İstanbul ve Atina borsası el ele

Güncelleme Tarihi:

İstanbul ve Atina borsası el ele
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2001 17:56

Atina Borsası Başkanı, İstanbul Borsası ile birleşmeyi önerdiklerini ve olumlu yanıt aldıklarını Hürriyet'e açıkladı

Atina Borsası Başkanı Dr. Panayotis Aleksakis, İstanbul Borsası'yla bir anlamda birleşmeyi öngören proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, ‘‘Bu projeyle Türkler Atina, Yunanlılar da İstanbul'da yatırım yapabilecek’’ dedi. Bir yıl önce Yunanistan'da yaşanan büyük krizin ardından 125 yıllık Atina Borsası'nda başkanlık koltuğuna oturan 47 yaşındaki Panayotis Aleksakis, ülkede Simitis'le birlikte esen değişim rüzgarının güçlü temsilcilerinden de biri... Türkiye ve Yunanistan'ın barışı koruyup, ekonomik işbirliğini geliştirmesinden yana olan Aleksakis, Türkiye'nin AB'ye girmesi gerektiğine inanıyor. Türkiye ile Yunanistan'ın önünde büyük işbirliği imkanları olduğunu ve bunları kaçırmaması gerektiğine işaret eden Atina Borsası Başkanı Panayotis Aleksakis, sorularımızı şöyle yanıtladı.

Atina ve İstanbul borsalarında nasıl bir işbirliği olacak?

- İstanbul ve Atina borsaları pratik anlamda birleşecek. İki borsa ayrı ayrı faaliyetlerini sürdürecek, ama iki ülkenin yatırımcıları aynı anda iki borsayı da yakından izleyip yatırım yapabilecek. İki borsa birbirine entegre olacak. Böyle bir bütünlük, hem iki ülkenin ekonomileri, hem de iki borsanın geleceği açısından büyük yarar sağlayacak. İstanbul Borsası Başkanı Osman Birsen'le her iki ülkenin yatırımcılarına açık, birbirine bağlı bir borsayı nasıl oluşturabileceğimizi tartıştık. Prensipte anlaştık. Böyle bir uygulamaya başlarsak bölge ülkeleri için örnek olacak. Yabancı yatırımcıları çekebileceğiz. Avrupa piyasalarında da rekabet gücümüz artacak. Türkler Atina'da Yunanlılar İstanbul'da yatırım yapacak. Bu proje beni çok heyecanlandırıyor.

Proje başarılı olabilecek mi?

- Öncelikle ayrıntılı bilgi akışını sağlayacağız. Atina ya da İstanbul'da yatırım yaptığı takdirde nasıl korunacağını da bilecek. Karşılıklı güveni arttırmak için çok çalışacağız. İki borsanın yetkililerinden oluşacak bir grup kurup teknik ayrıntılar üzerinde çalışmaya başlayacağız. Bu projenin başarılı olacağına inanıyoruz. İstanbul ve Atina merkez olur, İsrail, Mısır ve diğer bölge ülkelerini de bu projeye çekebiliriz. Çalışırsak bu projeyi 6 ayda bitirebiliriz.

Ege'deki barış yeniden tehlikeye girerse ne olacak ?

- Tabii barış çok önemli. Neden silahlanmaya bu kadar çok para harcıyoruz. Siyasi istikrarı ne kadar fazla sağlarsak, kaynaklarımızı o kadar daha fazla sosyal alanlarda kullanabiliriz. Başkaları bize ‘‘Bunlar dünyanın en aptal adamları’’ diye bakıyor. Aslında Ege bizi ayırmıyor, birleştiriyor. Ekonomik işbirliğini gerçekleştirirsek, bundan yararımız büyük olacak. Siyasi ilişkilerimizim daha da gelişmesini ve Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını yürekten istiyorum. Ekonomik alandaki başarımız iki ülke arasındaki siyasi istikrara bağlı. Birkaç yıl sonra iki ülke de AB üyesi olacak. İlişkilerimizin her geçen gelişeceğine ve Türkiye'nin AB'ye üye olacağına inanıyorum. Bu fırsatı kaçırmamalıyız.

Yunanistan'ın AB'ye üyeliği Atina Borsası'nın büyümesini etkiledi mi?

- Borsamıza 350 şirket kayıtlı. 100 milyar Euro dolayında büyüklüğümüz var. Hepsi aktif değil ama 1 milyon 700 yatırımcımıza sahibiz. Avrupa standartlarına göre, küçük-orta büyüklükte bir borsayız. Ekonomimizi rekabete açmak amacıyla para piyasamızı liberalize ettiğimiz için AB üyeliği önemli oldu. Ama esas faktör, ekonomik değişim. Avrupa Para Birliği'ne girmek için izlenen politikalar ekonomik istikrarı ve gelişmenin başlamasını sağladı. Enflasyonu ve faizleri düşürdük. Ekonomideki olumlu gelişmeler de borsayı olumlu etkiledi.

Atina Borsası'nda bir yıl önce yaşanan krizde binlerce Yunanlı büyük kayıplara uğradı. Borsa bir kumar mı?

- Borsayı kumar olarak görmek yanlış. Birçok kişi borsada oynayıp kısa sürede kazanıp çekileceğini düşündü. Ama borsa sürekli yükselemez. Bu nedenle bazıları para kaybetti. Borsa uzun vadeli yatırımcılar için. Hisseleri bilerek almak ve beklemek gerekir. Fille dans etmek istiyorsanız demir ayakkabılara ihtiyacınız var.

Yunanistan'ın 2002'de drahmiyi piyasadan çekip Euro kullanmaya başlaması borsayı nasıl etkileyecek?

- Yabancılar için Atina kolay yatırım yapılabilir hale gelecek. Yunanlı yatırımcı dışarıya yönelse bile genelde olumlu sonuç vermesini bekliyoruz. Çünkü borsamız yavaş yavaş diğer AB ülkelerinin borsalarıyla birleşecek.


Türkiye Derviş’le krizi aşabilir


Türkiye'deki ekonomik durumu nasıl görüyorsunuz?

- Bence Türkiye, ekonomisini istikrara kavuşturmak için doğru yolda. Bu yönde çalışmaya devam edilirse, Türk ekonomisinin istikrara paralel olarak yüksek bir kalkınma göstereceğine inanıyorum. Türkiye'den beklenen de bu. Ama siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar da olmaz. Biz son 10 yıldır istikrarlı bir hükümete sahip olduğumuz için şanslıyız. Siyasi istikrar, ekonomik istikrarı getirdi. Yunan halkı da bundan kazançlı çıktı.

Kriz aşılabilecek mi ?

- Krizi aşmaktan başka çareniz yok. Türkiye, ekonomik istikrara doğru yürümek zorunda. Bazı olumlu sonuçlar da almaya başladınız. Derviş'in kariyerini yakından izledim. Bu iş için doğru kişi.

Türk ekonomisinin istikrarı bölgeyi nasıl etkiler ?

- Türk ekonomisi büyük olduğu için Güney Doğu Avrupa bölgesi açısından büyük önem taşıdığına inanıyorum. Türk ekonomisi daha güçlü olur ve büyürse, bu hem Yunanistan'ın hem de bölgedeki bütün ülkelerin çıkarına olacak. Her alanda geniş işbirliği imkanlarımız olduğuna da inanıyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!