İşte Başbakan Erdoğan’ın mahkemeye verdiği mal varlığı

Güncelleme Tarihi:

İşte Başbakan Erdoğan’ın mahkemeye verdiği mal varlığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan’ın açıklanmayan mal varlığına ilişkin belge, 5 yıl önce Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ne yaptığı mal bildirimine ait. El yazısıyla doldurulan bu belgeye göre Başbakan Erdoğan, büyük oğlu Ahmet Burak Erdoğan’a olan borçları düşüldükten sonra 430 milyar liralık servete sahip.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın sır gibi saklanan mal varlığında kilometre taşı sayılan ve el yazısıyla doldurulan belge beş yıl önce düzenlendi. Erdoğan 10 Eylül 2001 tarihinde AKP Genel Başkanı sıfatıyla Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ne mal bildiriminde bulundu. Recep Tayyip Erdoğan’ın mal beyanında yer alan borçları düşüldükten sonra beş yıl önceki rakamla 430 milyar liralık servete sahip olduğu anlaşıldı.

FAZLA DEĞİŞİKLİK YOK:

/images/100/0x0/55ea8a4df018fbb8f886a771

Başbakan Erdoğan muhalefetin "mal varlığını açıkla" baskısını yakın çevresine değerlendirirken, "5 yıl önce haksız mal edinme davası için mahkemeye mal bildiriminde bulundum ve aklandım. Aslında mal varlığımda o güne göre fazla değişiklik yok. Basına yansımayan malım bulunmuyor" dedi. Erdoğan, diğer siyasi liderlerin banka hesaplarını açıklamasını mal bildirimi olarak kabul etmiyor. Başbakan yakın çevresine, "Diğer siyasi liderleri izleyeceğim. Ama mutlaka yakında mal varlığımı açıklayacağım"diyor.

SADECE HİSSE SATTIM:

Haberin Devamı

Erdoğan’ın yakın çevresine verdiği bilgiye göre, mal varlığında en önemli değişiklik Ülker ürünlerini pazarlayan şirketlerdeki hissesini satması oldu. Başbakan, Ülker ürünleri pazarlayan Emniyet Gıda A.Ş., İhsan Gıda A.Ş. ve İhsan Gıda Ltd. Şti. adlı şirketlerin yüzde 12 oranında ortağıydı. Başbakan bu şirketlerdeki hisselerini, kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen’e ait hisselerle birlikte 2 Şubat 2005 tarihinde 3 trilyon liraya sattı.

EV SATIP EV ALDI:

Yine Erdoğan’ın çevresine göre Başbakan Üsküdar Emniyet Mahallesi’ndeki evini yakında satarak taşınacak. Başbakan’ın iki villa aldığı belirtiliyor. Resmen açıklanmamakla birlikte, bu evlerin hemşerisi Mehmet Gür tarafından Kısıklı’da, Emniyet Mahallesi’ne yarım kilometre kadar uzaklıktaki bir sitedeki ’yanyana havuzlu, iki villa’, olduğu ileri sürülüyor. İki villanın 2005 fiyatlarıyla 1.5 milyon dolar değerinde olduğu iddia ediliyor. Erdoğan yakın çevresine, "Bu evleri mevcutları satarak aldım" diyor.

/images/100/0x0/55ea8a4df018fbb8f886a773


Ağabeyi: Aldığı maaş ne ki mal varlığı olsun

BAŞBAKAN Erdoğan ile Deniz Baykal arasındaki mal varlığı tartışmasına, Erdoğan’ın İzmit’in Yuvacık Beldesi’nde lokantacılık yapan ağabeyi Hasan Erdoğan da katıldı. Hasan Erdoğan, "Kardeşimin aldığı maaş ne ki, mal varlığı olsun? Yoksa ne açıklayacak? Kardeşim, 2 erkek, bir kız evlendirdi. Halen biri ABD’de okuyor" dedi. Kardeşinin açıklayacak mal varlığını bulunmadığını savunan Erdoğan, şunları söyledi: "Kardeşime gider gelirim ama bu kadar fazla paraya sahip olduğunu, başka bir yerde dairesi olduğunu bilmiyorum. Rize’de 2 dönüm yer var. Oradaki oğlum, hanımıyla birlikte çayını keser yer. Oradaki çaydan da 3-4 bin YTL alırlar. O da kendilerine yetmez zaten."

Haberin Devamı

Ailenin emanetçisi Emine Hanım

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, "haksız mal edindiği" iddiasıyla açılan dava nedeniyle verdiği ifadelerde, oğlunun düğünde gelen takıları eşi Emine Erdoğan sakladığını, Volkswagen Passat marka otomobilinin de eşinin üzerine olduğunu açıklamıştı. Erdoğan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede, şöyle demişti:

/images/100/0x0/55ea8a4df018fbb8f886a775


ALTINLAR EŞİMDE:

"174 adet Cumhuriyet altını, 2001 yılında oğlum Ahmet Burak Erdoğan’ın düğününde takılan takılardır. Değeri 7 milyar 800 milyon TL olarak gösterilen takılar da bu düğünde hediye olarak getirilmiştir ve şu anda eşim Emine Erdoğan tarafından muhafaza edilmektedir. Oğlumdan 220 bin Amerikan doları aldım, keza 55 bin Alman markı düğünden sonra kendisinden borç para olarak aldım. Ve bu paralar kendime ait nezdimde gösterdiğim dolar ve mark hesabı içindedir. Bunları başka bir şekilde değerlendirmiş değilim."

ARSAMI SATTIM:

Haberin Devamı

 "Mal bildiriminin gayrimenkuller sütununda 1998 yılında verilen mal bildirimi beyannamesinde İstanbul Samandıra’da 1800 metrekare arsa olarak gösterilen gayrimenkul satış tarihini kaça satıldığını yazılı olarak bildirimde bulunacağım, şu anda bir açıklama getiremiyorum. Diğer taşınmazlardaki değer artışı ise piyasa koşulları ve paranın satın alma gücü nazara alınarak bildirilmiştir. Mal bildiriminde Volkswagen Passat marka otomobil eşim üzerine kayıtlıdır, keza takılar kısmındaki açıklamalarıma ilaveten de bunlar eşime aittir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!