İstanbul finans merkezine dönüşsün Londra’yla yarışsın

Güncelleme Tarihi:

İstanbul finans merkezine dönüşsün Londra’yla yarışsın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 00:00

İstanbul finans merkezine dönüşsün Londra’yla yarışsınLondra’nın uluslararası finans merkezi ‘City of London Corporation’ Başkanı, aynı zamanda Londra Belediye Başkanı olan Lord Mayor Michael Bear, Türkiye’nin İngiltere için BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkeleri kadar önemli olduğunu belirterek, “İstanbul’un Londra ile rekabete girmesini istiyoruz” mesajı verdi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarafından düzenlenen ‘İstanbul Uluslararası Finans Merkezi: Londra Deneyimi İstanbul’a Neler Söylüyor?’ konulu panelde konuşan Bear, “2 bin İngiliz firması Türkiye’de faaliyet gösteriyor. İki ülke arasında 9 milyar dolar büyüklüğünde karşılıklı ticaret hacmi bulunuyor. Bunu da 5 yılda iki katına çıkarılmasını hedefliyoruz” dedi.
BRIC ülkelerine eşit
İngiltere Başbakanı David Cameron’un da Türkiye’nin bölgesel bir finansal merkez haline dönüşmesine gayret gösterdiğini ifade eden Bear, şunları söyledi: “Cameron Türkiye ile ilgili yaptığı yorumlarda, Türkiye’nin ekonomisinin, İngiltere ekonomisi için çok önemli olduğunu ve Türkiye’nin İngiltere’nin gözünde BRIC ülkeleriyle eşit olduğunu söylüyor. İstanbul ile Londra’nın birçok benzer yanı bulunuyor. İstanbul, doğu ile batı arasında köprü görevi görüyor, bu miras da Türkiye’nin önemini ortaya çıkarıyor. Türkiye’nin küreselleşebilmesi için Londra gibi bir finans merkezine ihtiyacı var. Ancak bunun için yeterli altyapı ve donanım gerekiyor.”
İlişkiler altın çağına girdi
Dünyada iktisadi açıdan toparlanma sürecinin başladığı bu dönemde pek çok ülkeye ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Bear, şunları dile getirdi: “İlk durağımız İstanbul oldu. Türkiye’de fırsat ölçeği devasa büyüklükte. Türkiye ve İngiltere ilişkilerinin altın çağına girdi. Türkiye İngiltere ekonomisi için çok önemlidir. Türkiye’deki iktisadi büyüme KOBİ’lerle sağlanıyor. Ortadoğu ve Orta Asya ile köprü kuran Türkiye, küresel endekste 70’inci sırada yer alırken, Dünya Bankası iş yapılabilirlik konusunda Türkiye’yi 65’inci sıraya koyuyor. Londra belli başlı Asya borsalarıyla rekabet ediyor. Bundan korkmuyoruz çünkü bu pastayı büyütüyor. Pasta büyüyünce pay da büyüyor. Türkiye de bu rekabete katılırsa, bu hepimizi daha ileri taşıyacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!