacağız demedim. Pes etmiyorum. Uğraşıyorum ama bunu tek başıma çözemem. İtalya'nın da yardımı gerekli. İtalyan otomotiv sektörü, daha önce hiç görülmemiş bir kara deliğin içine düştü. 40 yılı silip süpüren bir darbe yedik. Kim, FIAT'ın önceki gibi hareket etmesini isteyebilir?" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

2012'DE AVRUPA'DA YATIRIM YAPMAK ÖLÃœMCÃœL BÄ°R ÅžEY  Â

Kuzey ve Güney Amerika'da iyi bir gidişat sergileyen FIAT'ın şu anda Avrupa'da 700 milyon kayıp verirken, yurtdışında başarı gösterdiğini dile getiren Marchionne, “İyi giden bir piyasa hedeflerken, Avrupa'da bu çöktü. Hiçbir şey olmamış gibi davranamam ki. Kim kendini kaybetmiş bir pazarda yatırım yapmayı isteyebilir. Yeni araba modellerini hayata geçirmek, suya ateş etmek gibi bir şey. 2014'e kadar piyasada değişim olmasını beklemiyorum. 2012'de yatırım yapmak gerçekten ölümcül bir şey" diye açıklamalarını sürdürdü.

Yapılan zamlar sonrası Norveç'in ardından en pahalı benzinin İtalya'da satıldığına dikkat çeken Marchionne, bu unsurun da otomobil satışlarının düşüşüne neden olduğunu öne sürdü ve var olan teknik hükümetten duruma el koymasını talep etti.

 

Haberin Devamı

PALYAÇO MARCHIONNE

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt ise açıklamalarını tutarsız bulduğu CEO Marchionne'ye, 'Günün Pinokyosu Marchionne' başlıklı haberiyle yüklendi. Gazete, üretim, yatırım ve ihracat bakımından İtalya'nın FIAT için stratejik bir merkez olacağı yalanının ortaya çıktığını öne sürdüğü CEO'nun, 'dönek' olduğunu yazdı.

Ülkede, FIAT fabrikalarının yurtdışına taşınması endişesi yaşanırken, özellikle sendikalar kanadından Marchionne'ye tepkiler çığ gibi. FIAT'ın, 'Fabrika İtalya Planı' adı altında, 2009 - 2014 yıllarını kapsayan 5 yıllık bir süreçte 30 milyar Euro yatırım yaparak, ülkedeki yıllık 650 bin olan otomobil üretimini 1 milyon 650 bine çıkarmasına ilişkin planın yarıda kesilmesi, öfkeleri perçinledi. Aksine grubun 2011 yılındaki üretimi 400 bine kadar düştü.

 

Haberin Devamı

KRÄ°Z VAR DÄ°YE ENDÃœSTRÄ°MÄ°ZÄ° MÄ° DURDURALIM?

FIAT'ın, bu planı harekete geçirmek yerine son 2 yıldır çok sayıda çalışanı işsiz bıraktığına dikkat çeken sendikalardan CGIL'in Genel Sekreteri Susanna Camusso, "Marchionne, ülkenin ihtiyacı olan cevapları veremedi. Açıklamaları tutarsız. Hangi zamanda, nerede ve nasıl yatırım yapacağına açıklık getiremiyor. Kriz var diye tüm endüstrimizi sıfırlayalım mı?" diye konuştu.

Fiom-Cgil Genel Sekreteri Maurizio Landini, "FIAT'ın amacı, bu ülkeden gitmek. Bu, İtalya'da yapılmak istenen otomotiv endüstrisi yatırımlarını da riske atar" derken, Yeşiller Partisi lideri Angelo Bonelli, "FIAT, devletten 30 yılda 8 milyar Euro katkı payı aldı. Şimdi bu kadar kolayca 'güle güle' diyemez. FIAT, Avrupa'da ve İtalya'daki endüstriyel seçimlerinin başarısızlığını kabul etmiş oldu" yönünde bir tavır ortaya koydu.

 

Haberin Devamı

SÃœPER MARIO DURUMA EL KOYDU

Öte yandan, Başbakan Mario Monti, açıklamaları üzerine telefonla aradığı Marchionne, ilgili 2 bakanı ve FIAT Başkanı John Elkann'la birlikte Cumartesi günü bir araya gelerek, durum değerlendirmesi yapacak.

İşbirliği ve Entegrasyon Bakanı Andrea Riccardi ise, “FIAT, İtalya tarihinde önemli ve güzel bir yere sahip. Onun bu ülkeyi bırakma ihtimali düşünülemez bile. Ben FIAT ile ülkemiz arasındaki krizin çözüleceğine inanıyorum" dedi.

FIAT Başkanı John Elkann da sessizliğini bozarak, “Ailemiz, kesinlikle bir tutarlılık içindedir. Marchionne'ye olan desteğimiz sonsuzdur. Yatırımlarımıza odaklanmak zorundayız. Tutarlı seçimler yapacağız" dedi.

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!