İştahımızdan bir şey kaybetmedik, 2009’da 50 bin yeni KOBİ ile çalışmaya başladık

Güncelleme Tarihi:

İştahımızdan bir şey kaybetmedik, 2009’da 50 bin yeni KOBİ ile çalışmaya başladık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 00:00

Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şahap Kavcıoğlu, “71 yıllık bir banka olarak KOBİ’lerin bankası olarak anılmak için çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KOBİ’lerin bankası’ olma hedeflerini hatırlatan Kavcıoğlu, “En zorlu dönemlerde bile risk iştahından bir şey kaybetmeyen bankamız, 2009 yılının başından bugüne kadar geçen sürede 50 bin yeni KOBİ müşterisini daha portföyüne ekledik. 375 bin KOBİ’ye kredi kullandırdık” dedi.

KOBİ’lerin ülke ekonomisi için olduğu kadar bankalar açısından da büyük bir önem taşıdığına dikkat çeken Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şahap Kavcıoğlu, banka olarak finansmandan danışmanlığa kadar bu doğrultuda KOBİ’lere destek olduklarını vurguladı.
KOBİ’lerin bankası olacağız
“Halkbank Türkiye’de KOBİ’lerin ilk ve öncü bankasıdır. 71 yıllık bir misyon bankası olarak KOBİ’lere destek vermenin Türkiye’nin kalkınmasına destek vermekle paralel olduğunu düşünüyoruz” diyen Kavcıoğlu, bu konuda şunları söyledi: “Bankalar açısından KOBİ’lerin büyük önem  taşımasının başlıca nedeni bankaların kaynaklarını aktaracak alternatif alanlar araması. Ancak büyük ölçekli işletmelerin finansman kaynakları bankalarla sınırlı olmadığından KOBİ’ler bankaların en önemli müşteri kitlesi haline geldi. Kısacası, bugün tüm bankalar Halkbank’ın 71 yıllık misyonuna ortak olmak, KOBİ’lerin bankası olarak anılmak için çalışıyor. KOBİ’lerimizin uluslararası rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olmak, üretim yöntemlerini iyileştirmek, standardizasyonu sağlamak ve ürün çeşitlendirmesine yönelmelerine destek olmak amacıyla 50’ye yakın kredili ürün çeşidi ile hizmet       veriyoruz.”
9 ayda yüzde 18 büyüdük
2002 yılında KOBİ’lere kullandırılan krediler toplam kredilerin yüzde 3’ünü geçmezken, 2008’de bu rakamın 85.4 milyar TL’ye ulaştığını hatırlatan Şahap Kavcıoğlu, bu gelişmeleri şöyle özetledi:
“Böylece KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payı yüzde 24’e ulaştı. Halkbank olarak, 2008 sonu itibariyle ticari, sanayi ve fon kredileri kapsamında KOBİ’lere kullandırdığımız krediler, 10.1 milyar TL’dir. Aynı rakam 2009 yılının üçüncü çeyreğinin sonunda 11.4 milyar TL’ye çıktı. Toplam kredilerimizin yaklaşık yüzde 40’ı KOBİ’lere kullandırılan kredilerden oluşuyor. KOBİ kredilerindeki yaklaşık yüzde 14.25’lik pazar payımızla bu alandaki liderliğimizi devam ettiriyoruz. Halkbank, yurt çapında sayısı 600’ü aşan yaygın şubeleri, büroları, özel işlem merkezleri ve yurtdışı temsilcilikleri ile hizmet vermeye devam ediyor. KOBİ’lerimize daha iyi hizmet verebilmeleri için, özellikle organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, ticaretin yoğun olduğu ve KOBİ’lerin ağırlıkta bulunduğu bölgelerdeki 100 şubemizi KOBİ Şubesi olarak baştan tasarladık. Bu şubelerimizi yığın işlemlerden arındırarak konusunda uzman personellerle donattık.”
KOBİ sayısı 1.5 milyon
Bankacılık sektörünün hizmet verdiği KOBİ’lerin sayısının 1 milyon 577 bin 848 olduğunu hatırlatan Şahap Kavcıoğlu, şu bilgileri verdi: “Bunların yüzde 24’ü, yani 375 bini bankamızın kredili müşterisidir. Bu sayı, kredili çalışmamız olmayan KOBİ müşterilerimizi eklediğimizde iki katına ulaşıyor. En zorlu dönemlerde bile risk iştahından bir şey kaybetmeyen bankamız, 2009 yılının başından bugüne kadar geçen sürede 50 bin yeni KOBİ müşterisini daha portföyüne ekledi. 2009 yılının ilk dokuz aylık bölümünde KOBİ kredilerini de içeren ticari kredilerimiz yüzde 18.9 oranında artış gösterdi. 2009 yılı için kredilerde belirlediğimiz yüzde 20’lik büyüme hedefimize ulaşmakta herhangi bir tereddüdümüz yok. 2009’un ilk dokuz ayında yüzde 18 oranında büyüme sağlayarak yıl sonu hedefimizi neredeyse gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz.”

Haberin Devamı

Krizde kredilere  hiç ara vermedik

Haberin Devamı

HALKBANK olarak küresel krizin reel sektör üzerindeki etkilerinin daha ağır hissedilmeye başlandığı 2008’in son çeyreğinde bile kredilendirme faaliyetlerine hiç ara vermediklerini söyleyen Dr. Şahap Kavcıoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye ekonomisini canlandırmaya, üretime katılan firma ve kişi sayısını artırmaya yönelik faaliyetlerimizden hiçbir zaman ödün vermedik. Dört mevsim açık olan şemsiyemizle en zor koşullarda bile ‘Üreten Türkiye’nin yanında yer aldık. 71 yıllık KOBİ bankacılığı misyonumuzdan taviz vermeden yürüttüğümüz bankacılık faaliyetimiz sonucunda 2009 yılının ilk yarısını da başarıyla tamamladık. Halkbank olarak hem kârlılığımızı artırdık hem de KOBİ kredilerinde artış sağladık. Eylül 2008-Haziran 2009 döneminde bankacılık sektörünün KOBİ’lere kullandırdığı kredilerde ciddi bir daralma yaşandı. Halkbank ise aynı dönemi kredi büyümesi ile tamamladı. Sektör      genelinde KOBİ kredileri yüzde 10,1 azalırken Halkbank’ın KOBİ’lere kullandırdığı krediler yüzde 10.5 oranında yükseldi.”

Haberin Devamı

12 bin oda üyesinden 5 bini yeni müşteri

REEL sektörü destekleme kapsamında meslek birlikleriyle işbirliği yapmaya son derece önem veriyoruz. Halkbank, özellikle sanayi ve ticaret odalarının kendi kaynaklarını, üyelerine çok uygun şartlarla kredi olarak kullandıran ilk ve tek banka konumundadır. Bugün itibariyle bankamıza ticaret ve sanayi odaları/borsaları tarafından aktarılan toplam kaynak geri dönüşleriyle birlikte 500 milyon TL’dir. Bu kaynakla birlikte Bankamız kaynakları da devreye sokularak ticaret ve sanayi odaları/borsaları üyelerine bankamız tarafından, oda kaynaklı ve bünye kaynaklı olmak üzere tam da zor dönemlerden geçerken toplam 2 milyar TL kredi kullandırıldı. Bugüne kadar oda kaynakları üzerinden 12 bin firmamıza kredi kullandırılmış olup bu firmaların 5 bini daha önce bankamızla hiç çalışması olmayan yeni firmalardır. Önümüzdeki günlerde başka Odalarımızla da bu çalışmalarımız devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!