İstanbul'a üçüncü havaalanı bölgedeki fiyatları iki kat artırdı

Güncelleme Tarihi:

İstanbula üçüncü havaalanı bölgedeki fiyatları iki kat artırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2014 12:02

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Kurumsal Değerleme ve Özel Projeler Departmanı Müdürü Ozan Kolcuoğlu, İstanbul'a üçüncü havalimanı ve üçüncü köprü yakınlarında yer alan bölgelerde ulaşımın çok daha kolaylaşacak olması nedeniyle daha da değerleneceğini belirterek, "Bölgede metrekare fiyatları projeler açıklanmadan önceki rakamlardan neredeyse iki katı oranında arttı" dedi. Kolcuoğlu değer artışının en çok Tayakadın mevkisinde görüldüğünü belirtiyor.

Haberin Devamı

İstanbul'da yapılacak olan üçüncü havalimanı ve İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü olacak Yavuz Sultan Selim köprüsünün bölgeye sağlayacağı katkıyı değerlendiren Kolcuoğlu, köprü ile aynı sürede bitirilmesi hedeflenen havaalanının Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılacağını ve 6 pistinin bulunacağını söyledi.

Kolcuoğlu, havaalanı proje alanının güneyinden geçen ve üçüncü köprü ile bağlantılı olması düşünülen yolun bölgedeki önemli ulaşım kararlarından biri olarak gösterildiğine dikkati çekerek, proje alanı içerisinde bu yol ile bağlantılı olacak bir otoyol kavşağının da bulunduğunu kaydetti.

Üçüncü havaalanı ile bölgede otel, ofis, alışveriş merkezi, konut, sanayi, lojistik, depolama, hastane, eğlence, teknokent, üniversite ve üretim fonksiyonlarını bölgeye çekeceğine dikkati çeken Kolcuoğlu, "Üçüncü havaalanı bölgesinin de hemen hemen bütün havaalanı örneklerinde olduğu gibi özellikle otel, ofis ve alışveriş merkezi yatırımlarını çekmesi bekleniyor. Havaalanları, şirketlerin merkez binaları, bankalar, uzman şirketler ve sık sık uzun mesafe yolculuk yapan uluslararası kurumlar için de bir çekim noktası haline geliyor. Bu nedenle ofis kullanımı havaalanı bölgelerinin gelişiminde en önemli unsurlardan. Bununla birlikte, özellikle otel fonksiyonu hem yolculara hem de kente iş veya turistik amaçlı gelenlere hitap ediyor. Havaalanı çevresinde farklı segmentlerde oteller, farklı ihtiyaçlara cevap veriyor."

Kolcuoğlu, bugüne kadar havaalanları çevresindeki yerleşimlerin kendiliğinden geliştiğini ifade ederek, gelecekte ortaya çıkabilecek sıkışıklık ve plansızlığın, stratejik altyapı sistem planlarıyla azaltılabileceğini kaydetti.

Havaalanlarının yakın ve uzak çevresindeki iş ile konut alanlarına otoyollar, toplu taşıma sistemleriyle entegrasyonunun sağlanması ve ulaşılabilir nitelikte olması gerektiğini anlatan Kolcuoğlu, üçüncü havaalanı bölgesinin bu bağlamda Kuzey Marmara Otoyolu ile besleneceğini söyledi.

Kolcuoğlu, yapımına devam edilen Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantı kavşakları inşaatının son sürat devam ettiğine işaret ederek, "Avrupa yakasında Silivri, Çatalca, Boyalık, Göktürk ve Zekeriyaköy ana bağlantı noktaları konumunda. Bu bağlantı noktalarının inşa edilmeye başlanması ile Göktürk ve Zekeriyaköy'de inşaat yatırımları hız kazandı. Özellikle Zekeriyaköy-Uskumruköy bölgesi, imar çalışmalarının başlaması ve tünel inşası sonrasında popülaritesini arttırdı ve fiyatlarda yüzde 15-20 artışlar meydana geldi" şeklinde konuştu.

Basın Ekspres Yolu üzerinde yer alan parsellerin "Prestij ve Hizmet Alanı" olarak değişim gösterdiğini ve geniş imar haklarına sahip hale geldiğini dile getiren Kolcuoğlu, bu alanlarda otel, rezidans, AVM, medyaya yönelik tesisler gibi hemen hemen her tip ticari nitelikli ve kompleks yapılar inşa edildiğini belirtti.

FİYAT ARTIŞININ EN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGE
Kolcuoğlu, bölgede halihazırda tamamlanmış veya inşaatı devam eden nitelikli rezidans, ofis, otel, AVM projeleri yer almadığını, bölgedeki arsa fiyatlarındaki artışların dönüşümün bir diğer somut göstergesi olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üçüncü Havaalanı proje alanı olarak gösterilen Tayakadın mevkisi mevcut durum itibariyle orman ve su havzalarıyla niteliksiz konut yerleşimlerinin görüldüğü bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul'un köyleri arasında yerini alan Tayakadın mevkisi, üçüncü havalimanına ev sahipliği yapacağının açıklanmasıyla yatırımcıların gözdesi haline geldi. arsa fiyatlarında artışlar oldu. İstanbul'da kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerin başında yerini alan Arnavutköy, hem üçüncü havalimanına yakın hem de üçüncü köprünün bağlantı yollarının üzerinde yer alıyor. Bölgede arsa fiyatlarında son zamanlardaki artışlar dikkati çekiyor. Bahçeşehir-Ispartakule bölgesine de Kuzey Marmara Otoyolu'ndan bağlantı sağlanacak. Bu da bölgedeki mevcut boş konut stokunun azalmasını ve yeni konut projelerinin artmasını sağlayacak."

Ozan Kolcuoğlu, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanının yakınlarında yer alan bu bölgelerin ulaşımlarının çok daha kolaylaşacak olması nedeniyle daha da değerleneceğinin altını çizerek, "Bölgede metrekare fiyatları projeler açıklanmadan önceki rakamlardan neredeyse iki katı oranında arttı. Karaburun mevkisi de üçüncü. havaalanı proje alanı dışında yer almakla birlikte, proje alanına bitişik konumda. Bölge 1993'te imara açıldı ve hala aynı imar planları geçerliliğini koruyor. Bölgede arsa fiyatları havaalanı projesinden önce de rutin olarak bir artış gösteriyordu, ancak son bir yılda artışlar yüzde 30-50 seviyelerinde gerçekleşti. Bölgedeki güncel arsa satış fiyatları deniz gören konut arsalarında metrekare başına 700 lira, deniz görmeyen konut arsalarında ise 500-600 lira. Şu anda 600 lira olan arsa metrekare fiyatları bir yıl önce 500 lira seviyesindeydi" değerlendirmesinde bulundu.

Yeniköy mevkisinin yaklaşık yüzde 70'lik bölümünün havaalanı proje alanı içerisinde yer aldığını dile getiren Kolcuoğlu, bölgede mevcut durum itibariyle imar planı bulunmadığını, bu duruma rağmen tarla vasıflı taşınmazlar için istenen satış fiyatının metrekare başına 250-300 lira olduğunu söyledi.

Kolcuoğlu, Durusu Gölü (Eski Terkos Gölü) çevresinin havaalanı proje alanı dışında bulunduğunu, ancak proje alanına bitişik konumda olduğunu vurgulayarak, bölgenin kısmen imar planı bulunmadığını ve planlı alanın gölün kuzey kısmında yer aldığını, yapılaşma hakkı bulunan parseller için metrekare başına 300 lira seviyelerinde satış bedeli istendiğini kaydetti.

Tamamı proje alanı içerisinde yer alan Tayakadın'da imar planı bulunmadığını anlatan Kolcuoğlu, bölgedeki imarsız tarla vasıflı taşınmazlar için istenen satış fiyatlarının metrekare başına 300-400 liraya yükseldiğini ve Tayakadın'ın, fiyat artışının en fazla görüldüğü bölgelerin başında geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

BÖLGEDEKİ SATILIK KONUT İLANLARI İÇİN TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!