İsveçli hazır giyimcilerden Türkiye'ye büyük ilgi

Güncelleme Tarihi:

İsveçli hazır giyimcilerden Türkiyeye büyük ilgi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 14:41

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İTKİB), İsveçli hazır giyim firmalarının bir hafta içinde 135 Türk üreticiyle ikili görüşmeler yaptığını, sipariş ve distribütörlük anlaşması imzaladığını bildirdi.

İTKİB'den yapılan yazılı açıklamada, İsveç hazır giyim sektörünün "en büyük örgütü" olan İsveç Perakendeciler Birliğinin (Mode Butikerina), bir yıl önce Çin olarak belirlediği rotasını son anda Türkiye'ye çevirdiği, özellikle ekolojik tekstil alanında alım yaptıkları kaydedildi.
Organizasyona 45 firmadan 63 kişinin katıldığı belirtilen açıklamada, daha çok ekolojik tekstil ürünleri üzerinde yoğunlaşan İsveçli firmaların, bir hafta içinde 135 Türk üreticiyle ikili görüşmeler yaptığı, "önemli miktarda" sipariş ve distribütörlük anlaşması imzaladıkları belirtildi.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, konuya ilişkin değerlendirmesinde, İsveçliler'in başlangıçta Çin için düşündüğü organizasyonu son anda Türkiye'ye kaydırmalarının, Türk hazır giyim sektörünün ulaştığı çıtayı ve gücünü göstermesi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
İsveç hazır giyim cirosunun yüzde 30'unu elde eden İsveç Perakendeciler Birliği üyelerinin, daha çok tarz yaratan ekolojik koleksiyon arayışında olduklarına işaret eden Tanrıverdi, üyelerin, İstanbul Moda Akademisinde kendilerine bu konuda verilen brifingden çok etkilendiklerini belirtti.
Alım heyetinin Moda Tasarımcıları Derneği yöneticileriyle de bir araya gelerek Türkiye'nin tasarım gücü hakkında bilgi sahibi olduklarını kaydeden Tanrıverdi, şunları kaydetti:
"İsveçli misafirlerimiz aradıkları her ürünü Türkiye'de bulmanın şaşkınlığını ve sevincini yaşadılar. Alım grubunda yer alan İsveçliler'in yüzde 95'i Türkiye'ye ilk kez geldiklerini belirtirken, Türkiye'nin üretim gücü ve moda potansiyelini bu ziyarette fark ettiklerini söylediler. Özelikle ekolojik tekstil alanında İstanbul'u üs olarak seçtiklerini ifade ettiler."
Tanrıverdi, dünyada büyük çaplı fuar organizasyonlarının "kan kaybettiğine", yerlerini butik fuarlara ve sektörel iş gezilerine bıraktığına dikkati çekerek, bu süreçte ülkelerin organize perakende örgütlerinin kendiliğinden Türkiye'ye gelmelerinin Türk hazır giyim sektörünün ulaştığı noktayı ortaya koyduğunu, bundan sonra da İsveç örneğinde olduğu gibi benzer sektörel heyet ziyaretlerinin artırılması için çalışacaklarını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!