İstanbul'da ekmek 35 kuruş oldu

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda ekmek 35 kuruş oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 14:08

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, “artan maliyetler nedeniyle kentte 200 gram ekmeğin satış fiyatını 30 YKr'den 35 YKr'ye yükselttiklerini” bildirdi.

Özer, Gaziosmanpaşa Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 3 yıldır artan maliyetlerin ekmeğin fiyatına yansıtılmadığını kaydederek, “Artan maliyetler nedeniyle 200 gram ekmeğin satış fiyatını 35 YKr'ye yükselttik” dedi.  İstanbul'da 200 gram ekmek 30 YKr'ye satılıyordu. 

HALK EKMEKLE REKABET EDEMİYORUZ

Özer, Gaziosmanpaşa Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'daki fırıncı esnafının ciddi sorunlarla karşı karşı bulunduğunu ifade ederek, bu sorunların başında “İstanbul Halk Ekmek ile rekabet edememek” olduğunu savundu.

“Halk Ekmek'in belediyelerden aldığı güçle istediği noktada büfe açma yetkisi olduğunu” kaydeden Özer, bu büfelerin amacı dışında kullanıldığını öne sürdü. Özer, Halk Ekmek büfelerinin haksız rekabet ortamını ortadan kaldırmak için kapatılması gerektiğini iddia ederek, “Dünyanın hiçbir yerinde esnafı ile rekabet eden hiçbir devlet kurumu yoktur. Devlet ticaretle uğraşmaz, kural koyar ve denetimini yapar” diye konuştu. Yaşadıkları bir diğer sorunun da denetimsiz korsan fırınlar olduğunu anlatan Özer, belediyelerin bu fırınları kapatması ya da ruhsatlandırması gerektiğini söyledi.

GRAMAJ SORUNU

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Özer, Türk Gıda Kodeksi'nde yer alan ve ekmeğin gramajını düzenleyen maddenin de değiştirilmesini isteyerek, bu maddenin ekmeğin 50 gramla başlayıp 50'şer gram artışla üretilmesini öngördüğünü anımsattı. Bunun da “isteyenin istediği gramajla ekmek üretip satabileceği” anlamına geldiğini dile getiren Özer, “Biz yıllarca bu maddeyi değiştirmek için uğraştık ama yetkililere anlatamadık. Ekmeğin gramajı ve fiyatı belli olsun istiyoruz” dedi.

"HALKIMIZDAN ÖZÜR DİLİYORUZ”

Fahri Özer, yaklaşık 3 yıldan beri ekmeğin satış fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmadığını ve artan maliyetleri tüketiciye yansıtmadıklarını ifade ederek, bugünden itibaren 30 YKr olan 200 gram ekmeğin satış fiyatını 35 YKr'ye çıkarma kararı aldıklarını bildirdi.  Ellerinde olmayan nedenlerden dolayı ekmeğin satış fiyatında ayarlama yapmak zorunda kaldıklarını kaydeden Özer, bundan dolayı halktan özür dilediklerini söyledi.

Özer, “uygulamanın ne şekilde olacağına” ilişkin soru üzerine, ”yeni fiyat ayarlamasına İstanbul Valiliği'nden veya başka bir kurumdan herhangi bir itiraz gelmediğini, artışın bugünden itibaren geçerli olduğunu” belirtti.
Başka bir soruyu yanıtlarken de Özer, İstanbul Fırıncılar Odası olarak zam yapma yetkileri bulunduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!