İşte sigara kaçağını artıran harita

Güncelleme Tarihi:

İşte sigara kaçağını artıran harita
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 14:49

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sigara kaçakçılığının terör örgütüyle bağlantılı olduğunu belirterek, vatandaştan hem sağlığı hem de terör örgütüne destek vermemek için kaçak sigara içmemelerini istedi. Şimşek, ayrıca komşu ülkelerdeki sigara fiyatlarının Türkiye'deki fiyatların çok altında kalmasının da önemli bir etken olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Şimşek, kaçakçılığın nedenlerinden birinin Türkiye'de en düşük sigara fiyatı 3 dolar iken komşularda 1 dolar olmasını gösterdi. Şimşek son artışlarla birlikte bir paket sigaradan 4 lira vergi almaya başladıklarını da söyledi.    

Bakan Şimşek, tütün ve tütün mamülleri kaçakçılığıyla mücadele eylem planının tanıtımı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, vatandaşı kaçak sigara kullanmamaları konusunda uyardı. Emniyet  birimlerinin yaptığı operasyonlarda sigara kaçakçılığının terör örgütüyle bağlantısının açıkça ortaya çıktığını belirten Şimşek, “Ben burada sigara tüketicilerine de seslenmek istiyorum. Hakikaten kaçak sigara  daha zararlıdır. Ama bunun da ötesinde terör ve organize suç örgütlerinin bundan faydalandığı dikkate alınırsa, kaçak sigara kullanımına mutlaka  tüketiciler tarafından dikkat edilmesi lazım” dedi.

Haberin Devamı

Bu mücadelenin tek bir kurum tarafından yapılacak bir şey olmadığını belirterek, eylem planının ilgili tüm kuruluşların katılımıyla hazırlandığına dikkat çekti. Planda 14 hedef, 37 eylem bulunduğunu söyledi.    

Kaçakçılığın önlenmesinde kararlılıklarını dile getiren Şimşek,2010 yılından itibaren kaçak miktarının arttığını vurguladı. 2008 ve 2009 yıllarında 10 milyon paket kaçak sigara yakalanırken; 2010 yılında bu sayının 44 milyon pakete çıktığını belirtti. Bu yılın 9 ayında ise sayının 50 milyona ulaştığını açıkladı. Kaçak oranının 1 puan inmesinin devlete 200 milyon lira kazandıracağını ifade eden Şimşek, 3-4 puanlık inişin 800 milyon liralık ilave gelir anlamına geleceğini açıkladı.

TÜKETİM AZALIYOR VERGİ ARTIYOR

2011 yılında sigaradan 16.5 milyar liralık ÖTV geliri beklediklerini belirten Şimşek, Türkiye’de sigara tüketimi üzerinden önemli tutarda vergi alındığını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen uluslararası tütün  kontrolü çerçeve sözleşmesine göre vergi politikasıyla sigara tüketiminin  kontrolünde Türkiye'nin dört öncü ülkeden biri olduğunu anımsattı.

Şimşek, “2009 yılında tüketilen 5,3 milyar paket sigaradan 11,5 milyar lira,  2010’da 4,6 milyar paket sigaradan 14,7 milyar lira ÖTV tahsil edildi. 2011 yılında tahmini 4,7 milyar paket sigara tüketiminden 16,5 milyar lira, 2012  yılında ise tahmini 4,8 milyar paket sigara tüketiminden 19,2 milyar lira ÖTV  tahsil etmeyi öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

NEDEN AZALIYOR? 

Türkiye'de 2009 yılında 5,3 milyar paket olan sigara tüketiminin 2010  yılında yüzde 13,3 azalarak 4,6 milyar pakete indiğini belirtti. Şimşek, bu azalışın vergi artışlarının yanı sıra

Ulusal Tütün Kontrolü Eylem Planı, Sağlık  Bakanlığı tarafından yürütülen sigarayı bıraktırma kampanyaları ile sigara kaçakçılığındaki artıştan kaynaklandığını söyledi. 

KOMŞUDA UCUZ

Şimşek, ayrıca komşu ülkelerdeki sigara  fiyatlarının Türkiye'deki fiyatların çok altında kalmasının da önemli bir etken olduğunu vurguladı. Şimşek,  Türkiye'de alt segment sigara fiyatları 3 dolar iken bu rakamın bazı komşu  ülkelerde 1 dolar civarında olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek'in gösterdiği haritaya göre Ermenistan’da 0.86 dolar olan en düşük sigara fiyatı, Suriye ve Irak’ta 1 dolar. İran’da 1.2 dolar, Rusya’da 0.99 dolar, Gürcistan’da 1.02 dolar, Ukrayna’da 1.03 dolar. Yunanistan’da 5.09 dolar olan en düşük sigara, Bulgaristan’da 2.96 dolar.

4 LİRASI VERGİ

Bakan Şimşek, bir paket sigara üzerindeki ÖTV’nin ortalama  sigara fiyatı üzerinden hesaplandığını belirtirken, “Bu son artışlardan önce paket başına ortalama  3,3 lira vergi alıyorduk. Şimdi yüzde 65 nispi ve 2,90 lira asgari maktu vergiye  göre, paket başına ortalama 4 lira vergi almış olacağız. Burada yüzde 20'nin  biraz üzerinde artış söz konusu” dedi.

Haberin Devamı

ÖZEL EKİP KURULACAK

 Bakan Şimşek, eylem planı çerçevesinde kaçakçılığının  yoğun olarak yapıldığı sınır bölgeleri ile kaçak sigaranın  nakledildiği güzergahlar üzerindeki bölgelere yönelik özel çalışmalar  yapılacağını anlattı.  

Vergi Denetim Kurulu bünyesinde özel bir ekip oluşturulacağı bilgisini veren Şimşek, sektörde elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçileceğini söyledi. Şimşek ayrıca yeni bandrol ve kod sistemiyle ihraç edilen ürünlerin yasa dışı yollardan Türkiye’ye girişinin engelleneceğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!