İstanbul'un Anadolu Yakası da MMEKA'nın

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun Anadolu Yakası da MMEKAnın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 10:13

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın düzenlediği İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (AYEDAŞ) özelleştirme ihalesini, 1 milyar 813 milyon dolara MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş kazandı. Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığı olan şirket daha önce de İstanbul Avrupa Yakası için düzenlenen elektirik dağıtım ihalesini kazanmıştı. MMEKA geçtiğmiz aylarda düzenlenen ihalelerde Başkent Doğalgaz ve Gediz Elektrik ihalelerini de almıştı. MMEKA böylece gerekli onayların ardından İstanbul'un tamamı ve İzmir'in elektriğinin yanında Ankara'nın da doğalgazını dağıtmış olacak.

Haberin Devamı

11 firmanın katıldığı ve yaklaşık 1.5 saat süren ihale şöyle gelişti:

- Teklifler ilk olarak kapalı zarf usulü verildi ve en yüksek tutar 600 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birazdan açık artırmalara geçilecek. İhaleyi kazanacak firma, teklif tutarını peşin ödemekle yükümlü olacak. Diğer ihalelerin aksine bu kez taksit seçeneği olmayacak.

- Ä°lk elemeli ihalede 1 milyar 217 milyon dolarlık teklif geldi. Palmet Enerji elenen ilk ÅŸirket oldu.Â

- İkinci elemeli turda fiyat 1 milyar 410 milyon dolara yükseldi, Alsim Alarko elenen ikinci firma oldu.

- Üçüncü elemeli turda teklif 1 milyar 573 milyon dolara çıktı,  IC İçtaÅŸ-Eren Holding ortaklığı elendi.Â

Haberin Devamı

- Dördüncü elemeli turda 1 milyar 691 milyon dolar teklif geldi, Türkerler İnşaat elendi.

AÇIK ARTIRMAYA 6 FİRMA KALDI

- Beşinci turda en düşük teklifi veren Emkat OGG ihaleden elendi, açık artırma başladı.

- Açık artırma 1 milyar 810 milyon dolardan başladı. Açık artırmaya Aksa Elektrik, MMEKA Makina, Yıldızlar SSS, Enerjisa, Park Holding ve Cengiz-Kolin-Limgaz OGG katılıyor.  

4 FİRMA ÇEKİLDİ, 2 FİRMA KALDI

- Aksa, Enerjisa, Cengiz-Koli-Limgaz OGG ve Park Holding ihaleden çekildiğini açıkladı.

- Açık artırmada sadece MMEKA ve Yıldızlar SSS kaldı

- MMEKA 1 milyar 811 milyon dolarlık, Yıldızlar SSS 1 milyar 812 milyon dolarlık teklif verdi, ardından MMEKA mola aldı.

- MMEKA 1 milyar 813 milyon dolar teklif verdi, Yıldızlar SSS ise ihaleden çekildi.

- Böylece ihaleyi MMEKA kazandı.

"FİYAT NORMAL, ZAM KONUSU BİZE BAĞLI DEĞİL"

İhalenin ardından bir açıklama yapan MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, fiyatın normal olduğunu düşündüğünü söyledi. İhalenin kendilerini biraz zorladığını işfade eden Kazancı, "Eğer bir tur daha dönseydik farklı olabilirdi" dedi.

İstanbul'un kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Kazancı, her iki yakayı da işletme daha kolay olacağını belirtti. Kazancı, bu yüksek bedellerin ardından elektrik fiyatlarına zam gelip gelmeyeceğine ilişkin tartışmalara da şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

"İhaleyi alan bizler kiracıyız. Devlet elindeki malı kiralamıştır. Mal devletindir, fiyatı yine devlet kontrol edecektir. Biz keyfi bir fiyat artışı yapamayız ve EPDK'ya bağlıyız."

BUGÜN ÖZELLEŞTİRME PERDESİ KAPANACAK

ÖİB bugün ayrıca Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş., ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirmesini de gerçekleştirecek. Bu ihalelerle Türkiye elektrik dağıtım sektöründeki özelleştirme perdesi kapanmış olacak.

11 FÄ°RMA TEKLÄ°F VERDÄ°

Ayedaş ihalesi için şu firmalar teklif vermişti:

1-Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.
 
2-MMEKA Makine Ä°thalat Pazarlama ve Ticaret A.Åž.
 
3-Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Åž.
 
4-Yıldızlar SSS Holding A.Ş.
 
5-Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.
 
6-Park Holding A.Åž.
 
7-Emkat Ortak GiriÅŸim Grubu
 
8-Palmet Enerji A.Åž.
 
9-Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş.
 
10-Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak GiriÅŸim Grubu
 
11-IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu

Haberin Devamı

2 MÄ°LYONDAN FAZLA ABONE VAR

2008 yılını 12 milyon zararla kapatan AYEDAŞ, 2009 yılını 61 milyon 177 milyon TL kar etmişti. Şirket karında kayıp-kaçak oranını Türkiye ortalamasının altına düşürmesi etkili olmuştu. 2007 de yüzde 9,36, 2008 de yüzde 8,62 olan kayıp-kaçak oranı, 2009 da yüzde 7,48 e düşürülmüştü.

Şirket, 2010 yılının ilk yarısında ise  kayıp-kaçak oranı yüzde 6.46'ya indirerek Avrupa ortalamasına getirmeyi başarmıştı.

2 milyon 274 bin abonesi olan şirketin yüzde 100'lük hissesinin satışı için yapılacak ihalede Aksa, Alarko, Park Holding gibi Türkiye'nin önde gelen şirketleri yer alıyor.

AVRUPA YAKASI'NIN ELEKTRİĞİ 2 MİLYAR 990 MİLYON DOLARA SATILMIŞTI

Geçtiğimiz Ağustos ayında ihalesi yapılan İstanbul Avrupa Yakası'nın elektrik dağıtım ihalesini ise İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA ortaklığı 2 milyar 990 milyon dolarla kazanmıştı.

Boğaziçi Elektrik ihalesini kazanan Yusuf Kaya, Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın ortak olduğu şirket, aynı gün İzmir ve Manisa illerini kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirmesi için düzenlenen ihalesini de 1 milyar 920 milyon dolar ile kazanmıştı.

Haberin Devamı

DÄ°ÄžERLERÄ° HANGÄ° Ä°LLERÄ° KAPSIYOR?

Bugün özelleştirme ihalesi yapılacak diğer bölgelerden 1,5 milyon aboneye sahip Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin elektrik tüketimi 6 bin 48,6 GWH ve kayıp kaçak oranı ise yüzde 9.

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. ise 2,6 milyon aboneye sahip ve elektrik  tüketimi 13 bin 904,9 Gwh, kayıp kaçak oranı ise yüzde 8,9 oranında bulunuyor.

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş, Antalya, Burdur, Isparta illerini, Toroslar  Elektrik Dağıtım A.Ş. ise Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Osmaniye ve Kilis  illerini kapsıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!