İstanbul'a hayvancılık sitesi kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbula hayvancılık sitesi kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2011 13:57

İstanbul'da tarım ve hayvancılığı canlandırmak için bir hayvancılık sitesi kuruluyor.

Haberin Devamı

İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Bayrampaşa, Esenler gibi 6 ilçenin çiftçilerini ve sektör temsilcilerini bünyesinde barındıran ve 1000’e yakın üyesi bulunan Başakşehir Ziraat Odası, giderek kentleşen İstanbul’da tarım ve hayvancılığa devam etmek için yoğun çaba sarf ediyor.

İstanbul’da tarım ve hayvancılık yapan merkeze en yakın köy olarak bilinen Başakşehir’e bağlı Şamlar Köyü’nde yaşayan çiftçiler, bölgede yapılan Sazlıdere Barajı nedeniyle giderek yok olan hayvancılığı yeniden kalkındırmak için kooperatif kurdu. 130 hanelik köydeki çiftçiler, özellikle sanayi tarımı ve hayvancılığı yapmak için harekete geçti.

Bu kapsamda; Başakşehir Ziraat Odası, Şamlar Köyü civarında bulunan 5 bin dönümlük arazide ( 2 bin dönümü köye ait, 3 bin dönümü ise Sazlıdere Barajı yanındaki mera alanı) hayvan yetiştirmek, süt ve süt ürünleri üretmek için yapılması gereken çalışmaları içeren bir rapor hazırlayıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.

BAŞBAKAN KONUYLA İLGİLENDİ

Başakşehir Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, Başbakan’ın konuyla yakından ilgilendiğini belirterek, “Sayın Başbakanımız, daha sonra Arnavutköy’de yaptığı konuşmada “İstanbul’a tarım ve hayvancılık sanayi sitesi kurulacak” dedi. Bu açıklama, bizi çok ümitlendirdi. Sayın Başbakanımızın bu konuyla ilgilendiğini görüyoruz” diye konuştu.

“Biz İstanbul, halkına doğal ürünler yedirmek, taze süt içirmek istiyoruz” diyen Ömer Demir, Sazlıdere Barajı civarında bulunan hazine arazisi ve meraya inşaat yapılamayacağına dikkat çekerek, “Bu bölgede inşaat yapmak yasak. Ancak tarım ve hayvancılık yapılabilir. Biz göle zarar vermeden burada süt ve süt ürünleri üretmek istiyoruz” dedi.

Bu arada, projeye ilişkin İstanbul Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak çalışmalar da yürütülüyor.

YÜZLERCE ÇİFTÇİYE İŞ İMKANI SAĞLANACAK

Başkan Ömer Demir, bu projenin hayata geçmesi halinde ilk aşamada 10 bin büyükbaş, 20 bin küçükbaş hayvan yetiştirileceğini, günlük ortalama 300 ton süt elde edileceğini, yüzlerce köylüye (aileleri ile binlerce insana) iş imkanı sağlanacağını belirterek, şunları söyledi: “5 yıl önce 180 hanelik köy bugün 130 hane.  Günde 22 ton süt alınan köyde bugün 5-6 ton süt alınabiliyor. Barajdan önce, 12 bin büyükbaş hayvan vardı. Bugün bu sayı 2 bin 500 civarında. Çünkü, köyün yakınına baraj kuruldu, meralar yok oldu. Köyün tek kurtuluşu ise çevresinde bulunan yaklaşık 3 bin dönümlük Hazine arazisinin, mera alanı olarak köylüye tahsis edilmesidir…Bu merayı alırsa, köylü birleşip büyük, modern ahırlar kuracak ve hayvan sayısı hızla artacak. Şu anda 5-6 ton olan süt üretimi 300 tona çıkacak. Şamlar Köylüsünün günlük geliri ise 200 bin lirayı geçecek. İlk aşamada, İstanbul’un yüzde 10’una doğal ürün yedirmiş olacağız. Tarım ve hayvancılık yapmak isteyenleri bu bölgeye çağıracağız.” , öğrencilere süt dağıtım etkinliğine katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!