İşte emeklilerin partilerden bekledikleri

Güncelleme Tarihi:

İşte emeklilerin partilerden bekledikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2007 17:03

Türk Emekli-Sen ve Birleşik Emekliler Derneği, genel seçimlerde emeklilerin oylarına talip olan siyasi partiler için talep listesi hazırladı.

Talep listesinin başında, emeklilerin sendikal haklarını kullanabilmeleri için Anayasa değişikliği yapılması ve “Emekliler Sendika Kanunu” çıkarılması yer alıyor. Türkiye'nin de onayladığı pek çok uluslararası belgede sendika hakkının emeklilere de tanındığı savunulan listede, Anayasa'nın 90. maddesindeki düzenleme dolayısıyla bu tür hükümlerin Türkiye açısından da geçerli olduğu belirtildi.

Listede, Anayasa'da gerekli değişiklikler yapılarak Emekliler Sendika Kanunu hazırlanması ve emeklilerin sendikal haklarını kullanmalarının sağlanması talep edildi. Türkiye'de 8 milyon emekli bulunduğuna dikkat çekilen listede, buna karşın emeklilerin Türkiye'nin önemli konularının görüşüldüğü Ekonomik ve Sosyal Konsey'de temsil edilmemesinin büyük bir eksiklik olduğu vurgulandı. Listede, emekli temsilcilerinin de konseye dahil edilmesi gerektiği kaydedildi.

Emeklilerin kendileri ve ailelerinin insanca yaşamasına yetecek bir ücrete kavuşturulması ve aylıklarının belli bir seviyenin altına inmemesi için “temel ücret” uygulamasına geçilmesi istenen listede, “Yüzde 70'i açlık sınırının altındaki emeklilerin gelir ve aylıkları için temel ücret öncelikle açlık sınırının, daha sonra da yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, diğerleri bu temel ücretin üzerinde kademeli olarak artırılmalıdır” denildi.

TOPLU SÖZLEŞME

Listede, emeklilere bağlanan gelir ve aylıkların her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki 6 aylık döneme göre, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TÜFE değişim oranında artırıldığı anımsatılarak, “Yıllık zam artışları ile diğer ekonomik ve sosyal haklarımızın hükümetlerle yapılacak toplu sözleşmeyle düzenlenmesini istiyoruz. Sadaka bile olmayan artışlarla emeklilerin siyasilerin insafına bırakılmayacağını düşünüyoruz” talebine yer verildi.

Aldıkları aylık veya gelirle geçinmekte güçlük çeken emeklilere yeni vergiler yüklemenin “büyük insafsızlık” olduğu dile getirilen listede, bu durumun ortadan kaldırılması için, emeklilerin bazı konularda vergiden muaf tutulması ve mevcut vergi yüklerinin azaltılması istendi.

BANKA PROMOSYONU TALEBİ

Emeklilerin diğer talepleri şöyle:
-Emeklilerin intibak yasaları çıkarılarak aylıklar arasındaki büyük farklılıklar düzeltilmelidir.
-Emekli aylık artışlarında refah payı da hesaba katılmalıdır.
-Çalışanların emekli ikramiyeleriyle ev sahibi olmaları sağlanmalı, evi olmayan emeklilere de TOKİ tarafından kira öder gibi ev sahibi olma olanağı yaratılmalıdır.
-Emeklilerin, kendilerini ilgilendiren konularda sendika ve dernekler vasıtasıyla yönetime katılmaları sağlanmalıdır.
-İşçi emeklilerinin TÜFE ve 2006 yılı enflasyon farkları yeniden hesaplanarak, kayıplar telafi edilmelidir.
-Sosyal güvenlikle ilgili yasalarda emeklilerle mutabakat sağlanarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
-Emeklilerin maaşları banka kuyruklarında değil, bankamatiklerle veya ikametlerinde bizzat kendilerine ödenmelidir.
-Banka promosyonlarından emekliler de haklarını almalıdır.
-Emeklilerin Konut Edindirme Yardımı hesaplarında biriken paraları hak sahiplerine en kısa zamanda ödenmelidir.
-Sağlık sigortasından faydalanırken, muayene, tedavi ve ilaçlardan katkı payı altında herhangi bir para alınmamalıdır.
-Bütün kurum ve kuruluşlarda emekli ile yaşlılara saygı gösterilmeli ve öncelik verilmelidir.
-Emekliler için, emekli evi, emekli yurdu ve emekli tatil siteleri yaptırılarak, emeklilerin buralardan cazip fiyatlarla faydalanmaları sağlanmalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!